Min reseguide till Denver

Min reseguide till Denver

Att åka till Denver på en weekend är kanske inte något som vi svenskar ens funderar över, om det inte är så att vi faktiskt redan befinner oss på andra sidan atlanten. I somras när vi började vår roadtrip i USA så startade vi faktiskt med en weekend i just Denver.

Vi varken fick eller ville börja resan med att köra vår stora husbil utan ville komma in i rätt tidsrytm och såklart även hinna uppleva lite av det som Denver har att erbjuda.

I början av planeringsstadiet så hade jag inte så mycket jag ville se eller göra där. Men ju närmare avresa det blev, desto fler saker hamnade på min lista. Ingenting var dock skrivet i sten och jag såg det mest som en lista med förslag på saker att göra. Speciellt ifall vi skulle stå där och inte alls veta vad vi skulle göra. Någon sådan dag kom aldrig utan som vanligt så försvann tiden i en rasande fart.

Med en grupp på sex personer så kan det också lätt bli att alla inte vill göra samma saker. Så var det för oss i alla fall och istället för att försöka hinna med allt som en stor grupp så delade vi istället upp oss vid några tillfällen. Sen möttes vi antingen upp på nån plats, eller i huset ifall det blev sent.

Denver, Colorado.
Denver, Colorado.

Fakta om Denver

Denver bildades redan under guldrushen i Colorado år 1858 och idag så är Denver huvudstad i delstaten Colorado. Staden har en folkmängd på nästan 600 000 personer. Denver kallas också för The Mile High City på grund av att staden ligger precis en engelsk mil över havet. Alltså 1609 meter för oss som använder metersystemet.

Denver har också ett rykte om sig att vara en väldigt aktiv friluftsstad vilket kanske inte är så konstigt med all fantastisk natur som finns i närheten. Staden är omgiven av fantastisk natur, med klippiga bergen som kuliss till stadens höga byggnader. På tal om höga byggnader så kändes Denver som en väldigt låg stad. De flesta höga byggnader låg i centrala downtown, men annars så var det ganska platt.

Colorado är till ytan den åttonde största staten och har också fått smeknamnet “The Centennial State”. Smeknamnet kommer från att Colorado blev en officiell stat hundra år (“a centennial”) efter att USA:s självständighetsförklaring undertecknades på slutet av 1700-talet.

Tidsskillnad mot Sverige: Denver ligger i Mountain Time (MST) och är 8 timmar efter svensk tid.

På väg mot Denver.
På väg mot Denver.

Transport till och från Denver

Vi flög till Denver med SAS. De har inget direktflyg från Stockholm utan vi mellanlandade i Chicago. Det fick smidigt trots att de håller på med ombyggnad av tåget som trafikerar mellan terminalerna.

Jimmy, Tony och pappa flög från Kiruna så de mellanlandade även i Stockholm. Vi bokade deras resa med Ticket då jag inte kunde boka anslutningsflyget själv.

Under hemresan så var det också mellanlandning i Chicago (samt Stockholm).

Arlanda flygplats
Arlanda
Vi går ner för landning i Chicago.

Transport från Denvers flygplats

Det går ett snabbtåg mellan flygplatsen i Denver och Union Station. Det tar ca 37 minuter att åka den 3,7 mil långa resan. Airport Rail stannar på totalt åtta stationer.

Priset för en vuxen är $10.50 (ungefär 98 kr). Biljetten vi köpte heter Regional/Airport Day Pass och gällde även för lokaltrafiken inom 24 timmar.

Tåget stannade vid följande stationer:

 • Denver Airport Station
 • 61st & Pena
 • 40th Avenue & Airport
 • Peoria
 • Central Park
 • 40th & Colorado
 • 38th & Blake
 • Union Station
Union Station, Denver.
Union Station, Denver.

Lokalt SIM-kort från Travel SIM och Verizon

En prioritering när vi kom till Denver var att fixa lokalt SIM-kort så att vi kunde surfa.

Jag fick ett SIM-kort av TravelSIM att testa och det fungerade faktiskt riktigt bra. Även om priset är ganska saftigt. Själva SIM-kortet kostar $10 och sen köper man till telefontid och surf. Jag hade $100 i telefontid samt 5GB surf för $87. Vi använde detta SIM kort för att ringa alla samtal till Sverige och jag fick spara på surfen så att den inte skulle ta slut.

Detta SIM-kort gäller i 30 dagar men det ska gå att använda kortet till fler resor än en. Har inte testat det dock. TravelSIM använder sig av AT&T och/eller T-Mobiles nätverk.

De andra köpte SIM-kort från Verizon som skulle ha bäst täckning på de platser vi skulle åka till. Annars tycker jag T-Mobile fungerar bra också, men uppe i norra USA så är det Verizon som har bäst täckning. Priset för obegränsat med datatrafik från Verizon gick på runt $70 och med skatt på det så blev det inte heller så jättebilligt.

SIM-kort från Travel SIM

Boende i Denver – vi hyrde hus via Airbnb

När jag började leta efter boende i Denver så visade det sig vara väldigt dyrt med hotellrum.

Våra datum var i början av juli så det kanske inte var så konstigt. På grund av priset så valde vi bort alla dyra hotell och hyrde istället ett stort hus via Airbnb. Huset låg i stadsdelen Sunnyside och det var ca 3 km till downtown Denver – gångavstånd ifall man hade lust med andra ord. Vi ville gärna bo ganska centralt då vi bara hade några få dagar i staden. Att bo i de mest centrala downtown kändes aldrig som ett prisvärt alternativ oavsett boendeform.

Vi hade också nära till både buss och pendeltåg. Vi använde dock mest oss av Uber – ju fler som åker desto billigare blir ju en Uber-resa. Fast när man är 6 pers så är alternativet antingen en Uber XL eller två vanliga bilar vilket i princip blev samma pris. Men ändå prisvärd och så smidigt att kunna ta sig från A till B snabbt.

Vi betalade ca 12 000 kr för tre nätter i huset som vi hyrde via Airbnb. Delat på 6 personer och 3 nätter så blev det 2000 kr per person. Helt okej pris faktiskt. Just det huset vi hyrde verkar inte finnas tillgängligt just nu, annars hade jag länkat till det för det var verkligen toppen.

Tips när du ska hyra via Airbnb

 • Läs alla recensioner noga – om något inte känns bra så lita på magkänslan.
 • Jag försöker att bara boka boende hos Superhosts, det känns bättre.
 • Om något känns för bra för att vara sant så är det förmodligen också det.

Fun fact: Det visade sig att tjejen som hyrde ut lägenheten hade bott i Kiruna ett tag då hennes pojkvän spelat hockey där. Världen är allt bra liten.

TIPS 2: Om du inte redan har signat upp dig hos Uber så kan du göra det och använda koden “r7zhct6bue” för att få en gratis första resa.

Vi fick massor av tips på restauranger och platser att besöka.

Tips på restauranger i Denver

 • Henry’s Tavern
 • Ted’s Montana Grill
 • Illegal Pete’s LoDo
 • Two Fisted Mario’s Pizza
 • Next Door American Eatery – Union Station

Tips på annat gott att äta

 • Little Man Ice Cream
 • Milkbox Ice Creamery
 • Scrumptious i Arvada
 • American Bonded
 • Fat Sully’s Pizza
Jättegod glass från Scrumptious i Olde Town Arvada.

Tips på sevärdheter & platser att besöka i Denver

 • Big Blue Bear
 • Confluence Park
 • Greetings from Denver Mural
 • Union Station
 • Mile High Flea Market
 • Larimer Square
 • The Daniels and Fisher Tower
 • Mile High Comics (om du gillar serietidningar)
 • Water World (för dig som gillar att bada)
Big Blue Bear hittar du vid Denver Convention Center.
Greetings From Denver hittar du vid 1695 Platte St.

Hitta naturen i storstaden

 • Sloan’s Lake Park
 • Denver City Park
 • Ruby Hill Park
 • Washington Park
 • Rocky Mountain Arsenal National Wildlife Refuge

Tips på museum i Denver

 • Denver Museum of Nature & Science
 • Denver Firefighters Museum
 • Wings Over the Rockies Air & Space Museum
 • Colorado Music Hall of Fame
 • Molly Brown House Museum

Tips på dagsutflykter att göra från Denver

Coors Bankett har alltid bryggts på ett ställe, vilket gör Coors Brewery i Golden, Colorado till det största bryggeriet på en enda plats i världen.

Coors.com
Golden – where the west lives!

Downtown Denver

När jag tänker efter så spenderade vi faktiskt inte alls mycket tid i downtown Denver, bara några timmar. Ingen av oss var speciellt intresserade av shopping vilket det finns mycket där. Speciellt längs 16th Street Mall som är en gågata (det går dock en gratisbuss längs denna gata så se upp för den) och en slags “utomhusgalleria”.

Det finns även massor av restauranger och barer här. Jag besökte ingen men grabbarna hängde på Coyote Ugly en stund medan jag och pappa promenerade till den blåa björnen vid Denver Convention Center. Vi hade dock lite otur med vädret just denna dag och det fullkomligt öste ned efter att vi hade ätit klart. Så det blev en promenad i regnet.

Vi hann också spana in Rockmount Ranch Wear som är en välkänd country- och westernbutik. Jag hittade massor av fint där men köpte ingenting. Det var minst lika kul att bara kolla. Priserna var dock ganska saftiga här och vi såg samma plagg på andra butiker fast billigare.

Rockmount Ranch Wear hittar du på 1626 Wazee St.

Mile High Flea Market

Istället för att bara hänga downtown så valde vi en morgon att åka ut till Mile High Flea Market. En riktigt stor loppmarknad som hålls utomhus under sommaren. Det fanns massor av försäljare där, många hade små bås som de sålde från och det var som en blandad marknad och loppmarknad.

Det fanns även karuseller att åka och massor av olika sorters foodtrucks. Vi åt mexikanskt och drack god citron lemonad. Jag köpte även brända mandlar att mumsa på. Och så testade jag churros för första gången och det var ju faktiskt riktigt gott. Jag vet inte varför men jag har aldrig tyckt att det ser gott ut så har inte vågat testa innan.

Vi spenderade några timmar här på morgonen och förmiddagen – kan dock rekommendera att åka ut hit så tidigt som möjligt då det kan vara riktigt varmt i Denver i juli. Jag hade min keps med mig, men de andra kände sig tvugna att köpa varsin då det var så varmt.

Hitta hit: 7007 E 88th Ave, Henderson – det finns en jättestor parkering utanför men den fylls tydligen upp väldigt snabbt så kom i god tid. Då vi inte hade någon bil i Denver så åkte vi Uber hit. Det kostade ca 20 dollar från Sunnyside.

Mile High Flea Market hittar du på adressen 7007 E 88th Ave, Henderson.

Olde Town Arvada

Vi besökte Olde Town Arvada en sen eftermiddag. Tony, Jimmy och Anton ville gå på bio medan jag, Kenny och pappa strosade runt. Vi hade lite otur här med, fast inte med vädret utan att vi kom dit alldeles för sent och det mesta var stängt. Så vi köpte istället riktigt god glass på Scrumptious innan vi tog tåget tillbaka.

Jag tyckte det var en riktigt mysig stadsdel.

Vi åkte tåg tillbaka till Union Station.

Downtown Denver by Night

En av kvällarna så åkte några i gänget in till downtown för att göra Denver by night. De besökte även Euflora, en cannabisbutik där man bland annat kan köpa olika cannabisprodukter som CBD olja, cannabiscigaretter och vaporizers.

Colorado var nämligen den första delstaten i USA som legaliserade marijuana för fritidsbruk. Grabbarna var mest nyfikna och ville kika in för att se vad som egentligen såldes i en sån butik.

Det var ganska hög säkerhet på butiken dock och de hade knappt hunnit kliva in innan en säkerhetsvakt kom fram och ville se pass. Svenskt körkort gick inte bra, utan det var pass som gällde. Ingen hade med passet så de fick vända om redan vid dörren.

Visste du att det till och med finns en kyrka, International Church of Cannabis, där medlemmarna har “gudstjänst”, eller något som de kallar för a celebration of the “sacrament of cannabis” varje fredag – den enda gång de får röka i kyrkan. Det är inte tillåtet att röka cannabis offentligt i Colorado.

Since smoking cannabis in public is banned in Colorado, no cannabis consumption is allowed during the hours when the church is open to the public.

A celebration of the “sacrament of cannabis,” held only for members every Friday, is the only regular service in the church.

Wikipedia
Coyote Ugly (Denver Pavilions, 500 16th St Mall #350)

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments

 1. Åh vilket underbart inlägg om Denver! Jag tyckte jättemycket om den staden när jag var där för ganska många år sedan. Då pågick CowParade så jag gick runt och tog kort på alla kor som stod utställda på stadens trottoarer, så jättekul att se att en av korna fortfarande står kvar. Din bild på Big Blue Bear är också betydligt bättre än min bild som jag tog i farten från mina släktingars bil. 🙂 Och jag älskar bilden på Union Station!

  1. Tack Ann-Louise! Kul att du tycker det 🙂 Det lät ju skoj med CowParade! Hade ingen aning om att det funnits fler kossor på stadens gator.

   Haha, ja, Big Blue Bear var högt upp på listan så jag är glad att jag fick sen den, även om vi hade lite otur med vädret när vi skulle promenera dit.