Riksgränsen - att stå med ena foten i Sverige och den andra i Norge

Riksgränsen – att stå med ena foten i Sverige och den andra i Norge

Jag måste lite erkänna att jag aldrig har förstått att Riksgränsen är en stad, by, liten ort. Jag har alltid trott att det är sträckan man kallar mellan Sverige och Norge. Det visar sig alltså att Riksgränsen är Sveriges nordligaste vintersportort, cirka 14 mil från Kiruna.” Daniela (Discovering The Planet)

När jag läste Danielas inlägg om när hon passerade Riksgränsen så började jag fundera. Är det kanske så att det är fler som inte vet om att Riksgränsen faktiskt är mer än bara en gräns mellan Sverige och Norge? För mig är det en sån där självklar sak då jag själv kommer från Lappland. Men det kanske inte är så självklart för resten av Sveriges befolkning.

Riksgränsen är alltså en liten by, eller en ort. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva den. Enligt Wikipedia så är det idag en by men fram till 1995 så klassades Riksgränsen som en småort. Det är även Sveriges nordligaste vintersportort – ca 14 mil nordväst om Kiruna.

Här finns det otroligt bra offpiståkning under de flesta år. Jag har hört att det var lite sämre åkning i år på grund av dåligt med snö. Vilket är lite ironiskt för när jag läser på om byn så läser jag att det är landets nederbördsrikaste plats som får otroliga mängder med snö. Här kan du åka skidor mellan februari och midsommar och något som jag själv skulle vilja prova på är skidåkning under midnattssolen.

Varje år så hålls Scandinavian Big Mountain Championships i Riksgränsen och under årets tävling så kom min bloggvän Amanda på tredje plats. Hon är så otroligt cool! Hon skriver ett inlägg om händelsen med rubriken Att vinna över sig själv som är otroligt inspirerade så läs gärna det.

Under sommar och höst när snön smält bort så kan du istället vandra i området. Jag har själv besökt Riksgränsen några gånger – bland annat så har jag vandrat till Trollsjön som ligger i närheten av Riksgränsen.

Strax efter Riksgränsen där Sverige och Norge möts så finns ett stenmonument som symboliserar mötet mellan de två länderna. Just den platsen har jag nu besökt två gånger, men aldrig publicerat något inlägg eller visat några bilder från. Så därför tänkte jag göra det nu.

Läs mer: Mot Trollsjön genom magiskt sagolandskap i Kärkevagge

En gammal bild från 2009 då vi roadtrippade från Mertajärvi till Narvik.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments

  1. Jag inser mer och mer hur mycket det finns som jag vet så lite om, eller inte vet något alls om. Senast i Spanien förra veckan. Och jag ska erkänna, jag hade ingen aning om att Lofoten var en ögrupp :), trodde det var en skidort. Kul att se dina bilder. Otroligt fina och så fint landskap det är där. Älskade naturen och förstår nu varför du älskar att vara där.

    1. Men visst är det så! Jag tror inte du är ensam om det. Åh, trodde du Lofoten var en skidort? Hehe, där ser man. Så bra att du vet bättre nu då 😉 Och ja, helt fantastiskt vackert! Uppskattar allt så mycket mer nu när jag inte bor där i närheten längre.