En liten uppdatering om Norrland och livet

En liten uppdatering om Norrland och livet

Jag har spenderat två veckor hemma i Mertajärvi – bland strålande sol men också lite kyliga vindar pga att påsken kom tidigt i år. Nästa år är det tvärtom och då räknar jag med att det är lite mer värme i luften.

Det första som vi gjorde efter att ha landat i Kiruna och ätit lunch var att köra en bit längs vägen till Nikkaloukta. Inte så mycket för utsiktens skull även om det är en otroligt vacker väg att köra under alla säsonger, utan för att vi hade höga förhoppningar om att få möta några av de älgar som dagligen tittar förbi på gården som tillhör Ofelas islandshästar & guideservice.

I år så har det varit en väldigt tuff vinter för de fyrbenta djuren som lever i de norrländska skogarna. Det är otroligt mycket snö i skogarna och älgarna har haft väldigt svårt för att hitta tillräckligt mycket mat för att överleva. Därför har de sökt sig till hästarnas hage där det finns hö. Att älgarna besöker gården är dock inte helt unikt, utan det har alltid funnits mycket älg i det området under vintrarna. Älgar är vandringsdjur och de återkommer varje vinter. När vi parkerade bilen så möttes vi av tre älgar som stod och mumsade på hö bara några meter från oss. Först så brydde de sig inte om oss men sen så promenerade de iväg.

Vi stannade kvar en stund och hoppades på att de skulle komma tillbaka – men precis när vi tänkte åka så la jag märke till rörelse borta vid hästhagen. Älgarna hade minsann hittat tillbaka!

En liten mini-workation med bloggvänner

Under vistelsen i Norrland så passade jag även på att åka till Gällivare för att hänga med mina bloggvänner Jennifer & Amanda. Under eftermiddagen så umgicks vi och jobbade ihop hemma hos Amanda och övernattade hemma hos Jennifers mormor i Tjautjas för att vi skulle försöka jaga soluppgången vid den frusna sjön. Det blev inte så mycket sol under morgonen därpå men det var vackert ändå. Då vi ändå var vakna så kände vi att det är lika bra att ta en tidig gryningspromenad ändå. Så det gjorde vi.

Sen så var Amanda tvungen att åka tillbaka hem då hon hade annat planerat under dagen och då passade jag och Jennifer på att vila lite. Eller Jennifer somnade och jag blev inspirerad av Instagram och på eftermiddagen så befann vi oss vid Stora Sjöfallet. Jag tycker det är så himla härligt med sådana dagar – att spontant kunna bestämma sig hur dagen ska se ut.

Skoterturer till fjället och mys vid elden

Jag har också åkt skoter och suttit vid rökiga eldar mitt ute i skogen tillsammans med Kenny, min familj och min kusins familj. Kennys pappa var också med på ett hörn där. Det är precis så en påskledighet ska spenderas. Ute i skogen – bland snö och sol. Med en eld som värmer då solens strålar inte riktigt lyckades ta sig igenom de tillfälliga molntäckena.

Förutom det så har jag också lyckats bli rejält förkyld – så pass dålig att jag har spenderat ungefär fyra dagar med att göra ungefär ingenting alls. Kanske välbehövligt, men samtidigt så tråkigt att bli sjuk just där och då. Det hade gärna kunnat få vänta tills jag kom hem.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 Comments

  1. Så du har varit i Norrbotten eller t.o.m. Lappland kan man säga. Du säger inte så ofta att du varit i Göta- eller Svealand va??

    1. Nä, vet du vad. Det gör jag nog faktiskt inte. Det är inget jag nånsin har reflekterat över. Däremot så brukar jag säga “södra Sverige” till allt som inte är Norrland även fast jag kanske inte direkt skriver det i bloggen (är lite osäker på om jag har gjort det iaf). Men säger det speciellt då jag dessutom befinner mig i Norrland.

      Jag tror inte det gäller bara mig dock, utan det känns som att det är mer vanligt att säga just “Norrland” än “Göta- eller Svealand. Tack för din kommentar, den fick mig verkligen att fundera över detta! 🙂

    1. Det var väldigt mysigt i skogen där. Och ja, det var en häftig upplevelse att se de hur älg och häst ändå kan samsas om utrymmet.