Norrsken – magiskt, mystiskt och helt makalöst vackert!

I måndags så begav jag mig ut på jakt efter norrskenet. Efter en titt på prognosen för norrsken så bestämde jag mig att det såg bra ut och att det var värt att åka ut på jakt efter det.

Jag samlade ihop min kamerautrustning och var redo att bege mig ut på jakt – men jag behövde inte ens knappt kliva ut helt från min lägenhet innan jag fick syn på det gröna ljuset som dansade så vackert över den mörka himlen. Helt fantastiskt! Jag tog några bilder från gården, men sen ville jag hitta ett bättre ställe att fotografera på. För norrsken gör sig allra bäst från en mörk och lugn plats.

Norrsken, Kiruna, Swedish Lapland

Norrsken, Kiruna, Swedish Lapland

Magiskt, mystiskt och mörkt

Så jag hamnade strax utanför Kiruna, på en tom väg med endast några gatlysen som lyste upp i mörkret. Om jag hade kunnat så hade jag dock släckt ner även dom. Norrskenet var starkt och det dansade över den mörka himlen. Det var svårt att veta vart jag skulle fästa blicken ibland, för magin fanns överallt.

Norrsken, Kiruna, Swedish Lapland

Känslan av att inte vara ensam

Efter att ha tagit några bilder på denna plats så valde jag att åka vidare. Jag störde mig på gatlyktorna och ville hitta nånstans där det var helt mörkt. Jag styrde bilen ut mot Jukkasjärvi, med tanken att försöka hitta nånstans där jag kunde ta mig ner på Torneälven. Icehotel var min första tanke men strax innan så valde jag att svänga av mot en mindre väg.

Jag körde en stund längs vägen där i mörkret och det kändes väldigt ensligt. Lite för ensligt, så jag valde att vända om. Sen ångrade jag mig igen, men istället för att vända tillbaka och fortsätta längs vägen så parkerade jag vid en mötesplats och klev ut..

Norrsken, Kiruna, Swedish Lapland

Jag stod i mörkret och väntade. Och väntade. Jag fick för mig att jag inte alls var ensam där ute och kände mig lite rädd. Men jag trotsade den fåniga rädslan och det är jag glad att jag gjorde.

För helt plötsligt så hände det!

Det magiska ljuset kom tillbaka. Och vackert var det. Även om norrsken gör sig otroligt bra på bild så slår det ändå inte känslan av att se det i verkligheten. Man blir helt hänförd och det är svårt att veta vart man ska kolla, för man vill ju så gärna ta in allt! Alla intryck, alla känslor.. Allting.

Det latinska namnet på norrsken, Aurora Borealis, började användas i början av 1600-talet. Aurora var morgonrodnandens gudinna i den antika romerska mytologin och Borealis betyder nordlig. En översättning av namnet blir alltså nordlig morgonrodnad eller nordligt gryningsljus. Källa:  IRF

Norrsken, Kiruna, Swedish Lapland Norrsken, Kiruna, Swedish Lapland

24 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *