Årskrönika 2017 – en tillbakablick på årets resor

Årskrönika 2017 – en tillbakablick på årets resor

Om några timmar så är 2017 slut och det är dags att blicka tillbaka och reflektera över det gångna året. Jag har många gånger tänkt att jag inte alls har rest så mycket under året eller gjort alla de där sakerna som jag drömde om. Sen så börjar jag skriva denna årsresumé och inser att jag faktiskt har hunnit med så otroligt mycket!

Så, hur gick det egentligen med årets resedrömmar och vad hände med den där utmaningen om att besöka fler platser inom Sverige? Ärligt talat så glömde jag bort den där utmaningen men jag gjorde ändå hela 13 resor inom Sverige under 2017 – inte alls dåligt om jag får säga det själv.

Mina drömmar inför 2017

Vandra i nationalparken Pitvice (Kroatien), se mer av USA, campa i Norge, åka på spa-helg, fotoresa, sova under stjärnorna, återvända till Australien, paddla SUP & Kajak, uppleva naturen i Kanada, vandra i svenska fjällen och sist men inte minst så ville jag besöka nationalparker – både i Sverige och utomlands.

Såhär såg verkligheten ut under 2017

Jag tog mig aldrig till Plitvice, Kanada eller Australien men jag såg desto mer av USA under hela tre olika resor till landet i väst. Det blev ingen campingresa till Norge men jag vandrade i svenska fjällen. Jag åkte inte iväg på någon dedikerad spa-resa men fick njuta av spa i både Åre och Schweiz.

Jag sov inte under stjärnorna, men spenderade några timmar av en natt uppe på ett fjäll, inlindad i en sovsäck, i isande minusgrader med både stjärnor och norrsken ovanför mig. Jag paddlade varken SUP eller kajak i år, men jag åkte på fotoresa till Yosemite.

Jag besökte flera nationalparker – både i Sverige och i andra länder. Bland annat så fick jag uppleva Yosemite (igen), Shenandoah och Great Smoky Mountains i USA. Jag besökte Fulufjället och Stora Sjöfallet i Sverige.

2017 – statistik och siffror

Jag har aldrig tidigare gjort statistik såhär men kände att det kunde vara lite roligt att ta fram siffror över årets resor. Jag bryr mig egentligen inte alls om hur många länder som jag besökt i mitt liv, däremot är det kul att minnas tillbaka. Jag har endast räknat resor med minst en övernattning.

Antal resor under 2017: 25
Antal länder jag har besökt under 2017: 12
Antal nya länder under 2017: 4 (Rumänien, Israel, Nederländerna, Spanien)
Antal resor inom Europa: 7
Antal resor utanför Europa: 5
Antal resor inom Sverige: 13

Läs vidare så ska jag berätta mer om alla dessa resor som jag har gjort.

Årets första resa gick till Åre. Foto: Katarina Wohlfart

Vinteräventyr i Kiruna & Åre

Jag avslutade 2016 och började 2017 i Kiruna där jag spenderade nästan hela vintersäsongen på Kiruna Guidetur. Jag jobbade som turistassistent och under min tid där så mötte jag turister från alla olika delar av vår värld – de flesta med förhoppningarna att se fantastiskt norrsken under deras tid där.

Årets första resa blev en långweekend till Åre där den första upplagan av Winter Workation anordnades av Linda och Influencers of Sweden. Vi bodde på Holiday Club Åre och det blev några fartfyllda dagar i skidbacken varvat med mysiga kvällar med bad, bastu och häng med andra influencers. En resa jag ser fram emot att få göra igen under 2018.

Älgsafari, Las Vegas & Nordic Roadtrip

I slutet av januari så fick jag besök av Kenny under en långweekend och vi åkte på älgsafari till Nikkaloukta innan vi styrde bilen mot Mertajärvi för lite lugn och ro – varvat med skoteråkning i snötäckta skogar.

I februari så åkte jag på en pressresa till Las Vegas och jag hade alla odds emot mig när det gällde att faktiskt ta mig till slutdestinationen. Där hade jag några fantastiska dagar med ett härligt gäng och en dröm om att få åka helikopter besannades!

Jag hann inte vara hemma så många dagar efter det innan Katarina och Sofia klev på tåget norrut för några dagars vinteräventyr. Vi besökte Abisko, åkte skoter under fallande snöflingor och de fick uppleva vintern i min hemby.

Vi spanar efter älgar i Nikkaloukta.
Vi åkte på skotertur upp till ett kalfjäll. Jimmy tog denna bild, trots att han frös så otroligt mycket och bara ville åka hemåt.
Jag och Ida besökte Red Rock Canyon i Las Vegas. Det är även Ida som tagit denna bild.

Ishotellet, norrskensjakt & vintervår

I Kiruna så hade jag stora planer på att turista massor och även skriva massor av blogginlägg därifrån, men tiden räckte inte riktigt till.

Något som jag hann göra var att att besöka Ice Hotel och det blev norrskensjakt mer än en gång. Bland annat så åkte jag ut på skotertur med två kollegor och vi fann ett vackert norrsken där vi stod uppe på ett berg.

Kenny bestämde sig för att han inte haft fått nog av vintern och skoteråkning så vi bokade en sista minuten påskresa till Mertajärvi – det blev härliga vårvintriga dagar med skoteråkning, pimpelfiske och solsken.

Bara några dagar innan påskens resa så hade vi besökt Tel Aviv – som jag faktiskt fortfarande inte har skrivit så mycket om men det kommer! Bättre sent än aldrig, eller?

I slutet av april så åkte jag på årets första bloggkampanj till Tjeckien med NordicTB, där jag bland annat besökte slott, vingårdar och staden Brno.

Ishotellet i Jukkasjärvi.
Vårvintern – den bästa årstiden i norrland.
Norrskensjakt utanför Kiruna.
En resa till Södra Moravien i Tjeckien.
En resa till Södra Moravien i Tjeckien.

Dracula’s slott och roadtrip genom Lettland

Vårens resor kom i en raskande takt och helt plötsligt så satt jag på ett flygplan till Bukarest där jag deltog i ett stort sociala medier experiment med Experience Bukarest. Innan jag lämnade Rumänien så hann jag åka på en dagstur till Bran – slottet där Dracula bor.

Sen bar det av till Lettland för nästa bloggkampanj där jag roadtrippade runt tillsammans med ett härligt gäng från NordicTB. Vi besökte söta städer, fick uppleva den vackraste solnedgången och bodde vackert på herrgårdar.

Slottet Bran där Dracula huserade en gång i tiden.
På promenad vid slottet i Cesis, Lettland.

Årets roadtrip i USA

I juni så åkte jag på årets roadtrip i USA tillsammans med Kenny, mina bröder Jimmy & Tony och deras kompis Anton. Vi började i New York, besökte nationalparkerna Shenandoah och Great Smoky Mountains, tältade tillsammans med vilda hästar i Virginia, bilade genom Blue Ridge Parkway, upplevde 4:e juli i Nashville och fick uppleva ett soligt Chicago. En av årets bästa resor där jag fortfarande har så mycket mer att berätta om.

Dimma över Smoky Mountains i Tennessee.
Soluppgång vid Mount Rogers i Virginia.

Från södra Skåne till norra Lappland

Några dagar efter att vi kom hem från USA så åkte jag och Kenny ner till Skåne och hämtade vår nya bil – en Hyundai ix35. Vi passade på att åka förbi Sövde där vi såg en konsert med Brolle innan vi rullade hemåt mitt i natten. Dagen efter så gjorde vi en spontanresa till Björneborg och gick på folkpark och lyssnade på The Boppers.

Efter det så tog jag bilen och roadtrippade upp mot Norrland – jag hämtade upp Katarina hos Flying Dryden i Östersund och sen fortsatte vi till Ritsem där vi mötte upp Jimmy och Tony för att påbörja en tredagars vandring genom Stora Sjöfallets nationalpark. Vi gick längs Padjelantaleden, vände vid Gisurisstugorna och sov förmodligen en natt i Sarek.

Vi spenderade några dagar i ett grönt och varmt Mertajärvi med magiska soluppgångar innan vi begav oss söder ut igen – med stopp i Örnsköldsvik för några dagar hos Linda där vi vandrade i Skuleskogen och besökte strutsar.

Vandring i Stora Sjöfallets nationalpark.
Solnedgång över Örnsköldsvik.
Morgondimma över Mertajärvi.

Dimma i Schweiz – sol i Örebro

Jag kom hem för att packa om väskan och lämna bilen och åkte sen till Schweiz – där åkte jag tåg genom ett fantastiskt landskap, besteg berg (med hjälp av tåg…) och hoppades på att få se Matterhorn. Vi hade några otroliga dagar där och jag fick prova på maträtten Raclette för första gången.

I slutet av augusti så åkte jag till Örebro för en workation med några härliga resebloggarkollegor och fick uppleva staden som jag varit i många gånger men samtidigt aldrig upplevt.

Workation i Örebro.

England, Polen & Jämtland

September började med en pressresa till ett regnigt men mysigt Lake District, följt av en långweekend i Warszawa tillsammans med Jeanette för att sluta med några härliga dagar i Hosjöbotten i Jämtland där jag hälsade på en barndomskompis.

Egentligen så hade jag inte alls planerat den resan men det bara blev så när jag skulle på workation i Särna tillsammans med bloggkollegor. Det blev några mils “omväg” men det var så värt det – jag fick dessutom med mig Rania som resesällskap på väg från Östersund till Särna och vi tog en omväg över Sveriges högst belägna allmänna väg Flatruet.

På cykeltur i Warszawa.
Uppe vid Oviksfjällen, Jämtland.
Uppe vid Oviksfjällen, Jämtland.
Renar uppe på Flatruet.

Mitt älskade Yosemite

I början av november så åkte jag till Yosemite tillsammans med Katarina, Ida och Rania – en härlig resa där vi fick uppleva magiska soluppgångar och solnedgångar. Jag fotograferade även lite i svartvitt i ett försök att gå i Ansel Adams fotspår.

Uppe vid Glacier Point i Yosemite National Park.
Uppe vid Glacier Point i Yosemite National Park.

All inclusive, julmarknader och en stilla jul i ett kyligt Mertajärvi

Jag åkte även på min första all inclusive resa någonsin i november och destinationen var Puerto Rico på Gran Canaria. Där blev det några lugna och sköna dagar, innan jag begav mig av mot Tyskland för årets sista bloggkampanj med NordicTB. Jag besökte mysiga julmarknader och fick uppleva ett annorlunda Tyskland än jag tidigare varit i.

I skrivande stund så är det 31 december och jag avslutar mitt år i samma snöiga vinterlandskap som jag började året i. Det blev en jul i Mertajärvi och under våra dagar här så har vi redan fått uppleva iskall kyla och flera riktigt magiska och vackra norrskensshower.

Året kunde inte ha slutat på ett bättre sätt!

På julmarknad i Goslar, Tyskland.
På julmarknad i Goslar, Tyskland.
Premiär på all inclusive med TUI i Spanien.
Premiär på all inclusive med TUI i Spanien.
Norrsken över Mertajärvi
Norrsken över Mertajärvi.

Hur har ditt år sett ut och har du några planer inför kommande år? Berätta!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 Comments

 1. Sikke et spændende rejseår du har haft Helena. Du har godt nok oplevet meget. Jeg glæder mig, til at følge dine eventyr i 2018.
  Godt rejsenytår 🙂

  /Annette

  1. Ja, det har varit fullt av äventyr! Ibland när man kollar tillbaka på ett år såhär så känns det så otroligt – allt man hunnit med egentligen! Kul att du vill följa med på mina kommande äventyr. Jag hoppas på att vi får chans att ses nu under detta år.

 2. Måste bara säga att jag gillar din blogg väldigt mycket. Har nu suttit och scrollat mig igenom dina resor, allt från Grand Ole Opry (vilket nu har hamnat på min USA bucket-list efter timmar framför Nashville och nu ditt inlägg) till Lake District i England. Så mycket inspiration! Kliar i kroppen av resesug och datorn blir snart varm av allt söka-resor-scrolling.

  Fina bilder med tonvis av reseinspiration, keep up the good work!

  1. Åh så glad jag blev över din fina kommentar, Therese! Och va roligt att jag lyckats inspirera dig till att lägga till flera destinationer 🙂 Grand Ole Opry är verkligen en upplevelse! Jag antar att du också gillar countrymusik eftersom du kollar Nashville? 🙂 <3

  1. Vet du vad, så känner jag lite också! Att jag i verkligheten har rest så mycket mer än det känns som. Så är nog bra att göra såna här sammanfattningar, så att man verkligen inser att man ofta gör mer än man tror.

  1. Kul att du gillade inlägget, Hans! Ja, Plitvice står kvar på min “bucketlist” tills jag tagit mig dit. Vad gillade du mest med platsen?

 3. Oj vilket år du har varit med om. Jag skulle så gärna åka till Kiruna och ishotellet. Även draculas slott är en stor dröm jag har. Önskar dig ett lika fantastiskt 2018

  1. Tack Maria! Ja, det har verkligen varit en händelserikt år. Och jag tycker absolut att du ska försöka att ta dig till både Kiruna och ishotellet snart. Jag är jättesugen på att åka dit nu och spana in de nya rummen, men vet inte om jag kommer ha tillfälle. Hoppas att du får ett fantastiskt 2018 år också och hoppas att vi syns under året.