En påsk ute i de norrländska vidderna

En påsk ute i de norrländska vidderna

Påsken måste nog vara den bästa högtiden. Inte för att jag kan påstå att jag firar påsk något nämnvärt. Men i år bokade vi en resa till min hemby, Mertajärvi. Det var en överraskningsresa då ingen visste att vi skulle komma, förutom pappa som skulle hämta oss på flygplatsen. Att vi lyckades hålla allt hemligt är ett under, men det gick!

Efter att pappa hämtat oss på flygplatsen och innan vi började den dryga två timmars långa hemfärden från Kiruna till byn så storhandlade vi. Vi köpte allt till ett stort påskbord som vi tänkte duka upp till på lördagen. Men, det slutade med att vi inte orkade eller hade tid till att fixa i ordning allt.

Dagarna spenderades istället ute i skogen vid en varm eld och uppe på en vit fjälltopp. På ett renskinn med pimpelspöet i hand eller på skotern som susade fram över de öppna vita vidderna. Precis så som påsken ska vara.

Jag hade inga förväntningar över hur det skulle vara eller hur det skulle bli. Och det är ofta då som allt blir sådär perfekt som man egentligen bara kan drömma om. Fyra dagar uppe i norr som jag kommer att minnas så länge jag lever.

Första dagen så åkte vi ut till en stuga som tillhörde min kusin, Carola och hennes familj. Det var en helt ny plats för mig och Kenny. Tidigare så har vi bara besökt nån av våra egna tre stugor som ligger åt andra hållet. Vi spenderade drygt sex timmar där och hann med att gå ned till en jokk för att pimpla litegrann. Jag hoppade över det då jag oftast aldrig ändå får fisk och inte tycker det är speciellt kul.

Andra dagen så åkte vi ut till ett annat ställe. Ett hemligt ställe. Här gjorde vi upp eld på isen, pimplade och njöt av solens strålar. Kenny pimplade men lämnade över pimpelspöet till mig en stund och tror ni inte att det faktiskt nappade då?! En stor harr fick jag upp och vägrade lämna ifrån mig spöet… Det jag inte gillar med att pimpla är ju egentligen att jag inte brukar få fisk. Men så fort det nappade, då kom intresset tillbaka.

Tredje dagen så blev det en favorit i repris. I princip så gjorde vi om gårdagen och grillade, pimplade och bara njöt av dagen. Jag drog upp en till harr och kände mig riktigt nöjd trots att jag inte vann den interna pimpeltävlingen.

Här är våra dagar i bildformat.

På väg till Mertajärvi. Här går vi in för landning i Kiruna.
Cissi hälsar oss välkomna.
Här spenderade vi en hel dag.
Jag älskar detaljerna!
Blixten busar med Kenny.
Det ska vara kokkaffe i skogen.
Men jag höll mig till varm lingondryck.
Det finns alltid tid till lek.
Och pimpling!
Alla är delaktiga.
Jimmy susar iväg för att rasta skotern.
Här borras det nya hål i isen.
Och upp kommer fisk!
Skogsliv.
Tillbaka vid elden.
Mer kaffe och korv.
Carola hade med sig souvas, så det blev souvaskebab <3
Och vi hann med en sväng upp på kalfjället innan det var dags för hemfärd.
Så vackert där uppe!
Pulkan är med och kalfjället är bästa pulkbacken.
Carola och Victoria pulsar i snön.
Utsikten alltså!
Mer utsikt.
Tänk att jag får kalla det här för hemma.
Tony och pappa susar förbi kameran.
Kenny och Jimmy pausar för att njuta av utsikten.
Och igen, vilken utsikt! Det här är sista bilden från dag ett.
Och första bilden från dag två.
Lite mulet men det hindrar inte Jimmy från att se om han har fiskelycka.

Jimmy kämpar på.
Det gör även Kenny, Carola och övriga i sällskapet.
En överlycklig Jimmy när han får dagens första fångt!
Men alla pimplar inte.
Fikadags!
Korvgrillning på gång.
Och lite skoterkörning.
Tony leker av sig.

Lite skoterkörning mellan varven.

Jag kämpar på med fisket.

En kvällstur.
En perfekt avslutning på påskhelgen.

Hur spenderade du påsken?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 Comments

 1. Oj, vad mycket snö! Har alltid velat testa att åka skoter, verkar så sjukt roligt 🙂
  Jag har varit hemma i Göteborg hela påsken och mest varit i stallet eller tagit det lugnt.

  1. Skoter är jätteroligt! Du får ta dig norrut under nästa vinter och prova på 🙂 Lät dock ändå härligt med att hänga i stallet och ta det lugnt också!

 2. VA underbart det ser ut!
  Det är väl det som gör Sverige så speciellt, så många årstider i ett och samma land samtidigt. Vissa får ju inte ens vinter på riktigt, vi i Hälsingland har precis börjat på fått vår och känner en längtan nu till sommaren.
  Påsk, ja då gjorde jag inte alls mycket. Vi var bara hemma och tog det lugnt, har inte så mycket traditioner med just påsken.

  1. Tack Caroline, det var helt underbart. Bästa påsken på länge och jag hoppas verkligen på en repris till nästa år.

   Jag gillar också Sveriges alla årstider, det känns ändå som att det händer något med naturen nästan hela tiden. Däremot tycker jag det är lite tråkigt med vintrarna i södra Sverige som inte ens kan klassas som vinter enligt mig. Nu längtar jag också till härliga sommarkvällar och värme!

 3. Åh vilka underbara bilder! Vi hade snarlika påskhelger och det är mitt absolut favoritsätt att spendera den på. Skoterturer, eld och fiske (fast jag är som du – tröttnar när det inte nappar).
  I år var det tyvärr lite för skralt med snö i skogen, men vi kunde åka vissa leder i alla fall.

  Det är en fantastiskt vacker hembygd du har. Skulle gärna åka så långt norrut snart 🙂

  1. Tack Katta! Lät som en fantastisk påsk för dig med då med andra ord. Jag är såå glad över att jag faktiskt fick napp, så roligt! Trist att ni inte kunde åka lika mycket skoter dock, men du får gärna komma och hälsa på nångång då jag befinner mig där uppe <3