Kamerafunderingar och reseplanering

Kamerafunderingar och reseplanering

Dags att utöka kamerautrustningen?

Just nu sneglar jag lite på en kompaktare resekamera för de gånger som jag faktiskt inte behöver ha med systemkameran. Då är ju frågan bara, vid vilka tillfällen kommer jag inte att vilja ha med systemkameran? Svår fråga som jag faktiskt inte har något bra svar på just nu.

Det jag däremot känner är att det skulle vara skönt att ha ett kompaktare alternativ vid vissa tillfällen, som till exempel om jag ska gå en stadsvandring på många timmar och varken vill eller orkar släpa med mig flera kilo extra i väskan. Eller på kvällen när jag bara ska ut på en middag och egentligen skulle vilja ha med en mindre väska men samtidigt så vill jag inte lämna kameran hemma.

När jag tänker efter så är det vid många tillfällen som jag känner så. Därför är det kanske en vettig investering? Vi får se!

Har du några tips? Vad använder du för kamera när du reser?

Planering inför sommarens roadtrip

I juni så bär det av till landet västerut. USA alltså. Ja, igen. Varken jag eller Kenny kunde säga nej när vi blev tillfrågade om vi ville resa dit igen till sommaren. Det var alltså mina bröders idé och denna gång tar de även med sig en kompis. Det blir ingen campervan denna resa utan vi spanar fortfarande på en vettig bil som rymmer oss alla fem samt våra väskor.

Vi börjar resan i New York, en stad som jag aldrig besökt innan och som faktiskt inte har lockat mig alls tidigare. Men reser man i grupp så får man anpassa sig till andras önskemål också och därför blir det inte mindre tre stora städer som vi stannar till i.

Den andra staden blir Nashville, som vi däremot besökte under förra sommarens roadtrip. Då pågick CMA Music Fest under våra dagar i staden och med andra ord så såg vi inte alls mycket av det riktiga Nashville utan vi hängde mest i festivalområdet och lyssnade på countrymusik. I år blir det en vecka i staden och vi kommer även att fira 4th of July där. Vi har bokat boende via AirBnB och det känns skönt att få ett riktigt hem att bo i där.

Sista staden är Chicago som vi avslutar resan. Det gjorde vi även förra året men vi hade inte alls mycket tid till att utforska staden så det tar vi igen i år.

Mellan de tre städerna så har vi fler destinationer inplanerade men det ska jag berätta om en annan gång.

Vårens första dagar med reseplanering och redigering

Nu är det inte många dagar kvar i april men jag ser fram emot att få vara hemma och försöka komma ikapp med allting. Blogginlägg, redigering av bilder och på köpet så är det storrensning på gång här hemma. Målet är att få allt klart innan vi reser iväg till USA och det kanske låter som en lång tid, men av erfarenhet så vet jag att tiden bara rusar iväg.

Jag har precis kommit hem från Tjeckien, där jag fick uppleva slott, vackra vyer och såklart – vin. Jag är mitt i redigeringen av alla bilder därifrån och snart kommer det inlägg. I maj så åker jag tillbaka Lettland på en ny roadtrip. Det är samma gäng minus Andy som åker i år igen. Istället har vi Annette med oss och det ska bli kul att få lära känna henne lite bättre. Årets roadtrip handlar om gastronomiupplevelser och det ser jag fram emot.

Hur har dina dagar sett ut den senaste tiden? Har du gjort något extra roligt?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 Comments

 1. Jag brottas också med det där kameradilemmat. Min 7D tillsammans med 24-105 och 12-24 i väskan är inte särskilt smidigt alla gånger. Som backup har jag en Sony RX10ii men jag tycker inte att den håller måttet riktigt. Vad skulle alternativet vara? Någon liten mindre Panasonic halv/semi-systemkamera? Kommer jag rentav lägga bort min 7D helt då?

  Det är väl ungefär där jag står just nu och funderar.

  1. Ja visst är det svårt! Jag vill och kommer nog aldrig att lägga bort min 5D helt och hållet, men skulle nog vilja göra det vid vissa tillfällen. Just nu har jag ingen backup förutom mobilen, som visserligen inte är dålig. Men den håller inte riktigt måttet heller. Åh svårt! Skönt att veta att jag inte är ensam i dilemmat.

 2. Jag har köpt en Canon Powershot G7x som jag använder som komplement till min systemkamera nu för tiden. Så skönt med en kamera som får plats i lilla väskan men som ändå kan prestera bra bilder. Ska åka till Berlin nästa vecka med bara handbagage och tänker att jag bara tar med mig den lilla kameran då 🙂

  Kul med USA-roadtrip! Jag ska också till USA i sommar men “bara” till New York. Så jag och min sambo firar 4:th of July där. Ser så mycket fram emot det!

  1. Du är nöjd med den alltså? Jag har också spanat lite på ett sånt alternativ. Har du något inlägg med bilder där du bara fotat med den? 🙂

   “Bara” New York låter inte så tokigt ju. Kul med 4th of July där tänker jag! 🙂 Har du börjat göra research än?

 3. Det där med kameror är alltid lite svårt och nu mer har jag blivit beroende av att ha en kamera med wifi så jag kan använda bilder direkt utan att släpa med datorn. Fantastiskt smidigt. Men sen vill man ju ändå ha dom lite mer proffsiga bilderna till artiklar och reportage m.m. Så i slutändan blir det oftast ändå att alla tre kameror åker med…skulle vilja hitta den perfekta med alla funktioner, liten och smidig – till ett rimligt pris=)

  1. Ja, visst är det! Jag har faktiskt en kamera med wifi vilket är sjukt bra! Även om det inte blir exakt samma redigering som jag gör i datorn så är det smidigt när man bara vill få upp en bild snabbt på sociala medier.

   Tre kameror låter mycket! Jag som gnäller över min enda kamera, iofs med massa tillbehör.

 4. Jag är ju väldigt förtjust i Panasonics kameror och har tidigare skrivit om min Lumix GM1 på bloggen: https://www.rowantree.se/2016/10/26/bloggkamera/. Där visar jag både bilder och filmer skapade med den. Snart kommer jag troligen testa en av deras nyare modeller, GX 800, så håll utkik efter en review (samt förhoppningsvis ett bra erbjudande) på min blogg!

  Åh USA! Nahsville! *avis* ser VERKLIGEN fram emot att få se bilder därifrån / MVH Folk och Americana älskaren

  1. Ska spana in dina bilder och filmer. Har faktiskt sneglat väldigt mycket på just Panasonic nu de senaste dagarna. Vi får se 😉

   Hehe, ska ta massa bilder så du får drömma dig bort. Var ju där förra året också men då blev det faktiskt mest festivalbilder. Har iofs inte lagt ut så mycket därifrån inser jag nu. Kanske får göra det.

 5. Åhhh va kul med USA igen! 🙂
  Vad gäller kamera så kan jag inte släppa min 5D, jag försöker dock ha kamerafria-dagar ibland och det går ganska bra. Men ändå ligger alltid en liten kompaktkamera i shortsfickan eller i väskan, ifall en “kris-situation” skulle uppstår och något måste dokumenteras. Ha, ha! 🙂

  1. Ja, jag längtar massor nu! 🙂

   Nej, jag kommer nog aldrig heller att kunna släppa min 5D helt. Men skulle vara så skönt att ha ett alternativ att ha med till de tillfällen då det inte egentligen krävs en systemkamera. Har också haft en liten kompaktkamera som alltid var med mig men kände mig aldrig helt nöjd med bilderna på den. Dock är det ju ändå bättre än ingenting!

 6. Åh vilken spännande vår. Kanske tur du tog en liten minisemester från bloggen för att kunna ladda om. Var ju nöjd med min Samsung 7 som extra kamera, tills jag skulle börja använda bilderna på bloggen. Och då kändes de inte riktigt hålla måttet. Så har samma kamerafunderingar som dig. Funderar på samma som Sofia har, Fuji X-T1 tror jag det var hon köpte.

  1. Ja det känns skönt att ha haft det lite lugnt från bloggen. Men nu är jag igång igen vilket också känns bra. Jag är också nöjd med min Samsung 7, tycker bilderna blir bra. Men precis som du tycker jag inte de håller måttet för bloggen riktigt. Ah just det, hon köpte ju en ny för inte alls länge sen! Har mest kollat Panasonic nu men kanske ska spana in Fuji också.

  1. Haha men så roligt att den gör det. Jag har verkligen fastnat för det landet, trots att alla kanske inte gillar USA just nu.

 7. Ja du, jag kommer aldrig riktigt överens med de där kompaktare kamerorna. Så jag vet inte riktigt vad jag ska svara här. Tycker alltid de är en bra idé men i slutändan att de är alldeles för slöa, tråkigt eller nått annat så alltid får min 5D haka iaf. Men let me know vad du kommer fram till.

  1. Ja, så känner jag ju också ibland. Men skulle vara skönt att ha ett komplement ändå. Speciellt till de tillfällena där jag inte ens orkar ta med stora kameran 🙂 Få se om jag blir något klokare i denna fråga.

 8. Jag har väldigt svårt att släppa min systemkamera ;o). Nu när vi åkte till Italien bestämde jag mig dock för att bara ta med ett 50mm objekt till systemaren med tanke på vikten. Jag tog även med mig min lilla Panasonic Lumix GF7.

  Första dagen åkte vi till Venedig och jag var helt knäckt på min systemkamera. Jag kan inte riktigt förstå det, men fullformataren fick faktiskt ligga hemma efter denna dagen då jag upplevde att jag inte kunde zooma ut tillräckligt med den. Men jisses vad kärleken till Lumixen växte.

  1. Ja, jag kommer nog också att ha svårt att släppa den stora systemkameran. Men jag ska verkligen försöka att lämna den hemma lite mer ofta nu då jag faktiskt kom hem med en liten systemkamera från USA. Jag brukar också försöka att tänka på att inte ta med alla objektiv, men ibland är det svårt. Det beror helt enkelt på vilken typ av resa det är.

   Kul att höra att du blev mer kär i din Lumix efter Venedig. Det blir inte alltid som man tänker sig 🙂