Menu
Lappland

God jul från Mertajärvi

God jul från Mertajärvi

Just nu så befinner jag mig nästan så långt norrut i Sverige som det går att åka. Nämligen i Mertajärvi, min hemby. Jag och Kenny klev på tåget i Motala i fredags och anlände till ett snöigt Kiruna på lördagen, bara tre timmar försenade. Vi hade dock inte bråttom att komma fram utan var mest glada över att vi fick sovmorgon och att vi faktiskt kom fram hela vägen.

Förutom att tåget var försenat och att vi fick vänta en dryg timme i Gävle så gick resan väldigt bra. Vi hade en egen sovkupé och det var så skönt! Kan inte förstå hur jag har orkat de gånger jag endast har haft sittplats… Nej, ska jag åka nattåg så är det egen sovkupé som gäller hädanefter!

Vi kom som sagt fram till ett riktigt vitt och snöigt Kiruna och efter det så åkte vi till diverse affärer och handlade julmat. Sen bar det av 16 mil norrut igen, till Mertajärvi.

Julafton spenderades här hemma, tillsammans med Kenny, mina bröder (Jimmy och Tony), pappa och mina två farbröder. Lugnt och skönt, med god julmat och ingen julstress överhuvudtaget. Precis så som julen ska vara, tycker jag. Hur var din julafton?

Jimmy’s lilla mini-julgran.

Juldagsfotografering med inslag av norrsken

I skrivande stund så sitter jag vid köksbordet och har precis kommit in efter att ha varit ute och fotograferat norrskenet i kylan. Jag kollade precis termometern och den står på 27.9 minusgrader! Inte undra på att jag tyckte det var extra kyligt ikväll. Dock så värt det för bilderna blev riktigt fina!

E45 – mellan Mertajärvi och Karesuando

Min favoritbild från ikväll!

Det var mycket norrsken över hela himlen, men ganska svagt.

Den mest fantastiskt vackra måne syntes ikväll! Dock så lyckades jag överexponera alla bilder på månen så lyckades inte få fram några detaljer på den. Men vad gör väl det, jag är supernöjd med bilden ändå!

En sista bild innan jag sprang in i värmen!

About Author

Med kameran som min trogna följeslagare så upptäcker jag det magiska i världen - oavsett om det är att vandra långsamt i nationalparker, roadtrippa mig igenom mysiga småstäder i USA, hitta mina egna guldkorn i Sverige eller upptäcka magiska vyer i Australien. På bloggen så får du följa med mig på mina äventyr.

6 Comments

 • Therese
  december 26, 2017 at 5:25 e m

  Oj så fina bilder! Längtar tills vi får se lite norrsken här hos mig med, förhoppningvis hinner jag fånga lite med kameran jag med 🙂

  Reply
  • Helena
   januari 2, 2018 at 3:40 e m

   Tack Therese! Jag hoppas att du hann/hinner fånga norrskenet på bild också!

   Reply
 • iza
  december 28, 2017 at 11:16 f m

  Alltså, dem bilderna. Så fantastiska !! 😀

  Reply
 • Ann-Louise
  december 28, 2017 at 11:31 e m

  Vilka otroligt vackra bilder! Jag skulle inte ha några problem med att stå ut med kylan om jag fick se allt detta. Så fint!

  Reply
  • Helena
   januari 2, 2018 at 3:42 e m

   Tack Ann-Louise! Det är lite så jag känner också – vad gör det om jag får frysa en stund om resultatet blir de bästa norrskensbilderna som jag har tagit hittills 🙂

   Reply

Leave a Reply