Årets sista dagar uppe i Lappland

Årets sista dagar uppe i Lappland

Gott nytt år! Just nu befinner jag mig i norra Lappland bland snö och kyliga dagar som varvas med plusgrader och blöta smältande sjöar. Jag spenderar dagarna med att titta film, åka skoter och några tappra försök till att inte göra någonting alls. Det sistnämnda går det väl sådär med, fast filmtittande kanske egentligen hör till den kategorin? Jag har också sovit så otroligt mycket mer än vanligt. 

Jag började att skriva det här inlägget när jag var i byn, men nu är jag faktiskt hemma redan. Jag hann inte riktigt bli klar med alla bilder så det blev lite försenat. Av någon anledning så är det som att jag glömmer bort det mesta när jag är där. Eller, det ligger väl kanske där i tankarna någonstans men det där med att ta tag i saker känns mycket svårare.

Jag har även tänkt att jag ska skriva en årssammanfattning för 2019, men har inte riktigt påbörjat det inlägget än. Det är så mycket enklart att skriva och fixa med bilder här hemma när jag använder en stationär dator. Större skärm och snabbare processor och allt det där.

Ett morgonflyg till Kiruna från Stockholm med detta vackra utanför fönstret.
Snöigt och dimmigt i Kiruna.
Det var fullt med utländska resenärer på flyget norrut.
Jag passade på att fotografera flygplanet när jag ändå hade systemkameran lättillgänglig.

Jul- och nyårsafton i byn

Julafton firades hemma med god julmat. Sen sov alla utom jag middag. På kvällen så öppnade vi julklappar. Jag fick bland annat en kokbok om julbak, en sån där karta som man skrapar de länder man har besökt och en personlig Toblerone. Och Romerska Bågar som jag alltid brukar få. Det känns inte som en riktig jul utan en låda Romerska.

Under årets sista dag så värmde vi upp skotrarna och körde till Karesuando. Genom djupsnö, blöta isar och myrar. Jag hade tänkt att jag skulle fota alla de där snötäckta träden ute i skogen, men i söndags så var det nästan plusgrader och så blåste det så mycket att all snön föll från träden. Istället så blev det några bilder på de vackra pärmemormolnen som svävade omkring på himlen, först under den långa blå timmen och sen under solnedgången. Vi fick även uppleva de vackraste pärlemormolnen under dagen.

De mycket ovanliga pärlemormolnen karakteriseras av vackra pärlemorfärger, som framträder när solen är strax under horisonten, men fortfarande belyser dessa mycket högt belägna moln.

De syns vanligen strax före eller efter solnedgången i gryning och skymning, och observeras för det mesta långt norrut i landet och under vinterhalvåret.

SMHI

Och så blev det kväll. Nyårsafton. Vi åt reninnerfilé med hasselbackspotatis och morötter i ugn. En riktigt god middag, men inget mer speciellt än en vanlig dag. Den inofficiella klädkoden var mjukisbyxor och jag föredrar det alla dagar i veckan. 

Årtiondet avslutades med lite fyrverkerier i Finland vid 23 dit jag åkte tillsammans med min farbror Gösta (Finland firar en timme innan Sverige) och sen här i byn tillsammans med min kusin. Kenny hängde på puben i Finland tillsammans med Jimmy och Tony under kvällen så vi sågs inte förrän dagen efter.

Men nog om mig, hur var din jul- och nyårsafton?

Årets julklappar. Inte bara mina dock.
Toblerone <3
Nyårsafton.
Dags för en skotertur på årets sista dag.
Pärlemormoln.
Årets sista solnedgång.

Magiskt norrsken och blåa polarnätter

Jag hade dessutom tur och fick uppleva norrsken två gånger under resan. Eller tre egentligen men ena kvällen så var det “bara” en väldigt svag grön strimma över himlen. Jag känner mig bortskämd med norrsken när jag skriver följande, men det var liksom inte så vackert att jag orkade hämta min kamera.

Under vår sista kväll i byn så var det däremot en otroligt vacker show! Det var runt 14 minusgrader och kylan var bitande. Dagarna innan hade det varit plusgrader och det blev en sån stor temperatursskillnad. Sen kanske jag frös lite extra för att jag inte riktigt hann ta på mig ordentligt med varma kläder. Ja, det är ju det där med prioriteringar. Vackert norrsken var det i alla fall och helt klart värt att stå ute i kylan!

Vädret var lite varierande under de två veckor som vi var i byn och ena dagen kunde det vara kallt och klar himmel för att nästa dag vara helt vitt av snö och nästan plusgrader. En dag så var det till och med 2 plusgrader. Inte direkt det jag räknar med under december eller januari.

Denna tid på året är också den allra mörkaste. Vi anlände dagen efter årets kortaste dag (21 december). Jag har varit mycket tröttare än vanligt under dessa två veckor och det skulle inte förvåna mig om det delvis beror på mörkret. Nu har det i alla fall börjat gå mot ljusare tider. Och även om det mestadels har varit mörkt så har vi även haft otroligt vackra ljusa dagar – trots avsaknaden av solen.

En tidig eftermiddag så var jag och Jimmy också ute en sväng med skotrarna.
Ljuset alltså <3
Midvinterdagar.
Djupsnö – fantastiskt roligt att köra skoter i men också svårt med en kamera.
Detta är bara några minuter bort från gården.
Snötäckta träd.
Detta gamla hus har jag fångat på många bilder.
Spår efter något djur.
Polarnattens vackra ljus.
 
Årets sista norrsken.
Årets första norrsken.
God fortsättning!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Comments