Att rädda en överexponerad bild i Lightroom

Att rädda en överexponerad bild i Lightroom

Det finns hur mycket som helst att lära sig om bildredigering och även jag lär mig nya saker ofta. Kanske inte riktigt varje dag men ibland så lär jag mig något som jag inte ens har reflekterat över samtidigt som jag bara känner att “wow, att jag inte visste det här” eller att “wow, så smart”.

Redigering är något som jag älskar och jag kan redigera om en bild många gånger, bara för att jag kanske inte fått till den rätta looken direkt. Redigering är en process.

Oredigerad RAW bild direkt från kameran vs redigerad bild i Lightroom

Att rädda en bild som har blivit överexponerad

Ibland är jag lite för snabb med att trycka på kamerans avtryckarknapp och då kan det se ut som på den vänstra bilden. Eller, ibland till och med ännu värre. Men genom att dra i några reglage i Lightroom så har jag helt plötsligt fått en bild som ser helt okej ut.

Jag fotograferar även alltid i RAW (råfil) vilket underlättar när du ska rädda bilder på detta sätt. Råfilen har nämligen mycket mer information i sig än en vanlig JPEG. Därför rekommenderar jag alltid alla att fotografera i RAW även om dessa filer tar mer plats.

Något som många inte vet om är att en JPEG bild faktiskt också är en redigerad bild – skillnaden är bara att redigeringen sker direkt i kameran.

Jag har ändrat exponeringen och rätat upp bilden – visst gör det stor skillnad?
Redigerad bild redo att publiceras.

Från kameran till färdig bild

Det går att rädda en bild på olika sätt. Det sätt som jag använder mig mest av är att helt enkelt “bara” ändra exponeringen i Lightroom. Använder du Camera Raw så gör du samma sak där.

Bild 1 (vänster): Helt oredigerad bild och som du kan se så är den alldeles för ljus.

Bild 2 (höger): Här har jag endast sänkt exponeringen så istället för att stå på 0 så står den nu på − 1,43. Jag har alltså inte behövt dra ner på exponeringen så mycket.

Bild 3 (vänster): Här har jag även rört i några av de andra reglagen.

Inställningar för bilden ovan:
Exponering: − 0,36
Highlights: − 100
Skuggor: − 50
Whites: − 71
Dehaze: + 36

Bild 4 (höger): Min slutgiltiga redigering och här har jag även ändrat lite i färgtonerna.

Vill du läsa mer om redigering? Kommentera gärna och berätta vad du vill läsa om!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments

    1. Tack Maria! Nej, helt omöjligt är det väl inte. Det beror mycket på bilden. Har du nåt exempel så får du gärna skicka över den så kan jag se vad jag kan göra?