Ishotellet i Jukkasjärvi - en året runt upplevelse

Ishotellet i Jukkasjärvi – en året runt upplevelse

Historien om ishotellet i Jukkasjärvi började redan på 1980-talet då grundaren Yngve Bergqvist som då arbetade med äventyrsturism stod inför svårigheten att få besökare att återvända eller komma till Jukkasjärvi under vintertid. De flesta ville av naturliga skäl endast komma på sommaren då det är varmt och man fick uppleva midnattssolen. Det fanns även aktiviteter som forsränning och fiske som lockade. Men vintern var bara mörkt och kall och lockade inte alls, tyckte besökarna.

Yngve fick en idé om att skapa en upplevelse i form av ett ishotell under en inspirationsresa till olika kalla platser runt om i världen. Han skulle försöka använda Torne älv även under vintern. Men det som började som ett galleri av snö och is med utställningar och slutade med ett ishotell skedde av en slump. Galleriet hade några besökare som inte lyckats få tag i något varmt rum, så då föreslog Yngve att de kunde sova i Actic Hall. De accepterade och fick varma sovsäckar och instruktioner om hur man sover i kyla. Det var en nervös personalstyrka som undrade hur det hade gått under natten då de mötte gästerna dagen efter. Men de hade inte behövt oroa sig för gästerna var väldigt fascinerade av upplevelsen som de haft under natten och det var på den vägen som ishotellet tog form.

 

ICEHOTEL är världens första hotell av snö och is. Sedan det första hotellet byggdes år 1989 har det återfötts i ny tappning varje vinter, i byn Jukkasjärvi – 20 mil ovan Polcirkeln. Torne älv, konst och att skapa en plats för livsberikande ögonblick är drivkraften. – ICEHOTEL.se

Nu är det alltså premiär för ICEHOTEL 365 som innebär att du kommer att kunna uppleva ICEHOTEL året om. Men det klassiska ishotellet som byggs upp varje år kommer också att finnas kvar och där finns både snörum, sviter och iskyrkan. Medan året runt byggnaden kommer att innefatta ett isgalleri, en isbar som serverar champagne (bland annat) och konstsviter samt lyxsviter. ICEHOTEL 365 kommer att drivas av solenergi under sommaren, så med andra ord så kommer midnattssolen att hålla isen kyld. De håller på att bygga upp en solcellsanläggning just nu som ska sköta allt detta. Väldigt häftigt och intressant!

När jag besökte ICEHOTEL så fick jag se alla lyxsviterna som är helt otroliga. Tänk så mycket det går att göra med is?! Det är fantastiskt. Jag besökte också konstsviterna som även de är väldigt välgjorda och fina. Men om jag skulle bo på ICEHOTEL nångång så hoppas jag att det blir i en lyxsvit – där har man även eget badrum och en relaxavdelning i anslutning till rummet och det låter väl inte alls tokigt, eller hur?! Och ICEHOTEL känns som ett ställe där jag verkligen skulle vilja gå all in. Ett vanligt snörum lockar ärligt talat inte mig alls lika mycket, jag är trots allt uppvuxen bland snö och kyla. Och om jag nu ska sova i ett kallt rum så får det gärna vara något extra!

All is och snö kommer direkt från Torne älv och varje vår så lyfter de ut isblock från den frusna älven som de sedan sparar till kommande år så att de kan bygga upp det klassiska ishotellet. Älven är hela 520 kilometer lång och rinner från de gamla fjällen i väst, till kusten i öst för att sedan mynna ut i Bottenviken. Det är Sveriges största nationalälv och är helt unik. På sommaren när hotellet börjar smälta så rinner vattnet tillbaka till älven – det är en cirkel som aldrig tar slut.

När den första snön klätt Jukkasjärvi i vitt samlas konstnärer från hela världen i Jukkasjärvi, för att vara med och skapa den konstutställning av snö, is och ljus som blir Icehotel. – ICEHOTEL.se

Det finns inga förkunskapskrav på de konstnärer som bjuds in för att skapa konst till ishotellets rum. Utan konstnärerna får skicka in sin idé och väljs ut för sina idéer. Det är ungefär 40 olika konstnärer som medverkar i att skapa konsten och rummen under varje år. Det tar flera veckor att skapa ett rum och månader av planering krävs.

De flesta svenska känner väl till ishotellet, men visste du att det hetat ICEHOTEL i över 20 år? Det internationella namnet bestämde man sig för tidigt i företagets etablering, till stor del tack vare den globala uppmärksamhet man fått i samband med ett uppmärksammat varumärkessamarbete som löpte under flera år.  – ICEHOTEL.se

Och nu, det ni väntat på – en bildbomb från Ishotellet i Jukkasjärvi!Bra att veta

Mellan 19 november och 12 april så har ICEHOTEL dagliga visningar kl. 10.00 och kl. 14.00 på svenska, samt kl 12.00 och kl. 16.00 på engelska.

Priser

Vuxen: 325 kr
Student/pensionär: 200 kr
Barn 6­–12 år: 75 kr
Barn 0–5 år: Gratis

Hitta hit:

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 Comments

    1. Ja, det är fint där. Jag är dock inte lika imponerad som jag var allra första gången även om det alltid är fint där 🙂 Och tack! Hoppas du tar dig dit nån dag.