Wolfenbüttel - korsvirkehus, julmarknad och Jägermeister

Wolfenbüttel – korsvirkehus, julmarknad och Jägermeister

Igår så började min dag redan klockan fyra. Ja, på morgonen. Ja, det var väldigt jobbigt att stiga upp. Klockan sex så satt jag på plats 5F i en lite småkall KLM Cityhopper och väntade på att vi skulle lyfta mot Hannover – med en timmes mellanlandning i Amsterdam.

Klockan halv ett så hade jag lyckats navigera mig fram till dagens slutdestination – Wolfenbüttel. För mig en helt okänd stad som ligger i delstaten Niedersachen, Tyskland. Jag valde att inte göra så mycket inför denna resa för jag ville inte veta vad som väntade mig.

Jag ville bli överraskad.

Föga anade jag vad jag skulle hitta i denna lilla stad som egentligen inte alls är så liten. Med ca 52000 invånare så är den betydligt större än Motala där jag bor men ändå så kändes den så mycket mindre för första anblick.

Efter att ha checkat in på mitt hotell, Rilano 24/7 Hotel Wolfenbüttel (annonslänk) som låg ca 3 minuters promenad från tågstationen så var det snart dags för en guidad tur i staden tillsammans med 78-åriga Helgard. Hon tog mig på en lång promenad fylld av gammal historia, vackra byggnader och välbevarade korsvirkehus. Hon visade mig slottet som har en barockfasad och är byggt av trä fast det ser ut som sten och vi spanade på det magnifika Herzog August biblioteket med 130 000 volymer – inklusive världens dyraste bok, Henrik Lejonets evangeliebok.

Rilano 24/7 Hotel Wolfenbüttel
Mitt rum på Rilano 24/7 Hotel Wolfenbüttel
Vackra byggnader på vår stadsvandring
Hertigslottet i Wolfenbüttel med sin mäktiga barockfasad

Det magnifika Herzog August biblioteket där världens dyraste bok finns.

Kaffe, skymning och julmarknad

När kylan började göra sig påmind så klev vi in i värmen hos Treccino Rösterei & Caffèbar och beställde in varsin Latte Macchiato. Jag passade även på att köpa hem en burk av mitt favorit chai te som jag hittade där, David Rio Power Chai. Här blev vi sittandes en stund och Helgard berättade om stadens historia och vi pratade om allt möjligt.

Sen kom skymningen. Den ljusblåa himlen blev snabbt mörkare och mörkare. Det var nu dags för att gå till julmarknaden. Finns det något mysigare än en julmarknad i mörker med alla ljus som lyser upp den annars tråkiga kvällen?

Helgard hade med sig kuponger som vi bytte mot mat. Först så provade vi Zipfel som var jättegott tillsammans med nån chilisås och gräddfil. En stund senare så beställde vi en portion Kartoffelpuffen, också med gräddfil, men som inte alls smakade lika gott. Helt okej med en liten portion, men alldeles för mycket fritering för mig. Helgard höll med mig och vi lämnade den sista biten. Jag fick även provsmaka Schinken-Stange som luktade ungefär som det låter. Tack men nej tack.

Flammkuchen på mysig restaurang

Kvällens sista stopp blev på restaurangen L’Oliveto – där mumsade jag på en alldeles förträfflig Flammkuchen med bacon, rödlök och vårlök. Även om jag inte orkade få in mig hela efter förrätterna på julmarknaden så var det den perfekta kvällsmåltiden. Ett riktigt mysigt ställe med väldigt trevlig personal.

Det sista vi gjorde innan vi sa hejdå till varandra var att dricka varsitt shotglas med iskall Jägermeister. Även om det inte är min favoritdryck så var det svårt att låta bli – för visste du att den kända likören faktiskt tillverkas här i Wolfenbüttel? Det hade jag inte en aning om förrän nu.

Skål!

Fler blogginlägg från denna resa

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One Comment