Upplevelser i tyska Braunschweig

Upplevelser i tyska Braunschweig

Efter en lång och fullspäckad fredag i Goslar så var det en trött Helena som steg upp på lördagsmorgonen redo för att upptäcka Braunschweig. Klockan elva så skulle jag möta en annan bloggare, Romy, tillsammans med Reiner Feuge – stadsguiden som ska guida oss runt i Braunschweig. Eller Brunswick som staden ibland kallas för på engelska vilket gjorde mig lite förvirrad ibland.

Braunscheweig är den näst största staden och en väldigt viktig industri- och forskningsstad i sydöstra Niedersachsen i Tyskland. I staden så bor ungefär 250000 människor och en av dess största exportvaror är mumme. Braunschweig kallas även för Lion City – uppkallad efter Henrik Lejonet.

Det är lätt att tro att alla byggnaderna runt Burgplatz är väldigt gamla, men de är endast byggda i gammeldags stil och daterar tillbaka till mellan 1887 och 1906. Något annat som inte heller är äkta är lejonstatyn som står vid Burgplatz.

Vi möttes inne på turistbyrån där vi började med att provsmaka lite produkter som innehöll mumme. Vi blev även bjudna på en god kopp kaffe.

Vad är Braunschweiger Mumme?

Braunschweiger Mumme är från början en alkoholhaltig öl från Braunschweig, vars genesis går tillbaka till slutet av medeltiden. Mumme blev en stor exportvara för staden på grund av dess ovanliga sammansättning som resulterade i att drycken hade väldigt lång hållbarhet.  Drycken har idag funnits i ca 600 år och säljs fortfarande i Braunschweig. Idag så tillverkas även andra produkter med mumme, bland annat salami och sylt.

Mumme-sylt.
Mumme-likör.
Och Henrik Lejonet som playmobil.

Julmarknad i Braunschweig

Det är början av december och jag befinner mig i Tyskland så jag bör inte bli förvånad över att få besöka ytterligare en julmarknad.

Inte mig emot som verkligen har börjat uppskatta de tyska julmarknaderna. Det är en helt annan atmosfär och stämning jämfört med de svenska julmarknaderna.

I Braunschweig så hålls julmarknaden vid torgen rund St. Blasii-katedralen och den håller öppet mellan 29 november till 29 december. På marknaden hittar du allt möjligt – bland annat smycken, träleksaker, lädervaror och julprydnader. Det finns även mycket kulinariska delikatesser från regionen.

Julmarknaden är en av de mest atmosfäriska och populära julmarknaderna i hela Tyskland och den lockar flera hundra tusen besökare.

När skymningen kommer så tänds belysningen = mysigast att gå runt omkring då.
Creperie – jag orkade inte stå i kö på dagen när jag gick förbi men på kvällen då det var ännu längre kö så stod jag tappert där och väntade på att få min crepe med nutella.
Julmarknaden i Braunschweig.
Julmarknaden i Braunschweig.
Flammlachs - här åt jag en riktigt god laxmacka till lunch.
Flammlachs – här åt jag en riktigt god laxmacka till lunch.
På tyska julmarknader så möts vänner och umgås.
I tornet där bakom så stod jag några timmar senare.
Uppe i tornet! Det var många steg att kämpa uppför – men såå värt det för den här utsikten!

The Happy Rizzi House

Det finns en byggnad i Braunschweig som får alla att reagera – The Happy Rizzi House. Byggd 2001 och designad av den amerikanska popartisten James Rizzi och realiserad av arkitekten Konrad Kloster. Idag så ägs byggnaden av Braunschweigs egna modemärke New Yorker. Minst sagt en annorlunda byggnad!

The Happy Rizzi House i Braunschweig.
The Happy Rizzi House i Braunschweig.
The Happy Rizzi House i Braunschweig.
Såna roliga detaljer.

The Happy Rizzi House i Braunschweig.

The Happy Rizzi House i Braunschweig.

Slottet i Braunschweig

Slottet revs 1958 och har sedan dess återuppbyggts som en galleria – Schloss-Arkaden. Idag så finns det massor med affärer och restauranger i det forna slottet.

Schloss-Arkaden Braunschweig
Då – ett slott. Idag – en galleria.

Schloss-Arkaden Braunschweig

Herzog Anton Ulrich-Museum

Jag är inte så mycket för museum egentligen men passade på att ändå besöka Herzog Anton Ulrich-museumet då det var kallt ute och det lockade med en stund inomhus.

Museumet är ett av de äldsta konstmuseumen i hela Europa och här finns viktiga konstverk av bland annat Rembrandt, Holbein och Rubens. Då jag mest känner till Rembrandt så passade jag såklart att besöka den delen av museet för att få se hans tavla – Portrait of a Family.

Herzog Anton Ulrich-Museum i Braunschweig, Tyskland
Herzog Anton Ulrich-Museum

Bilden ovan är den enda bild från museet som jag tog – det var nämligen fotoförbud på insidan. Så om du är nyfiken på att se hur det ser ut där inne så får du nog helt enkelt besöka det själv.

Fler blogginlägg från denna resa

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *