Bland slott och vingårdar i södra Moravien

Bland slott och vingårdar i södra Moravien

Efter att ha spenderat två nätter i Brno så reser vi vidare i södra Moravien. Vi ska hinna med att besöka slott, äta god mat och ha vinprovning innan det är dags att åka hemåt igen.

Jag tycker att min säng är alldeles för mysig och varm (trots att den var stenhård) och väljer att hoppa över hotellfrukosten. Istället så springer jag över gatan för att köpa en frukost-trdelnik att mumsa på i bilen. Den doftar nybakt och smakar himmelskt gott. Det svänger under den drygt timmen vi spenderar i bilen och jag blir lite smått åksjuk där jag sitter längst bak.

Frukost på avresedagen

Mikulov har ett fantastiskt läge i slutet av bergskammen Pálava

Morgonen börjar på riktigt när vi promenerar uppför den helige kullen. Jag vet inte hur lång promenaden är eller hur länge det tog, jag är alltför upptagen med att beundra utsikten och det blir mer än ett fotostopp längs vägen.

Mikulov har ett fantastiskt vackert läge i slutet längs bergskammen Pálava (eller Pavlovkullarna som den även kallas för). Bergskammen sträcker sig från byn Pavlov i södra Mähren hela vägen till den österrikiska gränsen. Kalkstensklippor omger kullarna och uppe på toppen av två av kullarna så finns borgruiner från medeltiden.

Uppe på toppen av den kullen som vi promenerar uppför så finns även en kyrka och går man runt kyrkan så hittar man några parkbänkar där man kan slå sig ned och vila sina trötta ben. Vindarna smeker mina kinder men det är bara skönt. Halvmörka moln svävar ovanför mig och jag sätter mig ned på en av bänkarna för att byta objektiv.

Innan jag börjar promenaden nedför så stannar jag för att beundra utsikten samtidigt som jag knäpper av några bilder. Längs kullarna så finns det både vandrings- och cykelleder och jag skulle gärna åka tillbaka och antingen gå eller cykla längs en av lederna. Området runt Mikulov är även omgivet av vinodlingar/vingårdar och är populära stopp för såväl vandrare som cyklister.

Vinprovning på vinodlingen Sonberk

Vi fortsätter vår resa genom södra Moravien och stannar till vid vinodlingen Sonberk. Med utsikt över Palavakullarna och vatten så ligger den perfekt placerad. Här odlas det mest vita druvor i den 45 hektar stora vingården.  Druvorna är handplockade och de producerar ungefär mellan 30 000 och 150 000 flaskor av kvalitetsvin. Anledningen till att mängden varierar så mycket beror på väder och vind. Det är genom en unik parning av jord och sol som ger Sonberk dess speciella signaturvin.

Vi går en kort rundtur i området och vår guide förklarar hur vinodlingsprocessen sker och lite om de olika druvorna och vinerna som produceras. Sedan är det dags för vinprovningen att börja.

På bordet står det varsitt vinglas, lite ostar och kex. Jag som är väldigt kräsen när det gäller ost (jag åt inte ens ost för några år sedan!) provsmakar de två olika sorterna och faller pladask för den gräddiga, mjuka Zlata Praha. Jag gör en anteckning om att jag ska försöka köpa med mig lite hem men glömmer tyvärr bort det. Och när jag sitter på planet hem och läser anteckningen som jag gjorde, då är det redan försent. Nästa gång…

Sonberk har öppet alla dagar mellan 10 och 17.

En slottsvandring i det lyxiga slottet i Lednice

Jag blir lätt uttråkad av att gå på guidade turer – det är helt enkelt för mycket information för mig att ta in ibland. Och trots att jag verkligen försöker lyssna så kommer jag inte ihåg så mycket efteråt. Jag föredrar hellre att uppleva och fotografera under guidade turer och så försöker jag läsa på i efterhand istället. Att få broschyrer eller ett papper med information är alltså guld värd för mig, för då slipper jag söka på internet efter den informationen jag ibland kanske har ett vagt minne av att jag hört men som jag inte kommer ihåg detaljerna ifrån.

Under vår guidade rundtur i Lednice slottet så fokuserade jag därför mycket på att fota. Jag försökte hitta annorlunda vinklar och jag beundrade de mäktiga detaljerna. För när det kommer till slott så är ordet “mäktigt” något som jag ofta vill använda. Tänk bara vilken evighet det måste ha tagit att bygga upp alla slott i vår värld! Det är beundransvärt.

Lednice slottet tillhör idag Lednice-Valtice som är ett kulturlandskap som finns listat hos UNESCO. Utanför slottet så finns en vacker park som slottens dåtida ägare, familjen Liechtenstein, lät skapa. Här finns sällsynta trädsorter, romantiska små byggnader, en liten fiskedamm och vackra små hörn överallt. Vi promenerade runt parken en stund innan vi gick den guidade turen. Och det var nära att jag missade den helt och hållet då jag var alldeles för fokuserad på att fotografera några tulpaner.

Familjen Liechtenstein var en av de mäktigaste familjerna i Europa. De regerade under 600 år och de bodde i Valtice som ligger drygt 10 minuters bilresa från Lednice. De romantiska små byggnaderna som jag nämnde tidigare var resultatet av att familjen ville visa upp ett liv av lyx.

 

Valtice slottet och Wine Salon of the Czech Republic

Vi besökte även Valtice slottet, men där gick vi ingen guidad rundtur utan vi besökte källaren där vi hade vinprovning. Slottet i Valtice är nämligen känt för två olika saker – sin skönhet och den fantastiska vinframställningen. Öppettiderna för vinprovningen är olika och du kan se de aktuella tiderna här. För dig som vill gå på vinprovning så finns det olika alternativ och det lättaste är att gå in på hemsidan för att läsa mer om vilket alternativ som passar just dig bäst.

Prisexempel: 90 minuters vinprovning kostar 399 CZK och då får du prova de viner som finns tillgängliga i källaren.

Resan till södra Moravien var en del av kampanjen MyCzechia och gjordes i samarbete med Czech Tourist Authority och Nordic Travel BloggersText, bild samt åsikter är som alltid mina egna.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 Comments