Gruvsafari i Most, Tjeckien

Gruvsafari i Most, Tjeckien

Att åka på safari är något som jag drömmer om. Men att åka på gruvsafari är inte riktigt samma sak och det är definitivt inget som jag har drömt om. Även om jag gärna skulle vilja besöka gruvan i Kiruna en gång i mitt liv. Det känns lite konstigt att aldrig ha besökt den även fast jag kommer från de trakterna.. Men nej, gruvsafari har aldrig funnits med på min lista över saker jag vill uppleva.

För vad ska man titta på under en gruvsafari egentligen? Det finns ju inga spännande, vilda djur att spana efter och hur intressant kan naturen där vara egentligen? Men ibland så vill ödet annorlunda och det var väl kanske därför jag hamnade på gruvsafari i Tjeckien. Närmare bestämt i staden Most. Utflykten ingick i pressresan till Tjeckien som jag deltog i. Och det var faktiskt en väldigt annorlunda aktivitet och de tre timmarna som vi var ute gick väldigt fort. Trots att jag var lite skeptisk i början över hur intressant det egentligen skulle vara, så var det ändå en rolig upplevelse.

Ibland är det bra att man inte alltid får bestämma vad man ska besöka under pressresor, för det är då man får chans att uppleva saker som man kanske inte skulle fått göra annars.

Kolgruva, Most i Tjeckien

Ett annorlunda färdmedel

Vi började morgonen med att kliva in i vår lilla buss för att färdas från Ústí nad Labem till Most. Det var dimmigt och kyligt på morgonen och jag var glad över att jag inte lämnade min jacka kvar på hotellet som jag hade tänkt göra från början. Jag är ingen morgonpigg människa, så jag spenderade bussresan till att försöka vakna till liv. Det gick sådär.

Vi stannade först till på kontoret inne i Most, för att byta ut vår buss till deras buss. Väl inne i den så kände jag att min jacka var överflödig och jag kände mig lite lätt illamående av värmen inne i bussen. Det kändes som att det inte fanns någon luft där inne, trots att ett fönster var öppet. Att det var en väldigt skumpig åktur hjälpte kanske inte heller mot illamåendet. Det var skönt att vi fick stiga ut ganska ofta.

Gruvsafari i Most i Tjeckien

Lite annorlunda buss som ni kan se. Det är en buss som gruvarbetarna faktiskt använder själva, när de ska till och från sina arbetsplatser. De lämnar sina egna bilar på en parkering och färdas i denna.

Över hundra år gammal

Kolgruvan i Most öppnades år 1901 och är alltså över hundra år gammal. Den har länge haft ett dåligt rykte om sig, då den orsakat föroreningar i området. Idag så påstår man att det inte längre är så. Inte som förut i alla fall. Det dåliga ryktet har sakta börjat försvinna. Men att säga att föroreningar aldrig kommer att förekomma när det finns en kolgruva i närheten, nej det tror jag inte riktigt på. Kollar man på bilderna nedan så ser man diset som ligger ovanför gruvområdet.

Gruvsafari i Most i Tjeckien Gruvsafari i Most i Tjeckien

Skyddshjälm i tre timmar

Under tiden som vi befann oss inne på gruvområdet så var vi tvugna att ha på oss skyddshjälmar. Varför vi behövde ha det när vi åkte bussen, det var en fråga som vi aldrig riktigt fick något bra svar på. Utanför bussen, ja, det förstår jag. Det kanske helt enkelt var så att vi behövde ha hjälmar på oss eftersom åkturen i bussen var allt annat än lugn. Det var skumpigt, man åkte hit och dit och stundtals så fick jag hålla i mig hårt i sätet framför. Det är ingen asfalterad väg man åker på, utan grusvägar.

Vår safari varade i 3 timmar och standard är 4,5 timme. Vi hade lite tidsbrist och därför så kortades vår tur ned med en och en halvtimme. Vad vi skulle ha fått se under den tiden undrade jag över, för det kändes ändå som att vi fått se det mesta.. Någon ställde samma fråga som jag funderat över och fick till svar att vi bara skulle ha fått mer information och mer tid på varje stopp. För min del så kändes det som att 3 timmar var mer än tillräckligt.

Gruvsafari i Most i Tjeckien Kolgruva, Most i Tjeckien Kolgruva, Most i Tjeckien Gruvsafari i Most i Tjeckien Kolgruva, Most i Tjeckien

30 meter djup

Gruvan är 30 meter djup och det som utvinns är brunt kol. Maskinerna de använder är stora och tunga, den tyngsta väger 5500 ton. Riktiga monster, med andra ord. Jag kände mig väldigt liten när jag stod bredvid den och trots att jag hade vidvinkelobjektiv på kameran så var jag tvungen att gå iväg en bra bit för att kunna få med hela på bilden.

En gruvarbetare i Most tjänar ca 1000 euro i månaden, då jobbar de 12 timmars skift och 42,5 timmar i veckan. Gruvan är i gång dygnet runt och det är alltid 4 som arbetar i skiften.  De har inga raster, utan de har istället en extra man som täcker upp för den person som går iväg för att t ex äta sin medhavda matlåda.

Det kändes ibland lite konstigt att vara en åskådare på en riktig arbetsplats. Att vi som turister kommer dit för att se på när andra arbetar. Syftet med att ha gruvsafari är att de vill visa allmänheten hur verksamheten fungerar och även så att de ska få se hur landskapet kan se ut efter att det arbetats klart på ett område.

Kolgruva, Most i Tjeckien Kolgruva, Most i Tjeckien Kolgruva, Most i Tjeckien Gruvsafari i Most i Tjeckien Kolgruva, Most i Tjeckien Kolgruva, Most i Tjeckien

60% av all elektricitet drivs genom kolgruvorna. En av journalisterna frågade om det inte är möjligt att använda sig av mer miljövänliga alternativ, som till exempel vattenkraft. Men det finns inte så mycket vatten i Tjeckien att det skulle vara möjligt. “The rivers are too small here.”

Kolgruva, Most i Tjeckien Kolgruva, Most i Tjeckien Kolgruva, Most i Tjeckien

En annorlunda souvenir

Det var en väldigt annorlunda upplevelse att åka runt på gruvområdet. Vid ett tillfälle så fick vi varsin liten påse. Ingen förstod först vad vi skulle göra med den, men vår guide förklarade snart att vi skulle få fylla påsen med kol och ta hem det som souvenir.

Souvenir från Kolgruva, Most i Tjeckien

Gigantiska maskiner

Som jag skrev innan så var maskinerna gigantiska. Och det var verkligen en unik upplevelse att få stå så nära dom. Några blev tillsagda ett par gånger att inte stå så nära, för det är inte helt riskfritt. Innan vi började rundturen hade vi fått skriva på ett papper där vi själva tar ansvar för allt som händer oss.. Jag fick veta efteråt att en hade stått ca en meter från där det flugit nån sten.  Det kan ju vara farligt ifall den skulle ha träffat fel. Jag höll mig i alla fall på bra avstånd och var glad för att jag hade med mig mitt zoom-objektiv.

Kolgruva, Most i Tjeckien Kolgruva, Most i Tjeckien Kolgruva, Most i Tjeckien Kolgruva, Most i Tjeckien Kolgruva, Most i Tjeckien

Ser ni vilket landskap som har skapats med hjälp av människan och dessa maskiner. Helt otroligt..

Gruvsafari i Most i Tjeckien Gruvsafari i Most i Tjeckien Gruvsafari i Most i Tjeckien

Det var en intressant morgon. Men jag vet inte om det är något jag själv skulle välja att åka på under en semester. Kanske om jag hade varit lite mer intresserad av gruvor? Det är ju faktiskt också ett intresse!

Gruvsafarin är i alla fall väldig populär, turerna är ofta fullbokade och det kostar inte alls mycket. Ca 50 kronor per person. Vill du kolla in hemsidan så kan du göra det här. Den är dock på Tjeckiska och jag fick översätta via Chrome för att förstå någorlunda.

Skulle du besöka en gruva under din semester?

Jag besökte Tjeckien som en del av en pressresa till Tjeckien tillsammans med CzechTourism Scandinavia. Som alltid så är alla åsikter, tankar, texter och bilder mina egna.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 Comments

    1. Tack Sofia! Ja, men det var det. Väldigt annorlunda och som sagt, kanske inte nåt jag skulle gjort annars vilket kanske bidrog till att jag inte hade så höga förväntningar. Vilket bara betyder att jag kan bli positivt överraskad, hehe.

  1. Jag har svårt att se att jag själv skulle åka på en gruvsafari. Som tur är är vi olika och jag gillar när man ser möjligheter att sprida kunskap, skapa anledningar för turister att komma till regionen och dessutom betala för det så fler där får möjlighet till försörjning. Talesättet “att gräva där man står” passar dubbelt bra i detta sammanhang 🙂
    Hälsningar Linnea i Bayern

    1. Jag tycker att tanken som de har är väldigt bra, för som du också säger så är det ett sätt att få fler turister att besöka regionen = bättre för regionen.

  2. Haha, vilken annorlunda grej du har varit iväg på! Man kan göra turism av allt verkligen! Vi har varit i några gruvor vilket iofs varit intressant, i Kiruna gruva, Sala silvergruva och saltgruvan i Krakow. Men det du beskriver var ändå lite mer annorlunda. Fina bilder!

    1. Ja, säg något som man inte gör om till turism. Men det är bra att lyckas skapa nya anledningar för turister att besöka ett område. Saltgruvan i Krakow har jag hört mycket bra om, men det är ändå inget som riktigt lockar mig. Och ja, detta var verkligen en annorlunda upplevelse! 🙂 Och tack! 🙂