En guide till Prags sevärdheter

En guide till Prags sevärdheter

Prag. Det finns mycket att säga om staden, både bra och dåligt. Det är en stad som är full av turister och många sevärdheter. Men vilka sevärdheter är värt ett besök? Och vad kan du lika gärna skippa? För ärligt talat, om du inte har obegränsat med tid där så kommer du inte att hinna se allt.

Som vanligt så hade jag min lilla lista med mig, där jag skrivit ner alla platser som jag vill besöka. Och som vanligt så hann jag inte med hälften! Så mitt allra bästa tips är att försök inte hinna med allt. Även om Prag inte är den största staden så tar det tid att ta sig emellan de olika platserna och du vill väl hinna njuta lite också?

Den där kända bron i Prag

Det många förknippar Prag med är Karlsbron. Eller Charles Bridge på engelska. Och Karluv Most på tjeckiska. Ja, kärt barn har många namn.. Jag skrev ju ett inlägg om bron för inte så länge sen, du kan läsa det här om du har missat det. Som jag skrev då så tycker jag (fortfarande) att Karlsbron är en överskattad turistattraktion. Men om du gillar att fånga vackra motiv så är Karlsbron perfekt för fotografering. Det bästa är bara att hålla dig undan själva bron och leta upp platser i närheten och fota mot bron, istället för på.

Karlsbron, Prag

Makt och prakt i Prag

Pragborgen är en annan typisk Prag-sevärdhet som är värd att njuta av. Jag kan rekommendera ett besök där, speciellt för att spana in St. Vitus katedral. Maffigare byggnad finns inte! Jag kan tycka att det är roligt att kolla på såna byggnader utifrån, men sen är jag oftast inte så intresserad av insidan.. Men, jag gick aldrig in i katedralen och det kan jag ångra lite i efterhand. Det hade varit roligt att få se insidan också, om än bara i någon minut. Men det fanns inte tid till det just då och ärligt talat så tänkte jag inte ens tanken förrän jag var hemma igen. Om när du ändå är uppe vid borgen så har du även möjlighet att se Prag från ovan. Inte från den högsta punkten, men du ser mycket ändå!

St. Vitus Katedralen i Prag

Stadsguidning

Jag deltog i två olika guidade turer under min vistelse i Prag, båda var bra på sitt sätt. Den ena var en gratis rundvandring i staden och det är ett väldigt bra sätt att se en stad på. Samtidigt som du lär dig saker som du kanske inte hade någon aning innan, så får du lite motion. Och chans att träffa nya vänner då många ensamresenärer väljer just såna turer.

Sen åkte jag även på en Segway tur upp till Pragborgen, vilket också var ett bra sätt att se staden på. Du hinner se lite mer än om du promenerar, om vi nu jämför vad du hinner med under samma tid. Det är inte lika mycket information, då det är svårt att prata under tiden som du åker runt på din Segway. På plussidan, så är det bra mycket roligare än att promenera! Om du vill deltaga i en guidad tur av något slag, så läs noga på de olika alternativen för det finns många turer att välja mellan.

Segway Prag

Ett bibliotek som överraskar

Strahovklostret är något som jag inte hade en tanke på att besöka först, men som överträffade alla mina förväntningar. Mina tankar var ungefär, hur intressant kan ett bibliotek vara egentligen? Ganska så intressant ändå, har jag kommit fram till. Det var nästan lika maffigt som katedralen, fast på ett helt annat sätt. Tydligen så är det ett av världens vackraste bibliotek och jag kan förstå varför. Biblioteket har två olika salar och jag fastnade för globerna som ni kan se nedan.. Otippat, eller hur? Så när ni ändå är uppe vid Pragborgen så kan ni lika gärna promenera bort till Strahovklostret och spana in biblioteket. Ett minus är dock att man måste betala extra för att få fotografera.

Strahovklostret Prag

Värt att promenera upp för alla trappor

Om du vill få en otroligt vacker utsikt över Prags broar och floden Moldau, då ska du promenera upp till Letna Park. Förutom utsikten så finns det mycket som du kan sysselsätta dig med i parken. Något som jag tyckte var speciellt roligt (förutom fotograferingen då såklart) var att sitta och titta på folk. Parken har inte hunnit bli så “turistig” vilket jag tycker är väldigt bra! Skönt att det finns några ställen där man inte omringas av alla turister, även om några ändå hittar dit. Jag kan tänka mig att den är extra mysig att vistas i under sommaren.

Vill du besöka fler platser med fin utsikt, så kolla in Drydens tips.

Utsikt från Letna Hill i Prag

Utsikt över gamla stadens torg

Du får betala 120 koruna (ca 40 sek) för att antingen åka hiss eller promenera upp till utsiktsplatsen på stadshuset i Prag. Jag hade haft funderingar på att gå upp dit och när jag ändå var i området så åkte jag upp. Ja, jag åkte upp med hissen och gick ned istället. Väl uppe så får du gå ut genom en öppen dörr och så har du fantastiskt utsikt åt alla håll. Du har även en svärm med turister överallt och många förstår inte skylten som tydligt visar åt vilket håll du ska gå åt och därför går åt fel håll. Ja, det var väldigt irriterande.

Om du kan bortse från alla turister och all trängsel, så är det en trevlig upplevelse. Du får chans att njuta av utsikten åt alla håll eftersom du promenerar runt i en fyrkant. Förutom att njuta av utsikten, så passa på att spana in människorna där nere.. De känns som små myror.

Utsikt från stadshuset Prag

Generella tips

Om du absolut måste ta dig till de största sevärdheterna i Prag, så försöka att göra det väldigt tidigt eller på kvällen. Det är då du kan ha chans att slippa de största folkmassorna.

Försök att undvik att växla pengar i Prag, då deras provision är väldigt hög = du får betala betydligt mycket mer än du räknat med. Välj att ta ut pengar i bankomat (i lokal valuta – välj aldrig bankomatens växelkurs) eller växla pengar hemma innan du åker.

Du kommer med största sannolikhet att promenera mycket i Prag, så ta med dig skor som är sköna att gå i. Att få ont i fötterna är aldrig roligt.

“Showen” som den astronomiska klockan visar varje hel timme är inte värd besväret. Om du redan är i området vid rätt tidpunkt så tycker jag absolut att du ska passa på att titta på den om det är något som intresserar dig. Men det är inte värt att ta sig kors och tvärs över stan, stå och vänta i en halvtimme (tillsammans med alla andra turister) för att se den. Nej, om du nu vill se den så försöka att planera in den så att du ändå är i området.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 Comments

 1. Åh vad härligt med Prag. Jag har inte varit där på så himla många år. Måste nig se till att planera in en weekend där snarast. Att bara sitta och titta på människor är en av mina absoluta favoritsysselsättningar när jag är ute och reser så jag kan verkligen förstå din tjusning med att sitta i parken och titta på folk. Vad skulle du säga var allra bäst av platserna du besökte?

  1. Ja, en weekend i Prag låter inte helt fel! 🙂 Den allra bästa platsen som jag besökte var nog Letna Park. Älskade utsikten därifrån och sen var parken väldigt fin också.

 2. Nu är det mycket Prag i bloggosfären! 🙂 Kul med ditt perspektiv på staden. Vi verkar dela samma känsla för turistträngsel och överskattade klockor. Men trots allt är Prag en vacker sagostad som jag gärna skulle vilja ha mer tid att utforska. Jag la nyss upp ett inlägg om min Pragdag på bloggen: http://www.sannarosell.se/blog

  1. Ja, det verkar som att alla resebloggar är i Prag i höst! Jag håller med om att Prag är en vacker sagostad, jag åker gärna tillbaka dit. Jag ska spana in dina inlägg från Prag 🙂

  1. Det roligare är att jag såg ändå folk som verkade bli helt hänförda av det.. Ja, alla är vi olika! Jag hade tankar på att åka ut till Prags djurpark, men tiden räckte inte riktigt till. Elefantbajs till souvenir, inte dåligt! Det gäller att komma på de där unika sakerna..

 3. Åh, jag tycker du får in Prag perfekt i ditt inlägg. Inser också att jag helt missade Letna Park, vinkeln därifrån såg ju riktigt fin ut!

  Tack för länkningen förresten! 🙂

  1. Tack Daniel! Ja, jag gillade verkligen den parken. Du får besöka den nästa gång.. Du hann ju med lite andra utsiktsplatser som jag missade och valde bort. Så det är ändå roligt att vi inte har exakt samma bilder från våra resor.