Ett reklamsamarbete mellan Tyska turistbyrån och NordicTB. Text, bild samt åsikter är som alltid mina egna.

Menu
Tyskland

5 anledningar till att älska Lübeck

5 anledningar till att älska Lübeck

Om du har hängt med här på bloggen  så vet du om att jag nyligen var i Tyskland. Det har snart gått ett helt år sedan jag sist befann mig i landet som ligger så nära Sverige, men ändå en bra bit bort för mig som bor i mitten av landet. Under förra årets resa så besökte jag Hamburg under en helg och jag hann faktiskt med att ta en fika i staden denna gång.

Jag flög mellan Linköping-Köpenhamn-Hamburg och åkte sedan tåg från Hamburg för att slutligen ta mig till Lübeck. En resa som känns lång, men som tack vare flyget från Linköping inte alls tog så lång tid. Jag älskar att både SAS och KLM har tidiga morgonflyg från Linköping, det gör det så mycket enklare för mig att ta mig ut i vida världen.

Lübeck

5 reasons why I love Lübeck / 5 anledningar till varför jag älskar Lübeck

Hansestadt Lübeck – en hamnstad

Jag åkte dit tillsammans med Nikoline, en tjej från Danmark som bott i Tyskland i många år. Det underlättade väldigt mycket då hon kunde prata flytande tyska och med andra ord, översätta för mig som knappt kan språket alls. Bara det att försöka tyda en meny var ett helt projekt i sig. För till skillnad från riktiga turistorter så fanns det ingen meny på svenska. Och skönt var väl det! Nej, Lübeck kändes inte alls turistanpassad och jag gillade staden och kan definitivt tänka mig att åka tillbaka. Kanske redan till jultider och julmarknaden som ska vara något speciellt.

Lübeck, som egentligen kallas för Hansestadt Lübeck, är en nordtysk hamnstad. Den ligger vid floden Trave och har ungefär 210 000 invånare. De medeltida delarna av stadskärnan finns dessutom med på Unescos världsarvslista. Staden är känd för sin tillverkning av marsipan och enligt många så är det ett måste att besöka välkända café Niederegger. Vilket vi också gjorde. Du kommer att få läsa lite mer om det nedan. Staden har också en otroligt vacker stadsport och det var bland det första som vi såg när vi promenerade in till stan från tågstationen.

Jag har skrivit ihop en lista på fem saker som jag gillade med Lübeck och jag hoppas att det kan inspirera dig till att resa dit.

Nikoline i Lubeck Tyskland

Nikoline.

Det är mysigt att promenera längs alla gator och gränder

Bland det första vi gjorde var att utforska omgivningarna tillsammans med en guide. Hon tog med oss till små, trånga bakgårdar och gränder för att visa hur det såg ut förr i tiden. Jag gillar verkligen att de har bevarat dessa hus och gränder, för det känns som att kliva tillbaka i tiden lite grann.

Vi hittade ett undangömt café långt inne i en gränd och vi fick höra historier om hur lokalbefolkningen levde förr. Nikoline skriver det så bra – ”Glöm kartan och gå runt i staden”. För det är då som du verkligen upptäcker en stads riktiga hjärta.

lubeck-tyskland-streets-1

lubeck-tyskland-streets-2

lubeck-tyskland-streets-3

lubeck-tyskland-streets-4

lubeck-tyskland-streets-5

lubeck-tyskland-streets-6

lubeck-tyskland-streets-7

lubeck-tyskland-streets-8

lubeck-tyskland-streets-9

lubeck-tyskland-streets-10

lubeck-tyskland-streets-11

Lübeck

lubeck-tyskland-streets-14

lubeck-tyskland-streets-15

lubeck-tyskland-streets-16

Du kan inte gå hungrig ifrån Café Niederegger

Jag måste erkänna att jag inte gillar marsipan. Det smakar otäckt och jag klarar bara inte av att äta det. Helena och Peter på Freedomtravel skriver att ”det är omöjligt att gå härifrån utan att handla!”. Men jag lovar, jag klarade av det omöjliga. Dock så fanns det mer än bara marsipan att köpa, men godissuget infann sig inte efter att ha ätit en stor tårtbit så jag gick därifrån tomhänt.

Och den där tårtbiten då. Den var helt fantastiskt god och fylld av maräng. För övrigt så fanns det mängder av olika smaker att välja mellan, både med och utan marsipan. Jag var lite orolig över det… Men nu när jag vet det så vet jag också att om jag åker tillbaka till staden så kommer jag helt klart besöka Café Niederegger igen.

Företaget grundades år 1806 av Johann Georg Niederegger och företaget tillverkar marsipan och godis, som du kanske redan vet. Ursprungligen så levererades marsipanen endast till kungar, drottningar och tsarer. Runt 1900-talet så blev marsipan även populärt hos vanliga människor och resten är historia.

cafe-niederegger-lubeck-1

cafe-niederegger-lubeck-2

cafe-niederegger-lubeck-3

cafe-niederegger-lubeck-4

cafe-niederegger-lubeck-5

Café Niederegger

cafe-niederegger-lubeck-7

cafe-niederegger-lubeck-8

cafe-niederegger-lubeck-9

Det finns massor av gömd gatukonst som bara väntar på att få upptäckas

Under våra promenader i Lübeck så stötte vi på en hel del gatukonst. Mestadels så var det bara små figurer på en annars tom vägg, men det gjorde det bara extra roligt att hitta dessa klickar av färg.

streetart-lubeck-1

streetart-lubeck-2

streetart-lubeck-3

streetart-lubeck-4

streetart-lubeck-5

streetart-lubeck-6

streetart-lubeck-7

streetart-lubeck-8

Allt det vackra som finns om du bara tittar upp en stund

Lübeck är en stad som är full av vackra byggnader, vart du än går. Och staden är hem till många kyrkor, varav St Petri som har en utsiktsplats. Jag och Nikoline åkte upp en kväll lagom till solnedgången och fick se staden som sakta ändrade färg. Jag älskar att ta mig upp till utsiktsplatser för att få se platser i ett helt annat perspektiv. Du får en helt annan känsla av en plats när du står och tittar ned på världen.

Detsamma gäller när du står nedanför och tittar upp mot världen. Eller byggnader i detta fall. Det är så lätt att missa allt som finns ovanför oss. Så öppna ögonen, titta upp och ned och du kanske blir förvånad över vad du upptäcker.

Lübeck

lubeck-tyskland-2

lubeck-tyskland-3

lubeck-tyskland-4

lubeck-tyskland-5

lubeck-tyskland-6

lubeck-tyskland-7

lubeck-tyskland-8

lubeck-tyskland-9

lubeck-tyskland-10

lubeck-tyskland-11

Lübeck

Lübeck

lubeck-tyskland-14

Lübeck

lubeck-tyskland-16

lubeck-tyskland-17

lubeck-tyskland-18

lubeck-tyskland-19

lubeck-tyskland-20

lubeck-tyskland-21

lubeck-tyskland-22

lubeck-tyskland-23

Shoppingen kan vara prisvärd

Tyskland är inte så annorlunda mot Sverige när det gäller shopping. Många av våra svenska butiker finns lite överallt runt om i världen och Tyskland är inget undantag. Du hittar både H&M och Zara, men även lokala butiker. Och det är dom butikerna som jag gillar mest, även om jag kan erkänna att jag handlat på H&M både i Malaysia och England. Dock så är faktiskt sortimentet inte exakt som här hemma, så det kan faktiskt vara roligt att spana runt i favoritbutikerna som finns utomlands.

Jag brukar normalt inte shoppa så mycket när jag reser, men något som jag faktiskt brukar köpa hem är hudvårdsprodukter, smink och schampoo. I Tyskland så ligger priserna lite under de svenska och för mig är det värt att spara några kronor på annars väldigt tråkiga utgifter. Trots att jag måste släpa hem allting sedan.

shopping-lubeck-1

shopping-lubeck-2

shopping-lubeck-3

shopping-lubeck-5

shopping-lubeck-6

Som ni ser så finns det mycket att tycka om i Lübeck. Har du varit där? Eller är du sugen på att besöka den gamla Hansastaden?

Om du är nyfiken på min weekend i Tyskland, så kan du läsa mina övriga inlägg från #CitybreakGermany här.

About Author

Med kameran som min trogna följeslagare så upptäcker jag det magiska i världen - oavsett om det är att vandra långsamt i nationalparker, roadtrippa mig igenom mysiga småstäder i USA, hitta mina egna guldkorn i Sverige eller upptäcka magiska vyer i Australien. På bloggen så får du följa med mig på mina äventyr.

17 Comments

 • Katarina
  oktober 8, 2016 at 1:25 f m

  Så vackra bilder och så många bra tips.

  Reply
  • Helena
   oktober 9, 2016 at 9:41 e m

   Tack, kul att du gillade inlägget 🙂

   Reply
 • made by mary
  oktober 8, 2016 at 9:40 e m

  Vad mysigt inlägg och härligt att få hänga med på ett hörn! Älskar just det när man kan gå omkring i en stad, upptäcka den på ens egna villkor liksom. Ser supermysigt ut, och det där fiket/cafét verkade inte gå av för hacker det heller 😉

  Reply
  • Helena
   oktober 9, 2016 at 9:43 e m

   Va kul att du tyckte att det var kul att ”följa med” 🙂 Ja, visst är det bland det bästa som finns – att bara upptäcka utan några måsten. Staden var verkligen mysig, alldeles lagom stor för att hinna se det mesta på en helg.

   Reply
 • Ladies Abroad
  oktober 8, 2016 at 9:43 e m

  Jag hade också lätt klarat mig utan marsipanen. Fast fin var den.

  Reply
  • Helena
   oktober 9, 2016 at 9:47 e m

   Ja, den är superfin! Och det kanske räcker så, att beundra den på håll 😉

   Reply
 • Lanclin-Linnea
  oktober 9, 2016 at 7:38 f m

  Alla dessa små mysiga städer i här Tyskland är så himla fina, genuina och trevliga. Nu är ju Lübeck en bit från oss här i Bayern men nån gång ska jag uppleva staden. Det säger jag om mååånga fina små tyska städer så listan börjar bli lång nu 🙂

  Reply
  • Helena
   oktober 9, 2016 at 9:48 e m

   Jag tycker absolut att du ska besöka Lübeck nångång, även om det ligger en bit bort från er. Men någongång så kanske ni har ”vägarna förbi” där också. Och jag håller helt och hållet med, Tyskland överlag verkar ha otroligt många vackra och genuina städer och byar.

   Reply
 • Nikoline
  oktober 9, 2016 at 12:46 e m

  Lovely pictures, Helena, even more amazing than I was already expecting. Look forward to see the pictures from Travemünde:)

  Reply
  • Helena
   oktober 9, 2016 at 10:16 e m

   Thank you Nikoline 🙂 I’m glad you like them. I’m gonna send you an e-mail soon with lots of pictures of you, just have to finish editing 🙂 And a post with lots of pictures from Travemünde is coming soon!

   Reply
 • Bara brittiskt
  oktober 9, 2016 at 1:26 e m

  Kul att du gillade den.

  Reply
  • Helena
   oktober 9, 2016 at 9:49 e m

   Ja, en riktigt mysig stad som jag gärna besöker igen.

   Reply
 • Discovering The Planet
  oktober 9, 2016 at 8:46 e m

  Härliga färger. Härliga bilder. Härliga tips.
  Ni verkar ha haft en riktigt trevlig resa!

  Reply
  • Helena
   oktober 9, 2016 at 9:51 e m

   Kul att du gillade inlägget, Daniela 🙂 Det var en riktigt trevlig resa, kul att få uppleva en ny stad med en ny vän också.

   Reply
 • […] långweekend i Lübeck & Travemünde – Travemünde – staden möter havet – 5 anledningar till att älska Lübeck Nikoline Petersen from Denmark – departdeux.com – Turen går til Lübeck og […]

  Reply
 • Tina
  september 27, 2020 at 10:03 f m

  Informativt & trevligt inlägg. Ser fram emot att få upptäcka staden på egen hand. Första solo-resan på evigheter:)

  Reply
  • Helena
   september 30, 2020 at 4:58 e m

   Tack! Hoppas att du får en härlig resa till Tyskland. Ett väldigt bra land att resa solo i också 🙂

   Reply

Leave a Reply