Groningen - en cityguide

Groningen – en cityguide

Groningen är en gammal hansestad och är den sjunde största staden i Nederländerna med cirka 200 000 invånare varav cirka 50 000 är studenter. Idag så är det lite oklart om vad namnet egentligen betyder, men en teori är att namnet ska syfta på det gröna gärdena i omgivningen. Jag tycker det känns som en rimlig teori och tror på den.

Groningen är även universitetsstad med både universitet och högskola. Universitetet grundades redan 1614 och är därmed ett av de äldsta universiteten i hela landet. Och om det inte vore nog så skulle jag även klassa staden som en cykelstad då det verkar vara oerhört populärt att cykla där. Om du också vill cykla dig runt genom staden så finns det flera olika platser där du kan hyra en cykel.

» Cykeltur runt Groningen

Efter en lunch på Wadapartja och ett riktigt snabbt besök på Primark för att inhandla varsitt par nya skor till morgondagens utflykt på Vadehavet så är det dags att cykla runt i Groningen i ett par timmar. Pamela, vår guide, tar oss med till flera olika gröna områden i Groningen vilket känns passande. Vi stannar till vid parker, gömda innergårdar, trädgårdar och får höra om Groningens historia.

Jag gillar att utforska städer till fots, gärna så att jag kan gå vilse under tiden. Samtidigt så hinner man se så mycket mer under en cykeltur. Det är möjligt att utforska fler områden på samma tid. Det optimala skulle väl vara att utforska till cykel ena dagen för att kunna återvända till fots för att spendera mer tid på de platser som blir ens favoriter.

Själv så vill jag återvända till Muziekkoepel Noorderplantsoen, en riktigt grön park med vattendrag på flera ställen. Dessvärre så hinner jag aldrig tillbaka under resan men om jag hittar mig själv i Groningen igen så är den parken ett måste. Här jag kan se mig själv sitta på en filt, med jordgubbar och trevligt sällskap. Gärna under eftermiddagen då solen inte är riktigt lika stark. Det finns flera parker i staden för dig som är intresserad av parkhäng.

Groningen Holland

Biketour Groningen Holland

Groningen Holland

Groningen Holland

Sevärdheter och upplevelser

» Groninger Museum

Inne på Groninger Museum så samlas både modern och samtida konst och när jag besöker museet så finns det en utställning med fotografier av David LaChapelle samt en mindre utställning med Aborigin konst från Australien. Museet invigdes år 1894.

Jag är egentligen inget stort fan av att gå på museum bara för att “man ska göra det” men jag gör gärna undantag för de museum som faktiskt känns intressanta. Trots att jag är fotograf så är jag heller inte speciellt intresserad av konst- och fotomuseum men jag måste erkänna att jag verkligen tyckte att David LaChapelle utställningen var väldigt intressant.

Jag och Camilla fick en kortare guidad tur med en från marknadsavdelningen och fick höra lite mer om bilderna. En bild kan ju “bara” vara en bild, men med en historia så blir bilden bli så mycket mer.

Hemsida: Groningen Museum

Groninger Museum Groningen Holland

Groninger Museum // David LaChapelle // Groningen Holland

» Andra saker att göra i Groningen

 • Besök den coola, runda 3D bion “DOT“.
 • Besök stadsstranden. Var? Vrydemalaan 2, 9713 WS Groningen – precis vid “DOT”.
  Här hade jag gärna spenderat en timme eller tre.
 • Sugen på en drink? Besök det hippa stället De uurwerker (Uurwerkersplein 1, 9712 EJ Groningen)
 • Strosa runt på de mysiga gatorna utan mål.
 • Ta en promenad genom historien och lär dig mer om Hansatiden.
  Information finns på turistbyrån vid Grote Markt.
 • Ta dig upp till Martini Tower och se på utsikten över staden.
  Biljett köper du hos turistbyrån.
DOT Groningen Holland
Både DOT och stadsstranden ligger väldigt nära The Student Hotel.

Groningen Holland

Groningen Holland

Groningen Holland

Groningen Holland

Groningen Holland

Shopping i Groningen

Personligen så brukar jag inte fokusera på shopping under mina resor men kan ändå tycka att det kan vara roligt att titta in i butiker som verkar intressanta. Dock så har jag insett att väldigt mycket av det jag äger faktiskt är saker/kläder som jag har köpt under mina alla resor. Men jag är inte typen som prioriterar shopping framför allt annat.

I Groningen så finns det massor av shoppingmöjligheter och här finns både etablerade större kedjor såväl som mer unika, lokala butiker. Även fast du inte är på shoppinghumör så kan det vara roligt att bara strosa igenom och fönstershoppa eller betrakta folkmyllret. Det gjorde jag under mina sista timmar i staden, innan jag var tvungen att skynda tillbaka till hotellet för att inte missa tåget som skulle ta mig tillbaka till Schipol.

Visste du att Groningen blev utvald till staden som har den bästa stadskärnan? Det finns även massor av butiker med antikviteter och second hand utbud. En gata som har massor av unika butiker är Folkingestraat medan Herestraat är gatan där alla välkända märken och butikskedjor finns. Även Zwanestraat är full av shopping.

I Groningen så kan du även shoppa under alla veckans dagar, även söndagar. Om du föredrar att besöka marknader så kommer Groningen inte göra dig besviken heller. På tisdagar, fredagar och lördagar så har marknaden öppet och den sägs vara en av de bästa i Nederländerna. Öppettider för marknaden är 9-17.

Och ja, jag kom faktiskt hem med både ett par nya skor (var tvungen att köpa för att jag inte hade med några skor som jag kunde ha under båtturen i Vadehavet – det fanns risk för att de skulle bli smutsiga och blöta och då kändes det inte så roligt att använda mina vanliga sneakers), en fluffig scarf och massa nya strumpor.

Brukar du shoppa under dina resor?

Mat & Dryck

» Wadapartja – här serveras frukost, lunch och middag. De har allt från fräscha hamburgare till vegansk sushi. Ett plus, de har även en liten uteservering för varma dagar.

» The Pool – här är det all day dining som gäller och för dig som hellre vill ta en drink så går det lika bra. Själv så hade jag mer än gärna velat prova på deras surdegspizza. Vegetariska alternativ finns här.

» Mofongo – vi åt kvällsmat här och jag provade på spaghetti aglio olio för första gången. Mörkt och mysigt inne och för den som ville njuta av den svala kvällsluften så fanns sittplatser ute.

Restaurangerna ovan är de som jag själv har ätit på och därför har jag valt att bara nämna dessa dessa. Det är bara en bråkdel av alla restauranger och barer som finns och vill du spana in utbudet lite mer detaljerat så finns det en bra guide på den officiella hemsidan för Groningen.

Hamburgare på Wadapartja.
Inredningen inne på Mofongo.
The Pool // The Student Hotel // Groningen Holland
Frukost på The Pool.

Ta dig till Groningen

Flyg + tåg
Det är möjligt att flyga hela vägen till Groningen men från Sverige så innebär det även minst en mellanlandning. Därför är det mycket smidigare att flyga till Amsterdam (även billigare när jag letade biljetter) för att sedan ta direkttåget till Groningen från Schipol. Tåget från flygplatsen kostar ca 25 EUR och tar 2 timmar och 11 minuter.

Buss
För dig som inte vill flyga så är det faktiskt möjligt att åka buss hela vägen till Groningen från Sverige. Jag hittade biljetter med Flixbus som har hållplatser på flera olika orter i Sverige, men den nordligaste är Uppsala. För att komma till Groningen så blir det även ett byte i Hamburg. Ett alternativ för dig som bor mer norrut än Uppsala är att ta dig till Stockholm och sedan buss därifrån.

Bil
Groningen ligger ca 65 mil från Malmö så om du planerar att vara borta en längre stund eller ska ut på roadtrip så kan det vara ett alternativ att ta bilen. Det är kanske framförallt något som passar dig som bor i södra Sverige mer än norra Sverige.

Tågstationen i Groningen är väldigt fin.

Hotell och boende i Groningen

Det finns många hotell i Groningen i alla olika prisklasser och då staden är relativt liten så tycker jag inte det spelar nån större roll exakt vart hotellet ligger. Det är i princip gångavstånd till det mesta och annars så går det lokalbussar som är smidiga att resa med. Det går bra att betala kontant på bussarna.

Jag och Camilla bodde på The Student Hotel som var ett hotell helt i min smak. Det var modernt, hade supersköna sängar och fluffiga kuddar. Fönstret i rummet var stort och jag hade utsikt över staden. Att hela hotellet var snyggt dekorerat var bara ett plus.

Frukosten var inte så märkvärdig men den gjorde jobbet och ibland krävs det faktiskt inte mer än så. Hotellet har tillgång till cyklar som det går att hyra. Vi fick låna varsin cykel under vår vistelse och jag hade planerat att ta en cykeltur även under sista dagen där, till parken som jag berättade ovan. Men jag hann inte.

Boka rum på The Student Hotel Groningen: boka direktboka via booking.comboka via hotels.com


Booking.com

Läs mer om Groningen:

» Lauwersmeer National Park
» Vadehavet – en naturupplevelse i världsklass
» Natur, hav och massor av fisk utanför Groningen

Camillas inlägg från resan (på danska):

» En guide til de skjulte gårdhaver | Groningen edition
» 5 gode grunde til at besøge Vadehavet i Holland

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One Comment