Lauwersmeer National Park
Naturområdet inne i nationalparken Lauwersmeer är väldigt unikt. Till en början så var det en havsvik där salt- och sötvatten blandades, men på grund av en stor rädsla för översvämningar så skapades en konstgjord sjö; Lauwerszee. Idag så är sjön med och skapar ett unikt och vackert landskap som även är ett riktigt paradis för fåglar. År 2003 så blev landskapet en nationalpark.
Flora, fauna och ett riktigt fågelparadis
Parken har en rik flora och fauna, men det är fåglarna som gör parken unik. Jag läser texter om hur “parken är en oemotståndlig vildmark för fågelskådare och naturentusiaster och ett äkta paradis för fåglar på det som tidigare var botten av havet” och när jag själv befinner mig där så förstår jag varför. Under tiden jag var där så drömde jag om att få se en havsörn. Det fick jag inte göra men jag såg desto mer andra fåglar. Gäss och änder. Svalor som svävade lågt under kvällskvisten och viskade om ett regn som aldrig kom.
I nationalparken så finns det massor av olika aktiviteter att sysselsätta sig med, bland annat så kan du vandra, spana efter rovfåglar, fjärilar och är du en nattmänniska så är detta en park för dig. Det är nämligen en Dark Sky Park sedan 2016.
Vad är en Dark Sky Park?
Det är en plats där det naturliga mörkret är bevarat. Där vi besökare kan få uppleva det totala mörkret under en natt. Där stjärnhimmeln lyser starkare än på andra platser.
Allt ljus påverkar mörkret. Gatulampor lyser till exempel upp kvällarna och nätterna. I en stad så kan lamporna vara en del av tryggheten, men den konstgjorda belysningen påverkar både oss människor och naturen. Konstgjord belysning förändrar livscykeln och beteendet hos djur som till exempel fladdermössen – de hittar mindra mat på grund av ljuset då de är nattdjur. Mörkret är också viktigt för oss människor då vi sover mycket bättre i mörker. Det kan jag personligen säga att jag gör.
Den internationella Dark Sky Association har idag valt ut 41 områden som Dark Sky-platser. Häften av dessa platser finns i USA och i Nederländerna så finns två av dessa platser; i Lauwersmeer Nationalpark och De Boschplaat. När det gäller ljusföroreningar så rankas Nederländerna väldigt högt på en global nivå och därför så är man väldigt glada över att ha två platser med på denna lista.
Läs mer: Så mörkt att man ser allt
Att göra i Lauwersmeer National Park
Om du vill gå på guidade turer så finns det massor att välja mellan. Kanske vill du promenera i mörkret tillsammans med en guide, leta efter Konikhästarna som lever i området eller gå på jakt efter fåglarna från Vadehavet som håller till i parken. För den fotointresserade så finns det naturfotograferingsworkshops att deltaga i.
Vill du uppleva parken på egen hand så kan du med fördel göra alla de sakerna jag skrev om ovan, förutom naturfotoworkshopen. Du kan njuta av parken i sin enkelhet genom att vandra i det unika landskapet eller så kan du hänga på campingen och bara njuta av dagarna. Det finns något för de flesta.
Jag och Camilla hade tyvärr inte någon tid över till att utforska några av de vandringsleder som finns inne i parken. Jag hade önskat att vi hade haft ytterligare en hel dag till att bara utforska parken, men det är ju sånt som är så svårt att veta. Fast ofta så brukar jag känna så. Att jag gärna hade haft lite mer tid.
Jag hoppas att du i alla fall har fått lite inspiration att besöka nationalparken.
Tidigare inlägg från resan:
Vadehavet – en naturupplevelse i världsklass
Natur, hav och massor av fisk utanför Groningen.
Läs mer: Att göra i Lauwersmeer (på engelska)
One Comment