Natur, hav och massor av fisk utanför Groningen

Natur, hav och massor av fisk utanför Groningen

Det känns som att det var en evighet sedan men i själva verket så är det inte alls längesen jag befann mig i Groningen – en resa jag gjorde tilsammans med Camilla (Cammi.dk) på uppdrag via NordicTB.

Under resan så lärde vi känna den gröna staden Groningen, upplevde Vadehavet på nära håll och utforskade nationalparken Lauwersmeer. Det här är det första inlägget från resan – det blev helt enkelt för mycket text och för många bilder för att kunna ha allt i ett enda inlägg.

Nu ska jag berätta om vår första kväll och vår morgon.

På väg bortom stadens gränser för att uppleva naturen

Vi började med att hämta ut en hyrbil i utkanten av Groningen. Jag hoppas på en stor SUV med automatväxel, istället så får vi en liten, blå Seat som har manuell växling. Jag har inte kört med manuell växel på över ett halv år och undrar hur det kommer att kännas. Vår lilla Seat får kämpa ibland men  som tur är så landskapet i Holland väldigt platt så vi slapp fastna i uppförsbackar.

Det tog oss ungefär 45 minuter att köra till dagens slutdestination; Beleef Lauwersoog. Längs vägen så fanns det massor av platser som jag så gärna hade velat stanna till vid och fotografera fast tiden räcker inte riktigt till så jag får njuta av bilresan istället. Jag har läst nånstans att vi minns de platser som vi inte fotograferar bäst och kanske stämmer det, för än idag så minns jag bilresan väldigt bra.

Middag med utsikt över havet

Vid Beleef Lauwersoog så checkar vi in och blir tilldelade en mysig stuga med sjöutsikt. Stugan har tre sovrum, ett stort vardagsrum och en stor uteplats. Här finns även ett fullt utrustat kök så om jag skulle återvända (ja tack!) så skulle jag gärna laga mysiga middagar här och äta på uteplatsen.

Vi hinner inte så mycket mer än att lämna väskorna i stugan innan vi måste bege oss till receptionen – där väntar en minibuss som ska ta oss till kvällens restaurang; Wadden paviljong De Voormalige Noorman . Precis som den svenska västkusten så erbjuder den holländska kusten ett stort utbud av fisk och vad passar då bättre än att äta fisk till middag?

Så ja, vi blir serverade fisk, fisk och lite mer fisk – både till förrätt och huvudrätt. Förrätten består av bröd och massor av tillbehör så att vi kan göra våra egna mackor och det är först när vi ber om mer bröd som vi inser att vi kommer att få in ännu mer mat.

Huvudrätten består av en rund bricka med massa olika fiskar – jag vet dock inte riktigt vilka typer av fisk som vi åt då vår servitris inte riktigt kunde de engelska orden. Torsk och ål är i alla fall två sorter. Vi fick även in musslor som smakade otroligt gott – säger jag som egentligen inte alls är så förtjust i just musslor. Men dessa musslor var perfekta och Camilla som inte alls gillade musslor ville inte ens smaka så jag fick äta upp alla helt själv. Vilken lyx.

Under tiden som vi äter förrätten så inser jag att jag har lyckats att glömma ta med mig min powerbank. Mobilen visar att jag har 24% batteri kvar som den äter upp ganska snart. Fast det gör ingenting. Det är skönt att bara vara också. Njuta av middagen, sällskapet och havet utanför.

Solnedgång från en stilla kväll

Efter middagen så åker vi tillbaka till stugan, alldeles lagom för att se det sista av solnedgången. Vi går runt lite i området och fotograferar. Jag sätter mig i gräset utanför stugan och bara lyssnar på naturens ljus. På grodorna som väsnas i den lilla dammen några hundra meter bort. På fåglarna som sjunger. Sen hittar myggen mig och jag smyger mig in till stugan istället.

Jag tänker att jag ska föra över dagens alla bilder och tidsinställa några inlägg till sociala medier dagen efter, men tröttheten kommer krypandes och jag hinner knappt ställa klockan inför morgondagen innan jag har somnat.

En utebliven stjärnhimmel och en kylig soluppgång

Klockan halv fyra ringer klockan. Vi ska uppleva både stjärnhimmel och soluppgång är planen. Men vi har beräknat fel och när vi stiger upp så har det redan börjat att ljusna. Inga stjärnor syns till. Besvikna och med trötta ögon så tänkte vi att vi åtminstone snart får uppleva soluppgången. Vi klär snabbt på oss och åker mot kusten. Vi har fått tips om en utsiktsplats där vi kan se solen stiga upp över havet.

Google Maps guidar oss mot utsiktsplatsen men när vi nästan är framme så möts vi av en vägbom som blockerar vägen. Vad gör vi nu? Det finns ingenstans att parkera där och det är även stängsel upp mot den platsen vi ska till så vi vänder om istället. Vi har inget annat val. Åker tillbaka mot restaurangen som vi besökte under gårdagskvällen. Där har vi åtminstone havet.

Det blåser kallt. Fåglarna flyger runt omkring oss. Fåren som jag såg kvällen innan är borta. Himlen börjar att färgas rosa. Sen kommer den. Solen. Så stark att mina bilder blir överexponerade. Det var länge sen jag fotograferade soluppgången. Är solen alltid så stark? Jag minns inte.

Camilla gömmer sig i bilen medan jag växlar mellan att fotografera och värma mig i bilen. Jag ställer upp kameran på stativ och ställer in den på en timelapse. Det dröjer inte alls länge innan solen är uppe och dagen kan börja. Det blir allt ljusare och vi blir allt tröttare. Väljer att åka tillbaka till stugan och försöka sova en-två timmar till innan frukosten och dagens båtutflykt. Den kommer jag berätta mer om i nästa inlägg om min resa till Groningen.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 Comments

  1. Oh my gosh, I absolutely adore all your photos! Definitely worth waking up in the middle of the night to catch the sunrise 😛 Thank you for being a very lovely travel companion!