Liepaja - vindens stad

Liepaja – vindens stad

Vi avslutade vår första dag i Lettland med en riktigt sen middag i Liepaja och vi börjar vår andra dag i samma stad. Jag somnade alldeles för sent så jag valde att sova igenom frukosten som serverades i en annan byggnad. Istället så prioriterade jag en riktigt snabb dusch i mitt lilla badrum i mitt väldigt originella rum.

Det sägs att antingen så gillar du ett ställe eller så hatar du det. Det kanske inte riktigt stämmer, men jag kan väl säga att jag var mindre nöjd med vårt boende i Liepaja. Jag måste dock säga att jag tyckte att byggnaden var mysig och inget rum var det andra likt men stället behöver verkligen fräschas upp! Jag älskade den gamla jordgloben som stod i mitt rum och det var spännande att upptäcka alla små detaljer runt om i annexet.

Däremot så gillade jag själva staden som även kallas för Vindens stad.

Trots att det är en ganska stor stad, med ca 86 000 invånare, så känns den inte alls så stor. Snarare mysig och gemytlig. Liepaja kallas för vindens stad och är Lettlands tredje största stad. Vatten omringar staden, med Östersjön i väst och Liepaja-sjön i öst. I mitten finns en handelskanal som ansluter till båda flodbankerna. Idag så finns påminnelser från 1800-talets industribyggnader men även mycket nytt, som t ex den nya och moderna konserthallen.

Vi börjar dagen med fängelsebesök

Först på dagens schema var ett besök hos den lokala turistbyrån där vi fick information om vad som fanns att göra i Liepaja, samt biljetter till dagens mest spännande upplevelse – besöket i Karosta Naval Port Prison. Jag kommer inte skriva så mycket om just den upplevelsen här då det krävde ett eget inlägg som du kan läsa här.

Istället så ska jag ta med er på en rundvandring i Liepaja via bilder.

Liepaja - vindens stad
Hotel Fontaine – annexet där vi bodde.
liepaja-lettland-2
Annorlunda cykel-konst.
liepaja-lettland-3
Sugen på stadsvandring? Följ noterna!
liepaja-lettland-4
Vi får tips på turistbyrån.
liepaja-lettland-5
Äppelträd mitt i staden.
Liepaja - vindens stad
Vi kör fel och får se annorlunda streetart.
liepaja-lettland-7
Vi finner mer streetart längs gatorna i Liepaja.
Liepaja - vindens stad
Och mer oväntad streetart.
Liepaja - vindens stad
Den äldre generationen är också ute på promenad.
liepaja-lettland-10
Det fanns olika rundturer i Liepaja, där du fick följa efter olika noter.
Liepaja - vindens stad
Den mysiga gågatan.

Utsikt över Liepaja från kyrktornet

Jag och Katarina valde att promenera upp till toppen av kyrkan för att få utsikt över hela staden. Det var jobbigt men ändå värt all möda i slutet. Detta är Lettlands evangelisk-lutherska kyrka som också är den största och äldsta lutherska kyrka i Lettland.

Liepaja - vindens stad
Den vackra utsidan av kyrkan.

liepaja-lettland-13

liepaja-lettland-14
Vi kämpar på med att ta oss uppför alla trappor.
liepaja-lettland-15
Det är fascinerande att se alla detaljer, så som kyrkklockan.
Liepaja - vindens stad
Äntligen uppe!
liepaja-lettland-17
Det är vi och några till som njuter av utsikten där uppe på toppen.

Liepaja - vindens stad

Liepaja - vindens stad
Ser ni det vackra konserthuset? Det syns verkligen!

Liepaja - vindens stad

Liepaja - vindens stad

En promenad i mindre kända kvarter

Efter att ha tagit oss ned från kyrkans topp så fortsätter vi vår egna rundvandring. Vi promenerar förbi gamla bilar, massor av katter och hittar till sist till marknaden.

Liepaja - vindens stad
Det var inte igår som jag såg en sån här bil.
Liepaja - vindens stad
Jag tycker att det lettiska ordet för bio är lite.. roligt.
Liepaja - vindens stad
Katarina med sin nyinköpta väska.
Liepaja - vindens stad
Gamla byggnader bland annat. Här får jag sträcka mig över ett högt staket för att få till min bild.
Liepaja - vindens stad
Katarina hittar streetart!
liepaja-lettland-28
Och jag hittar lite blommor mitt bland all betong.

Liepaja - vindens stad

Liepaja - vindens stad
Ni kan inte ana hur länge jag stod framför denna katt och fotograferade…
Liepaja - vindens stad
Det var en stund, jag lovar. Katarina hann en bra bit framåt medan jag fastnade här.
liepaja-lettland-32
Men vi kom fram till marknaden till sist!

Liepaja - vindens stad

Liepaja - vindens stad
Jag gillar att promenera runt och upptäcka det lokala livet.

Liepaja - vindens stad

liepaja-marknad-6

liepaja-marknad-8
Var såklart tvungen att provsmaka både äpple och päron.
Liepaja - vindens stad
Hallonen provsmakade jag inte men de såg goda ut!

Liepaja - vindens stad

Liepaja - vindens stad

Liepaja - vindens stad

liepaja-marknad-12

Liepaja - vindens stad

liepaja-marknad-15

Liepaja - vindens stad

Liepaja - vindens stad
Persika provsmakade vi däremot och mums! Jag köpte med mig två.

liepaja-marknad-17

Liepaja - vindens stad

liepaja-marknad-19

Liepaja - vindens stad
Vi passade även på att gå in på saluhallen Peters market.
Liepaja - vindens stad
Här fanns det smått och gott.
Liepaja - vindens stad
Och massor av ost!

Liepaja - vindens stad

Liepaja - vindens stad

Liepaja - vindens stad

På väg till stranden

Vi passade på att köpa med oss frukt som vi kunde njuta av vid stranden. Värmen förföljde oss hela dagen och när vi väl kom fram så kändes det underbart. Hade jag bara haft med mig badkläder så hade det blivit ett dopp i det blå.

Liepaja - vindens stad
Det kändes självklart att ta en bild på Katarina framför detta mästerverk!
Liepaja - vindens stad
Det går inte att göra annat än att älska texten som Katarina fotograferar.

Liepaja - vindens stad

Liepaja - vindens stad

Liepaja - vindens stad

Liepaja - vindens stad

Liepaja - vindens stad

Liepaja - vindens stad

Liepaja - vindens stad

Liepaja - vindens stad

Liepaja - vindens stad
Min Magnum smälter i solens sken.
Liepaja - vindens stad
Kanske det mest fotograferade motivet i hela Liepaja?

Liepaja - vindens stad

Liepaja - vindens stad

När solen sedan började sjunka ned mot horisonten så tog jag och Katarina det som ett tecken att det var dags att gå tillbaka. Först en snabbis tillbaka till våra rum, för att fixa till oss litegrann innan det var dags att inta kvällens middag.

Liepaja - vindens stad

Resan till Lettland var en del av kampanjen #LatviaRoadTrip och gjordes i samarbete med Latvia Tourism och Nordic Travel BloggersText, bild samt åsikter är som alltid mina egna.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Comments

  1. På något vis så påminner det väldigt mycket om staden Klaipeda i Litauen, men ändå känns det som att Liepaja har vissa likheter med en kuststad i Sverige. Särskilt de mellersta delarna av landet (vårt land då vill säga). Vad tyckte du när du var där?
    Fint med alla noter! Kul idé 🙂