Lever Grand Canyon upp till förväntningarna?

Lever Grand Canyon upp till förväntningarna?

Allting och ingenting. Det sammanfattar vår upplevelse av Grand Canyon väldigt bra.

Grand Canyon Arizona USA

Grand Canyon – hiss eller diss?

Med höga förväntningar som platsen inte riktigt lyckades leva upp till så åkte vi därifrån efter en kylig morgon. Kanske var det våra förväntningarna som var alldeles för höga eller så levde Grand Canyon helt enkelt inte upp till sitt rykte. Kanske var det vi som var trötta och inte riktigt kunde ta in alla intryck. Jag vet inte riktigt. Jag vet bara att vi inte blev så imponerade som vi trodde att vi skulle bli…

För det är ju Grand Canyon, vem blir inte imponerad? Ja alltså…

grand-canyon-arizona-usa-8

grand-canyon-arizona-usa-11

grand-canyon-arizona-usa-14

grand-canyon-arizona-usa-15

Alla dessa nya intryck

Kanske var det för att vi upplevt så mycket innan, både under USA-resan och under tidigare resor. Hade vi besökt platsen innan det och innan internet fanns så kanske det hade varit helt annorlunda. Om vi hade varit där på vår allra första resa så hade vi nog uppskattat det så mycket mer. För då hade vi verkligen inte haft något annat att jämföra med. Eller så var det att vi skulle vidare samma dag redan som gjorde att vi inte riktigt kunde njuta av tiden där och därmed inte kunde ta in alla intryck på rätt sätt. Samtidigt så var vi egentligen inte stressade heller så det borde inte ha varit av den anledningen.

grand-canyon-arizona-usa-12

grand-canyon-arizona-usa-10

grand-canyon-arizona-usa-25

grand-canyon-arizona-usa-34

grand-canyon-arizona-usa-44

En upplevelse är en upplevelse

Det är så mycket som spelar in om hur vi uppfattar en plats. Och alla uppfattar saker och ting på sitt alldeles egna sätt. Men här var vi alla överens, verkligheten levde inte upp till förväntningarna. Lite så som jag kände vid Lombard Street i San Francisco, dock var detta ändå en häftig upplevelse och jag ångrar inte att vi var där.

En del av mig vill inte åka tillbaka någonsin, men en annan del av mig vill göra det – för att komma dit utan alla skyhöga förväntningar. Jag skulle kunna tänka mig att gå en kortare vandring där. Kanske åka till norra sidan och campa. Uppleva platsen utan resten av människorna – även om vi var ensamma på de flesta utsiktsplatserna som vi stannade vid. Den enda plats som var full av folk var vid Desert View, där fick vi knappt plats på den stora parkeringen. Samtidigt så var det också den plats som vi spenderade minst tid på.

grand-canyon-arizona-usa-36

grand-canyon-arizona-usa-39

grand-canyon-arizona-usa-43

grand-canyon-arizona-usa-46

grand-canyon-arizona-usa-52

Grand Canyon National Park in Arizona USA

Åk dit och bilda egen uppfattning

Med det sagt så vill jag ändå säga att Grand Canyon är mäktigt. Och en otroligt vacker plats, speciellt på alla bilder… Naturen kan vara så otroligt kraftfull och det är intressant att se vad den kan åstadkomma. Och som sagt, jag ångrar inte att vi åkte dit! För vi hade ändå en magisk morgon. Jag säger heller inte att du inte ska åka dit om du vill. För det är en upplevelse oavsett om den är bra eller dålig.

Så åk dit och bilda dig en egen uppfattning och berätta gärna vad du tyckte eller redan tycker om Grand Canyon. Kommentarsfältet är ditt!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 Comments

 1. Jag har aldrig varit där men jag tror att stämningen kan bli ganska avslagen med allt folk. Jag älskar Yellowstone men är glad att vi nästan bara åker dit på vintern, tycker inte att det blir lika storslaget då man ser 10000 andra människor på samma plats…

  Jag tror definitivt att du skulle uppskatta det mer om du campade eller gjorde en kort vandring! Winslow hade tur och vann lotteriet fö väldigt många år sedan och paddlade kayak genom hela Grand Canyon. Det tog 28 dagar och var det bästa han gjort! Och han var definitivt impad.

  1. Ja, jag är verkligen glad över att vi ändå hade såpass tur att vi var nästan helt ensamma på alla platser längs Grand Canyon förutom vårt sista stopp. Och jag förstår dig verkligen angående Yellowstone. När vi var där så var det ganska mycket folk, men ändå inte. Jag har sett videos och bilder från Yellowstone under högsäsong och är så glad över att det inte var så när vi var där. Jag kan faktiskt rekommendera ett besök dit till våren, då många födslar sker.

   Och ja, vi får se. Kanske blir det ett besök där igen. Paddla kajak genom hela Grand Canyon låter inte så tokigt faktiskt. Men oj, vilken lång tur det var!

 2. Vi besökte norra sidan en tidig morgon (maj 2016) och fick förmodligen en annan upplevelse. Likväl så hamnar GC långt ner på listan av våra bästa upplevelser på vår två månader långa campervan roadtrip i västra USA i somras. GC vill vi inte vara utan, men det var för oss mer av en plats man “måste” ha besökt. Hela Utah och västra USA är fullt av röda klippor, makalösa canyons och helt fantastisk och storslagen natur. Att vara ensam eller åtminstone med mindre folk omkring sig ger onekligen en annan upplevelse. Det gäller bara att våga åka till de ställen färre åker, dvs att våga hoppa över “måste” platserna när ens tid är begränsad. Själv vill jag tillbaka till Canyonlands.

  1. Då var vi där nästan vid samma tidpunkt! Vi var också där i maj, men kan tänka mig att det ändå är helt annat på norra sidan. Jag håller helt och hållet med om att jag inte heller vill vara utan GC upplevelsen. Vi kunde ju bara inte passera utan att stanna 🙂 Och jag är så glad över att vi fick ha hela GC för oss själva förutom mot slutet där. Annars hade jag nog gillat det ännu mindre..

   Jag blev också mer imponerad av Utah och alla nationalparker där. Canyonlands var vi tvungna att hoppa över under vår resa då vi valde att åka upp till Yellowstone istället. Det tog lite extra tid och vi fick ta bort några andra platser för att hinna med, men ångrar det inte alls då det var en av de bästa upplevelserna under resan. Och det är helt klart värt att ibland välja platser där det är mindre folk! Samtidigt så kan jag stå ut med att det är mycket folk vid vissa platser om jag verkligen vill se dessa. Man får avväga lite där.

 3. Åh jag tyckte Grand Canyon överträffade mina förväntningar många gånger om. Det är en utav de mäktigaste upplevelser som jag varit med om. Visst får man blunda för turister som trycker sig mot stängslen ute på klipporna. Men om man ser förbi dem och på uplevelsen av att vara nära bergen och se hur de blir gyllenröda i solnedgången (och man har lite flax med vädret att det inte är för smogigt) då är det enastående.

  http://vandringsbloggen.com/tag/grand-canyon/

  Jag HISSAR!

  1. Va kul att du hade en sån upplevelse! Jag vet många som säger exakt samma sak och det är väl lite därför jag är besviken över att jag inte alls fick samma känsla. Men det är väl bara så det är ibland.

   Vi var där en tidig morgon/förmiddag och hade turen att ha platsen för oss själva i princip. Förutom på sista stoppet där övriga turister befann sig. Och jag håller absolut med att det är mäktigt där men ingen wow-upplevelse för mig ändå. Din vandring längs Bright Angel Trail verkar ha varit väldigt fin iaf! Kanske får jag testa den ifall jag nu hamnar där igen.

 4. Väldigt vackra bilder! Vad tråkigt att din upplevelse inte levde upp till dina förväntningar. Själv är jag förälskad i denna plats, men för mig har äventyret varit en bit ner längs vandringsleder och nere vid Colorado River. Jag har varit där tre gånger varav jag en gång åkte på min drömresa längs floden och sov under bar himmel. Inte i 28 dagar, men iaf 6 underbara dagar. Att få se denna plats nerifrån och upp kan jag varmt rekommendera! Eller som Ann skriver att gå ner en bit och campa. Det finns en hel del gömda paradis där. Har skrivit om min upplevelse här: http://frukapten.se/2016/04/19/grand-canyon-river-rafting-expedition/.

  1. Tack Vanja! 🙂 Ja, men så är det väl bara ibland. Alla kan inte förälska sig i alla platser. Jag är glad över att du verkar gilla platsen så mycket och att du haft så fina upplevelser där. Vi campade ju, men dock på campingplats så får väl testa att campa “på riktigt” nästa gång ifall jag hamnar där igen. Du hade också väldigt fina bilder därifrån! 🙂

 5. Som dig tyckte jaglikadant om GC.! Min man blev “VA! E du galen!?” när jag sa att jag inte uppskattar GC som jag kanske borde! Vi var både på den norra och södra rimmen. Visst är det mäktig och fint men jag fick aldrig den där frihet och wow-känslan som jag oftas fick på vår nästan tre månaders road trip i USA. Kanske har det med folkmassan att göra de dyra lodge och restauranger omkring? Kändes inte “naturlig”.

  1. Skönt att höra att jag inte är ensam… Ja, absolut mäktigt och fint men det finns så mycket mer än GC som är ännu häftigare och ännu mäktigare. Och det spelar verkligen in om det är för mycket folk. Dock så kan inte jag säga att just det var ett problem för oss, för vi fick uppleva CG utan folk förutom på en plats som ändå var sist. Men vi kände detsamma innan vi ens kom dit. Restaurangerna såg vi inte, utan vi parkerade bara där i Grand Canyon Village och åkte shuttle buss åt ena hållet och tog egen bil åt andra.

 6. Det är väl lite det som är nackdelen med dagens SM. Man bygger upp något i huvudet som inte stämmer med verkligheten.

  Positano i Italien var en sådan för mig. Men jag tror helt klart att upplevelsen kan bli helt annorlunda om vi skulle välja att åka dit igen när det inte är högsäsong.

  Men dina bilder lockar helt klart till en resa dit 🙂

  1. Ja, det är väl så. Och just Grand Canyon har man ju hört talas om långt innan SM fanns också. Så det kanske inte är så konstigt att man har byggt upp något i huvudet som ska ge en riktigt wow-känsla!

   Och upplevelser blir ofta helt annorlunda om man besöker samma plats under både hög- och lågsäsong. Jag är i alla fall jätteglad att vi kom dit innan resten av turistströmmen hittade dit.

   Och ja, åk! Och bilda egen uppfattning.

 7. Jag har samma känsla för Venice Beach i LA. Innan jag åkte dit fick jag höra att det var THE Place men väl där så bara… nej? Jag kunde verkligen inte förstå hypen och kan fortfarande än idag inte göra det. Det är tråkigt men samtidigt, varför måste man tycka om allt annat som alla andra tycker om? Jag tycker det är befriande med folk som inte faller för grupptryck och avgudar det som rimligtvis “bör” avgudas. Bra inlägg med andra ord!

  Förresten, där har vi ju ett problem med research. Jag ägnar MASSOR av timmar åt researchande och kan ibland känna att det faktiskt plockat bort lite känsla när jag väl kommer till platsen eller platserna. Samtidigt vill jag ju vara påläst när jag kommer dit så att jag vet vad som gäller. Svår avvägning det där.

  1. Skönt att höra att jag inte är ensam om att känna så, även om det handlar om en helt annan plats. Och jag håller med dig helt och hållet. Jag förstår inte heller grejen med om att man “måste” tycka om allt det som andra tycker om. Även om jag ibland skulle vilja kunna göra det (för jag vill faktiskt tycka om just GC hehe) så går det bara inte oavsett vad andra säger. Och tack, känns bra att jag fick godkänt på inlägget 😉

   Jag är likadan med research måste jag erkänna. Och jag måste nog hålla med dig om att det kan ta bort lite känsla när man väl kommer till platsen/platserna. För man vet ju redan hur allt ska vara där och hur allt ska se ut. Jag försöker dock att bli bättre på det och inte researcha sönder en plats, haha. Men svårt, speciellt när man fastnat för en plats.

  1. Det var fantastiskt vackert ändå (mer på bilderna än i verkligheten för mig dock) och jag hoppas att du får en helt annan känsla och upplevelse efter att du har varit där. Ska bli kul att läsa om det sen!

 8. Nu hat jag läst sjävla inlägget också, inte bara “på:an” på Facebook. ? Måste tillägga att jag gjorde GC på min allra första storresa som 18-åring. Och då var ju allt fantastiskt.
  Har också det problemet nu för tiden att förväntningarna är så höga att man riskerar att bli besviken. Sen blir man också lite blasé när man gör så många resor, jämför hela tiden med de bästa platserna och upplevelserna i världen.
  Kan nästan känna mig lite avundsjuk på alla dessa människor som verkar bli okritiskt imponerade av allt som kommer i deras väg på resa.
  Har faktiskt börjar jobba aktivt med att skruva ner mina förväntningar inför resor nu för tiden.
  Sen att ta sig an platser mha vandringar etc, att hitta det där speciella stället att se sevärdheten som få andra hittar till, att välja rätt tidpunkt på dagen. Eller att helt enkelt inte välja de mest kända och uppbådade sevärdheterna, utan i stället en närbelägen okänd osv.
  🙂

  1. Ja, då förstår jag att du blev imponerad – första resan är alltid extra underbar! Jo, men det är ju tyvärr lite så. Och Grand Canyon är väl kanske en av de platser som “alla” har hört talas om och även fast man tänker att man inte har några förväntningar så har man nog det ändå. Jag upplever det så på många platser faktiskt – att jag inte alls bli så imponerad som jag trott! Tycker också det känns konstigt när vissa människor blir imponerade av precis allt de ser. Frågan är ju då om det verkligen är äkta eller om det bara är så för att det ska vara så.

   Att aktivt skriva ner förväntningar är nog kanske bra. Och jag håller med, att försöka hitta det där speciella stället är värt mycket! Och alltid kul att hitta platser som de flesta andra inte ser.

 9. Förstår precis vad du menar. Nu blev vi iof ganska imponerade av just Grand Canyon, men inte från utkiksplatserna sett, utan från då vi bodde på en gammal ranch (på riktigt en gammal bandit-ranch en gång i tiden) och därifrån åkte häst och vagn till en helikopter som sedan flög oss genom Grand Canyon. Det var väldigt speciellt. 🙂
  Men det var många andra platser i USA som vi besökte och där vi inte alls blev så imponerade. Lite för att vi under resans gång både sett massor och fått andra intryck, men också för att saker jag läst om innan inte alls levde upp till mina förväntningar. Men, men. Så blir det ibland, och resan i sig skulle jag aldrig vilja ha ogjord. 🙂

  1. Den ranchen har jag hört talas om och jag kan tänka mig att det är en helt annan upplevelse än att “bara” besöka utsiktsplatserna. Att åka helikopter över Grand Canyon låter onekligen spännande och det måste ha varit skoj att ha sett platsen från ovan!

   Jag vill heller inte ha varken Grand Canyon ogjord eller något av alla andra platser jag blivit besviken av. Det är ändå en del av att resa – ibland blir man besviken och ibland är verkligheten tusen gånger än alla bilder!