Min guide till Yosemite Valley

Yosemite är en av de amerikanska nationalparker som jag gillar allra bäst. Den ligger delstaten Kalifornien, i de västra sluttningarna av Sierra Nevada. Ytan som Yosemite finns på är ca 3000 kvadratkilometer stor. Yosemite har även blivit klassad som ett värdsarv och här finns vattenfall, granitklippor, klara bäckar och stora mammutträd. Här hittar du också El Capitan och Half Dome – två berg som är väldigt populära för klättrare.

Totalt så har jag besökt Yosemite tre gånger och ändå känns det som att jag bara har upplevt en bråkdel av parken. Det finns massor av vandringsleder – både korta och långa, otroligt vackra vattenfall och utsikter som bara väntar på att få upplevas. Här kan du spendera en dag, eller en vecka – välj själv vad som passar dig bäst.

Den magiska lilla dalen med namnet Yosemite Valley

Yosemite Valley är den plats som de flesta känner till och älskar, men visste du att dalen bara är en väldigt liten del av parken? Endast ca 11 km lång och en 1,6 km bred. Dalen representerar alltså knappt 1% av parkens yta. Trots det så finns det otroligt mycket att se i dalen, bland annat vackra skogar, magiska ängar och mäktiga klippor! Moder Natur har verkligen skapat ett riktigt mästerverk i Kaliforniens skogar.

Enligt många så finns några av världens mest häpnadsväckande naturfenomen i Yosemite Valley och det är inte konstigt att tycka det när Half Dome, El Capitan och Yosemite Falls finns där. Det finns även mycket djurliv inne i dalen och det är inte ovanligt att träffa på ett rådjur/hjort under din morgonpromenad.

Av samma anledning är det väl inte heller konstigt att Yosemite Valley är den del av parken som är mest populär för både dagsbesökare och de som väljer att stanna en längre stund. Här finns en matbutik som även säljer souvenirer, samt museum och lite civilisation för de som vill ha det under resan.

Det finns en shuttle buss som trafikerar Yosemite Valley vilket gör det lättare för besökarna att välja bort bilen. Jag valde dock oftast att köra runt i egen bil då jag inte ville vara låst till rutten som bussen kör men i somras när vi var där så parkerade vi på morgonen och åkte buss istället.

Yosemite Valley California
Ett magiskt ögonblick uppe vid Tunnel View en tidig morgon
Kalifornien
Jag fick sällskap under min morgonpromenad.

Jag bodde utanför parken, men ändå nära till allt

Jag spenderade tre nätter i El Portal, som ligger precis utanför parken. Där bodde jag på Yosemite View Lodge i ett stort rum med bubbelbadkar i sovrummet. Jag hade även en mysig balkong på tredje våningen där jag kunde sitta och blicka ut över floden Merced som passerar förbi precis utanför. Här satt jag ganska ofta och bara njöt av livet.

Min sista natt spenderade jag utanför parken, på Tenaya Lodge som var helt fantastiskt. Jag gillade ju Yosemite View Lodge mycket men Tenaya Lodge var något helt annat! Det var mer som en resort där det mesta fanns – bland annat flera restauranger och ett spa! Det fanns även utepooler men de var inte öppna där i novemberkylan. Känslan när jag checkade in där var wow!

Jag möttes av världens största och finaste julgran och det var allmänt mysigt. Och stort! Det var här som jag använde mig av parkeringsservicen för första gången då jag anlände i mörker och regn och inte alls kände för att leta upp en parkeringsplats själv. Kan rekommendera det, men glöm inte att lämna dricks när du hämtar bilen igen.

Kalifornien

Magiska vykortsvyer i närheten av Yosemite Valley

Personligen så tycker jag att det är otroligt vackert långt innan man ens kommer in i dalen. Bergen tornar sig upp på båda sidor av vägen och det är svårt att låta bli att titta upp. Men med det sagt så finns det såklart några platser som du inte bör missa om du befinner dig i Yosemite!

Vid Tunnel View så möts du av en underbart vacker utsikt över dalen, vattenfall, El Capitan och Half Dome. Detta är nog den mest populära utsiktsplatsen så bli inte förvånad om du inte är ensam. När jag besökte parken i november så var jag där vid olika tidpunkter och den absolut sämsta tiden (om man vill få lite lugn och ro) var definitivt mitt under dagen.

Istället älskade jag att stå där och blicka ut över naturen tidigt på morgonen. Ibland var jag ensam även om de stunderna inte varade länge (max 5 minuter) och ibland hade jag sällskap av andra målmedvetna fotografer. Även strax efter solens nedgång så försvann de flesta människorna, då de bara ville se solnedgången.

Själv så stannade jag kvar för att fotografera i kvällens mörker. Jag var på väg att skriva natt, men det blev mörkt väldigt tidigt under november månad. Det längsta jag var kvar där var till 9 på kvällen och då hade jag ändå härdat ut i en kyla som jag inte riktigt hade räknat med i Kalifornien. Även fast jag visste om att det både snöar och blir riktig vinter där.

Tunnel View Yosemite California
Underbara Tunnel View med den magiska utsikten!
Kvällsfotografering vid Yosemite Tunnel View i Kalifornien
Tunnel View efter skymning

Utsiktsplatser i Yosemite – Glacier Point och Yosemite Valley View

Något som jag däremot räknat med var att jag förmodligen inte skulle kunna ta mig ut till Glacier Point. Och mycket väl, vägen dit stängdes dagarna innan jag anlände. Men jag förstår det då säkerheten måste gå först. Jag hade kunnat ta mig upp dit via vandringsleden från dalen, men kände inte riktigt för det då jag reste ensam. Dessutom hade jag velat vara där innan soluppgång och då hade jag varit tvungen att börja promenera i mörkret.

Nämnde jag att det finns mycket björn i Yosemite? Haha, så nej det blev inget Glacier Point denna resa. Annars så är det en av de vackraste utsiktsplatserna i parken och en av de lättaste att ta sig till. Promenerar man längs Panorama Trail så finns det en hel del vackra platser längs den leden också och den turen ligger på min önskelista inför nästa Yosemite besök.

Valley View är också en fin plats att stanna till på. Här får man en överblick över bergen och det är värt att stanna till. Jag föredrar dock andra platser inne i dalen, som jag personligen tycker är mycket bättre. Sånt kan ju variera väldigt mycket från person till person och det bästa är alltid att avgöra själv vad du tycker!

Sen tycker jag att alla stopp längs shuttle bussens runda är värda att stanna på. De är fina på sitt alldeles egna sätt. Och åter igen, alla tycker inte lika och jag kan inte säga att det inte är värt att stanna på en plats för även om jag inte tycker det så kanske inte du tycker likadant.

Yosemite Valley California
Utsikten från Valley View är inte så tokig den heller.

Vattenfall i Yosemite Valley

Vattenfallet Yosemite Falls är en ikon för Yosemite och ett vattenfall som du varken bör eller kan missa om du befinner dig i parken. Det finns många platser som du kan stanna till vid för att titta på vattenfallet, men den populäraste utsiktsplatsen finns vid Cook’s Meadow. Platsen är markerad på kartan som du får när du åker in i parken.

Vernal Falls är ett annat vackert vattenfall men för att se det så krävs det att du vandrar en bit. Vi gjorde denna vandring under sommaren och då flödade vattnet medan det under sensommaren och hösten blir mindre och mindre vattenflöde. Daniel på Dryden.se besökte också Vernal Falls, fast i september och det är stor skillnad när man jämför våra bilder.

Ett annat vattenfall som ligger strax efter Vernal Falls är Nevada Falls, ett vattenfall som jag endast har sett på håll. Jag tycker alla vattenfall är vackra på sitt sätt och Nevada Falls är inget undantag!

Ett vattenfall som jag däremot inte ens visste om under sommarens resa är Chilnualna Falls som jag gärna skulle vilja se. Det ligger inte inne i dalen, utan mer i utkanten av parken och vi var aldrig där i somras. Så jag gjorde heller ingen research av det området. Men senare så läste jag Jonna Jinton’s inlägg om Yosemite där hon nämner vattenfallet som hon besökte under hennes resa till Yosemite. Det verkar vara väldigt fint där, men när jag var där i november så kändes det tyvärr inte som att det var en passande tidpunkt att besöka vattenfallet heller. Nästa gång kanske…

Bridalveil Falls ligger väldigt nära vägen som går igenom parken och det är ca 5 minuter från parkeringen till vattenfallet. En väldigt enkel promenad med andra ord. Det är väldigt populärt att promenera till Bridalveil Falls just för att vattenfallet är så lättillgängligt.

Vill du se vattenfall så har du verkligen kommit till rätt plats.

Läs mer: Travel Yosemite listar vattenfallen med tillhörande karta.

Yosemite Valley California
En regnbåge vid Yosemite Falls
Bridalveil Falls Yosemite Kalifornien
Bridalveil Falls i bakgrunden

När är bästa tiden att besöka Yosemite?

Som alltid så beror det på vad du vill uppleva.

Är det vattenfallen som du vill se så är det bäst att planera in ett besök under maj eller juni, då vattnet flödar nedför bergen. Vill du slippa alla turister så är kanske september eller oktober en bättre period, då det fortfarande är lite värme kvar i luften. Under vintertid så kan du åka skidor, gå på snöskopromenad och planerar du in ett besök i februari, så kanske du har tur och får uppleva det magiska Horsetail Fall som ser ut att brinna. Så det bästa är att fråga dig själv vad just du vill uppleva i Yosemite och välja årstid därefter.

Ett tips är att alltid kolla väderprognosen inför ditt besök. För vädret kan ändras snabbt.

Yosemite Valley California
På väg mot Yosemite Falls

Mina 5 favoritplatser i Yosemite Valley

Jag älskar Tunnel View för den utsikten är bara magisk. Och att promenera i Cook’s Meadow och spana efter djur samtidigt som du bara behöver blicka uppåt för att få se Yosemite Falls och alla mäktiga berg som omger en. Lugnet och värmen inne i Yosemite Valley Chapel där jag samlade tankarna efter långa dagar och Sentinel Bridge med en vacker utsikt över Half Dome.

Tunnel View Yosemite Kalifornien USA
Jag har så många olika bilder från Tunnel View <3
Yosemite Valley Chapel
Finaste lilla kapellet.
Yosemite Falls Kalifornien
Yosemite Falls
Half Dome Yosemite
Ser du Half Dome där i bakgrunden?

Mina 4 favoritplatser utanför Yosemite Valley

Jag har inte hunnit besöka så många platser utanför Yosemite Valley och vi hann inte utforska så mycket utöver de mer kända platserna, men jag har ändå några favoriter. Bland annat Olmsted Point där du får se Half Dome från andra hållet.

Jag gillar även Hetch Hetchy som är en ganska okänd plats trots att den är otroligt vacker. Här finns en stor vattenreserv som förser området samt San Francisco med vatten. Man kan även promenera runt sjön och det finns två vattenfall längs leden.

Tuolumne Meadows är ett ställe som jag gärna skulle spendera lite tid vid. Vi hann inte riktigt stanna till där då vi ville komma fram innan mörkret lagt sig. Däremot stannade vi till vid Tenaya Lake som är otroligt vacker!

Olmsted Point Yosemite Kalifornien
Utsikt från Olmsted Point
Hetch Hetchy Yosemite Kalifornien
Hetch Hetchy – en mindre känd del av Yosemite National Park
Tenaya Lake Yosemite
Lugn och ro vid Tenaya Lake

Camping i Yosemite

När jag var besökte parken för första gången så hade vi en natt bokad på North Pines campingplats. I efterhand så kände vi att en natt inte var tillräckligt men när det kommer till att campa i Yosemite så gäller det att vara ute i god tid! Vi fick med andra ord inte plats på någon av campingarna för en andra natt. Så planera ditt besök i Yosemite Valley i god tid!

Det finns en campingplats där du inte behöver förboka men då bör du istället vara på plats i väldigt god tid (gärna vid 5-6 på morgonen har jag läst) för att få en av de eftertraktade platserna. Platsen heter Camp 4 och det finns endast tältplatser här.

Läs mer: Campingplatser i Yosemite Valley som du kan boka via denna sida.

Yosemite Valley Kalifornien

Hotell i Yosemite

Om camping inte riktigt är din grej så finns det även hotell inne i parken. Men de är få och inte särskilt billiga heller. Det finns även hotell och motell utanför parken och de är bra alternativ till boende inne i parken om du har en budget att tänka på. Här är några alternativ, men långt ifrån alla!

The Majestic Yosemite Hotel / The Ahwahnee

Ett hotell jag gärna skulle vilja spendera några nätter i är The Majestic Yosemite Hotel. Även känt som The Ahwahnee, men på grund av en pågående namntvist så får de inte använda vissa av de gamla namnen längre. Det är ett historiskt hotell som är otroligt vackert, både inne och ute. Jag har ätit lunch i matsalen två gånger och wow, vilket ställe. Högt i tak och otroligt god mat (dock lite dyrt). Även priserna för ett rum här är ganska höga.

Läs mer: Boka rum på The Majestic Yostemite Hotel

Yosemite Valley Lodge

Yosemite Valley Lodge ligger nästan mitt i dalen med gångavstånd till det mesta. Det är inte lika dyrt här, men räkna med att få betala en rejäl slant ändå för en natt här. Jag funderade på att bo här under min sista natt som inte var förbokad, men det fanns inte så många rum kvar och de som fanns var för dyra då jag reste ensam.

Läs mer: Boka rum på Yosemite Valley Lodge

Yosemite View Lodge

Här spenderade jag 4 nätter och kan verkligen rekommendera det boendet. Det ligger ca 20 minuters bilrea från själva nationalparken. Mitt rum låg högst upp och jag hade en stor balkong med utsikt över Mercedfloden. Att vakna till porlande vatten känns otroligt lyxigt, även om det krävdes att jag faktiskt steg upp för att öppna balkongdörren innan jag hörde något. Jag hade en stort dubbelrum, med ett bubbelbadkar bredvid sängen som utnyttjades varje dag. Det var liksom den ultimata avslutningen på kvällarna.

Läs mer: Boka rum på Yosemite View Lodge

Tenaya Lodge

Tenaya Lodge ligger precis utanför den östra gränsen till Yosemite. Det är ett 4-stjärnigt hotell med spa och flera restauranger. Här hade jag lätt kunnat stanna en vecka! Även om det ligger utanför parken så finns det mycket att utforska i området.

Läs mer: Boka rum på Tenaya Lodge

Boende utanför parken

Utöver de boenden som jag har nämnt här ovan så finns det flera valmöjligheter – du kan till exempel söka via Booking.com och se vad som finns ledigt under dina resdatum.

Booking.com

Yosemite Valley Kalifornien
Ett litet stenkast från The Majestic Yosemite Hotel
Utsikten från mitt fönster på Yosemite View Lodge
Tenaya Lodge Kalifornien
Utsikten från mitt fönster på Tenaya Lodge

Äta i Yosemite Valley

Det finns inte så mycket att välja mellan om du vill äte ute när du besöker Yosemite Valley, men det finns några olika alternativ.

The Majestic Yosemite

Det dyraste hotellet inne i parken har även den dyraste restaurangen. Jag har hört att maten inte riktigt lever upp till prisklassen men jag var nöjd med båda mina besök. Jag fick dock aldrig någon wow-känsla när jag åt och det känns som att man betalar lite för upplevelsen där.

Läs mer: Boka bord här

The Mountain Room Restaurant

Restaurangen hittar du vid Yosemite Valley Lodge och jag fick lite foodcourt-känsla över stället när jag promenerade förbi. Jag åt aldrig här så kan inte uttala mig om varken maten, servicen eller prisklassen.

Läs mer: The Mountain Room

Läs mer: Läs mer om övriga matställen

The Ahwahnee
Här inne finns The Majestic Yosemite Hotel Dining Room med sitt höga tak och mysiga atmosfär

The Ahwahnee

Yosemite Valley Kalifornien
Det finns mycket att fånga på bild under en promenad

Hur hittar jag till Yosemite?

Det finns flera flygplatser i närheten av Yosemite, bland annat San Francisco, Oakland, San Jose, Sacramento och Fresno. Från Sverige så finns det flera flygbolag som flyger direkt till San Francisco eller Oakland och det finns många bolag som flyger till samtliga flygplatser med endast en mellanlandning. Under min resa till Yosemite så reste jag med KLM från Linköpings flygplats, med mellanlandning i Amsterdam.

Från San Francisco så är det lättast att åka bil till Yosemite. Jag hyrde min bil hos Hyrbil24.se där jag lätt kunde välja vilken typ av bil som jag ville ha. Hemsidan är på svenska också vilket jag tyckte var en fördel när jag skulle läsa igenom alla villkor.

Vill du läsa mer om Yosemite?

Jag har samlat alla mina inlägg om Yosemite under en egen tagg och har även länkat till mina inlägg här nedan. Jag har även försökt att skapa en lista på inlägg som är skrivna av andra – vill du tipsa om ett inlägg som du själv har skrivit, eller bara tycker är bra så säg gärna till så uppdaterar jag inlägget.

Andra skriver om Yosemite

Yosemite Valley Kalifornien
Oh darling, let’s be adventurers – A guide to Yosemite Valley

Disclaimer: Resan till Yosemite gjordes i samarbete med
Yosemite Mariposa County Tourism Bureau, KLM och Hyrbil24.
Alla åsikter, bilder och tankar är mina egna.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 Comments

 1. Vilket bra och detaljerat inlägg om ditt besök där – det ska jag komma ihåg om jag någon gång får chans att besöka denna plats! Själv valde vi Lake Tahoe istället och var tvungna att välja bort Yosemite pga tidsbrist.

  Det blir dessutom så himla bra när dessa platser fångas genom din kamera – vilka breathtaking bilder!!!

  1. Jag vet hur det är, man hinner verkligen aldrig med allt man vill se/göra när man är ute och reser! Tycker absolut att du ska lägga till Yosemite på listan över platser att besöka. Lake Tahoe är dock inte heller så dåligt, det ser så otroligt fint ut där. För oss var det ju lite tvärtom, vi fick välja bort just Lake Tahoe under vår resa.

   Och TACK!

 2. Wow, vilket imponerande inlägg. Vill definitivt till Yosemite någon gång. Hade ett lägenhetsbyte på gång i SAN Fransisco och Napa Valley men de backade tyvärr. Då hade Yosemite varit självklart.

  1. Tack Lena! Ja, Yosemite är väl värt ett besök om du är i närheten. Även som huvudmål också förstås! 🙂 Synd att det inte blev något med lägenhetsbytet, men det kanske blir av vid ett annat tillfälle.