Några av mina favoritplatser att fotografera i Yosemite

Några av mina favoritplatser att fotografera i Yosemite

Det finns otroligt många vackra fotoplatser i Yosemite National Park och för dig som är på väg dit för allra första gången så är det kanske inte så lätt att veta vilka platser inne i parken som är värda att besöka. Egentligen så skulle jag vilja påstå att det inte finns en enda “dålig” plats i hela Yosemite.

Ibland så är det lätt att glömma bort att det inte alltid är platsen som är det viktigaste, utan själva upplevelsen att bara vara på en viss plats är minst lika viktig.

Samtidigt, om du är där för allra första gången, så kan det vara roligt att veta vilka platser som du ska bege dig till för att få de bästa av alla episka vyer. Så därav detta inlägg med några av mina favoritplatser att fotografera Yosemite Valley från. Alla platser (förutom en) som jag nämner i detta inlägg ligger inne i Yosemite Valley och finns markerade på kartan som du får när du betalar inträdet till parken. De kräver heller inte någon längre vandring utan de flesta av dessa platser når du lätt till fots.

Tips: Innan du åker iväg så passa på att beställa hem ett exemplar av The Photographer’s Guide to Yosemite för att ha något att läsa under flygresan. Glömmer du bort att köpa innan avresa så hittar du även boken i de flesta av alla butiker som finns i Yosemite Valley.

Jag köpte själv mitt exemplar under min resa till Yosemite 2016 men glömde såklart boken hemma! Som tur var så köpte Katarina ett eget exemplar som vi använde flitigt under vår Yosemite-resa i höstas.

I boken så hittar du mängder av tips på olika platser att fotografera i Yosemite Valley, Merced River Canyon, Glacier Point Road, Tioga Road samt Mono Lake och The Eastern Sierras. Det finns även kartor och vägbeskrivningar så att du ska hitta till alla dessa platser. Och om inte det räckte så finns det även massor av andra fototips som handlar om teknik, ljus och komposition bland annat.

Med andra ord, en fullmatat bok om fotografering i Yosemite och verkligen en bok jag kan rekommendera om du vill föreviga Yosemite på bild.

Läs mer: Min guide till Yosemite Valley

The Photographer’s Guide to Yosemite är skriven av Michael Frye.
The Photographer’s Guide to Yosemite är skriven av Michael Frye.

Resa till Yosemite med WOW air

Trots att Yosemite National Park ligger väldigt långt bort från Sverige så betyder det inte att det är omöjligt att resa dit utan att spendera en förmögenhet. Vi reste till San Francisco med det isländska lågprisbolaget WOW air och resan tog oss 14 timmar och 55 minuter från Stockholm. Då hade vi även en mellanlandning på Island och du har också möjlighet att göra en stopover på Island utan någon extra kostnad. WOW air har priser till USA från 1 575 kr vilket är otroligt billigt, även om det blir en kortare resa.

En sak som gör att jag verkligen gillar WOW air är att de har ett samarbete med en icke-vinstdrivande organisation, Landvernd, som arbetar med att försöka bevara miljön på Island. Vid varje stol i flygplanet så finns information om samarbetet och där kan varje resenär även skänka en valfri summa till organisationen. WOW air i sin tur kommer sedan att matcha den summan och skänker med andra ord lika mycket pengar som du gör. Det tycker jag är riktigt bra och kändes väldigt passande för oss som reste till USA just för att upptäcka naturen där. Katarina har även skrivit en riktigt fin artikel om detta: Lämna din växel för naturen hos WOW air.

Tunnel View

Den mest populära utsiktsplatsen i Yosemite är Tunnel View men låt dig inte bli avskräckt från att åka hit ändå. Försök istället att befinna dig här vid soluppgång för då ligger många fortfarande och sover. Det är även fint att fånga solnedgången från denna plats, men räkna då med att det kan vara mycket folk på plats.

Det är från Tunnel View som du kan fånga El Capitan, Half Dome och Bridalveil Fall i samma bild. Det är även väldigt lätt att ta sig hit, du behöver knappt lämna parkeringen. Dock behöver du bil för att ta dig hit då shuttlebussen inte åker hit. Jag kan dock rekommendera att promenera upp en bit i skogen för att få vara för dig själv en stund, speciellt om du är där mitt på dagen.

Yosemite
En tidig morgon vid Tunnel View – det var bara jag här tillsammans med två andra fotografer.
Tunnel View in Yosemite
En annan morgon vid Tunnel View. Jag kommer aldrig att bli trött på denna utsikt.
Yosemite
Det är fint här under dagen också.

Yosemite Falls

Yosemite Falls är en av de ikoniska platserna i Yosemite och det är väldigt svårt att missa vattenfallet om du befinner dig i parken. Även då vattenflödet är lågt så går det att åtminstone se på bergen vart vattenfallet normalt flödar. Den populäraste platsen att skåda vattenfallet är precis efter att du åkt in i parken. Du kommer att se vart när du är där.

Under min resa till Yosemite med Katarina, Ida och Rania så var det inte så mycket vatten i Yosemite Falls, därför är alla bilderna nedan förutom den sista tagna under tidigare resor.

Tips: Om du vill promenera för att fotografera vattenfallet på nära håll så rekommenderar jag att börja vid Camp 4. Då kommer du att promenera mot vattenfallet och se det framför dig, istället för att komma från andra hållet och hela tiden ha vattenfallet bakom ryggen.

På väg in till Yosemite
Såhär kan det se ut när du kör in i parken och får syn på Yosemite Falls.
Yosemite Falls
Den här bilden är tagen under min sista dag i parken år 2016. Jag skulle precis påbörja min resa tillbaka till San Francisco och fick se att en regnbåge syntes vid Yosemite Falls.
Såhär såg det ut under min senaste resa till Yosemite i november 2017. Inte alls mycket vatten kvar.

Sentinel Bridge

Mitt på bron så har du en otroligt vacker utsikt över Half Dome och är det vindstilla så ligger Merced River helt spegelblank framför dig. När jag har varit här för att fotografera så har det alltid varit relativt lite folk runt omkring. Det allra bästa ljuset här är under sen eftermiddag fram till solnedgång.

Utsikt mot Half Dome
Att använda naturens egna resurser kan ge dina bilder det där lilla extra.
Jag passade på att fotografera självporträtt vid Sentinel Bridge när jag var ensam en stund.

Cook’s Meadow

En plats som kanske inte verkar vara så spektakulär vid första anblick är Cook’s Meadow som ligger mitt i hjärtat av Yosemite Valley. Det finns faktiskt ingen annan plats i hela dalen där du kan fånga så många av de olika sevärdheterna.

Här kan du bland annat njuta av utsikter mot Half Dome, Glacier Point och Yosemite Falls. Om du befinner dig i parken under Oktober så kommer du att få se en otroligt vacker alm mitt på ängen. Hur du känner igen den? Den ska tydligen se ut att vara gjord av guld.

Om du befinner dig vid Cook’s Meadow under tidig morgon/förmiddag eller eftermiddag så har du också chans att få se både hjort och prärievarg. Självklart är det inte omöjligt att se djur även mitt på dagen men chanserna ökar alltid vid gryning och skymning.

Yosemite
En av mina favoritbilder från Yosemite är taget i Cook’s Meadow.
Yosemite
Under sista morgonen i Yosemite så begav jag mig ut själv medan de andra valde att ta sovmorgon. Det var ganska grått och tråkigt väder och därför var det inte många människor ute vid den tiden. Det kändes som att jag var helt själv där och det var en fantastiskt känsla.
Yosemite
Här kan du möta nyfikna djur.

Valley View

För att komma till Valley View så måste du åka in i Yosemite Valley, köra runt området och börja köra ut ur parken igen. Utsikten från Valley View påminner lite om utsikten från Tunnel View, men ändå helt annorlunda. Vid Valley View så kan du se El Capital, Cathedral Rocks och Bridalveil Falls – däremot kan du inte se Half Dome. Merced River rinner precis vid parkeringen och här finns alltid något att fotografera.

Det går ingen shuttlebuss till Valley View så du behöver bil. Karta över parken finns här.

Yosemite Valley View
Vi fick inte den magiska soluppgången som vi hade hoppats på denna morgon.
Yosemite Valley View
Denna bild är tagen vid samma tillfälle som bilden på Katarina ovan. Ser du vilken skillnad i ljus det kan bli med hjälp av ytterst lite solljus som strålar in i bilden, bakom alla moln.
Yosemite Valley View
Ser du Bridalveil Falls där i bakgrunden?

Swinging Bridge

Det sägs att Swinging Bridge erbjuder en av de bästa utsikterna över Upper Yosemite Falls, men jag vet inte riktigt om jag håller med där. Visst är det fint att se vattenfallet från själva bron, men jag skulle hellre promenera ut på ängen bredvid för att få en ännu bättre utsikt. Du får inte promenera precis överallt på ängarna i Yosemite, utan håll dig till anvisade platser och gångvägar.

Däremot tycker jag om denna plats av andra anledningar. Det är väldigt mysigt här med sandbanker och Merced River. Många väljer att ha picknick här – det finns både bord med bänkar och toaletter vid parkeringen. Och har du tur så möter du hjortar som är ute och promenerar, precis som vi gjorde.

Vi fick sällskap under morgonen.
Rania Rönntoft Yosemite
Jag hade en liten fotodipp denna morgon, men lyckades ändå fånga några bilder.
Katarina Wohlfart i Yosemite
Det blir otroligt vackra reflektioner i vattnet när det är vindstilla.

BONUS: Glacier Point

Även om Glacier Point inte ligger i Yosemite Valley så kunde jag inte låta bli att ta med platsen i det här inlägget. Det är en av mina favoritplatser och kanske den utsiktsplats som är näst populärast i parken efter Tunnel View. Glacier Point gör ingen besviken, oavsett om du är här under soluppgång, solnedgång eller mitt under dagen. Det är vackert och du har utsikt över Half Dome, Yosemite Valley och höglandet.

Om du åker hit under högsäsong så kan det vara väldigt mycket folk, speciellt under solnedgång. Det tar ca 45 minuter att åka från Yosemite Valley till Glacer Point och därav anledningen till att det ändå är lite färre människor som hittar hit. Det krävs dessutom bil, vilket inte alla har tillgång till. Det är möjligt att åka en shuttlebuss till Glacier Point under högsäsong och då kan du antingen åka tur och retur, eller åka enkelresa för att resan promenerad tillbaka ned till Yosemite Valley via Panorama Trail.

Vägen till Glacier Point är öppen ungefär mellan slutet av april till början av november beroende på vädret.

Läs mer: Rania skriver om att vandra längs Panorama Trail.

Glacier Point Yosemite
En förmiddag uppe vid Glacier Point.
Ida Eriksson Glacier Point
Uppe vid Glacier Point så är det vackert oavsett vilken riktning du vänder blicken åt.
Glacier Point
Väntar på solnedgång.
Glacier Point Yosemite
En kylig kväll så väntade vi in stjärnorna vid Glacer Point. De andra trodde mig inte riktigt när jag sa att stjärnorna dyker upp strax efter att det blivit mörkt. Det är inte som hemma i Sverige och vi får vänta i timmar innan vi får se stjärnorna.

Disclaimer: Flygresan till San Francisco gjordes i samarbete med WOW air.
Text, bild och åsikter är som vanligt mina egna.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments

  1. Underbara bilder och väldigt bra fototips. Jag är osäker på om jag varit vid Tunnel View och Sentinel Bridge annars har jag varit vid alla platserna du räknar upp. Måste nog rota fram mina gamla pappersbilder och titta. 🙂 Ska spara det här inlägget som favorit tills jag förhoppningsvis kommer till Yosemite i juli.

    1. Va roligt att du har varit vid de flesta platser i alla fall. Och va roligt med pappersbilder! Själv så har jag knappt några sådana längre men håller på och ska försöka göra lite fotoböcker i alla fall så att allt inte bara finns digitalt. Jag hoppas att du kommer till Yosemite i sommar!