Ett svartvitt Yosemite i Ansel Adams fotspår

Ett svartvitt Yosemite i Ansel Adams fotspår

Ansel Adams är fotografen som gav nationalparken Yosemite en plats på världskartan.

Okej, det kanske är en sanning med modifikation, men faktum är att det var hans silvriga, svartvita bilder från just Yosemite som kom att spridas över hela världen och det var, och är,  genom hans bilder som många fick upp ögonen för nationalparken Yosemite.

Ansel Adams – från en pojke till världskänd fotograf

Ansel Adams var det enda barnet och hade en ganska vanlig barndom fram till han var 13 år gammal. Då märkte hans pappa att Ansel hade problem att passa in i skolan. Han var blyg, introvert och hade ganska stora öron och en deformerad näsa. Han led eventuellt också av hyperaktivitet och dyslexi. Allt detta ledde till att hans pappa bestämde att Ansel skulle må bättre av att få hemundervisning istället för att gå till skolan och i början av hemundervisningen så bestod studierna av pianolektioner och grekiska.

Historien om Ansel Adams kunde ha slutat där. Men drygt ett år senare så blev Ansel sjuk. Och när han låg i sjuksängen så läste han en bok (In the Heart of the Sierras av James Mason Hutchings) som kom att förändra hela hans liv. Efter att ha läst boken så lyckades han övertala sina föäldrar att åka till nationalparken Yosemite. Vid det här laget så älskade han redan naturen och att promenera längs stranden i närheten av Golden Gate bron hemma i San Francisco.

Ansel fick en enkel Kodak kamera av sina föräldrar inför besöket till Yosemite och det var där som han tog sina allra första bilder och det var på den vägen som han kom att älska fotografi. Det är faktiskt på samma väg som jag själv började fotografera. Med mina föräldrars kamera och analoga filmrullar. Oftast så fick jag tjata mig till att få låna kameran och fotografera, för på den tiden fanns det inga digitala kameror och då var det dyrt att köpa och framkalla alla filmrullar.

Sen så kom den digitala kameran och jag fick en liten Olympus kamera med 1,2 megapixels kamera. Tänk vilka framsteg vi har gjort när det kommer till teknik idag!

Ansel Adams kärlek till naturen och till Yosemite

Under sin livstid så fotograferade Ansel Adams väldigt mycket i just Yosemite, men även i andra nationalparker på uppdrag av The National Park Service. Han arbetade också med märken som Kodak, Zeiss och magasinet Life and Fortune. Under 1930-talet så fick han bland annat ett stort uppdrag av Yosemite – där han under vintern åkte runt på skidor, åkte skridskor och tog bilder till kommande turistbroschyrer för parken. Kanske det perfekta uppdraget för en som älskar den nationalparken?

Ansel Adams dog 22 april 1984, i sitt dåvarande hem i Carmel-by-the-sea. Efter hans död så ändrades namnet på Minarets Wilderness-området (söder om Yosemite) till Ansel Adams Wilderness. Året efter det så namngavs även en bergstopp i hans ära, Mount Ansel Adams. Men den allra största äran fick han nog när hans vän, President Jimmy Carter, gav Ansel en Presidential Medal of Freedom med motiveringen: “Drawn to the beauty of nature’s monuments, he is regarded by environmentalists as a monument himself, and by photographers as a national institution. It is through his foresight and fortitude that so much of America has been saved for future Americans.

Ansel Adams Gallery i Yosemite Valley

I Yosemite Valley så finns Ansel Adams Gallery, där du kan köpa fotokonst och samtidigt kolla på hans fotografier som hänger på väggarna i shoppen. Väl värt ett besök om du ändå är i krokarna.

Läs mer: Ansel Adams biografi – på engelska.
Se mer: Ansel Adams finns representerad på Moderna Museet i Stockholm.
Besök gärna om du befinner dig i Yosemite: Ansel Adams Gallery i Yosemite

Mitt svartvita Yosemite

När jag började skriva det här inlägget så visste jag inte riktigt vilka bilder jag skulle använda. Det jag visste var att jag skulle ta nya bilder. Helt plötsligt under en morgonstund vid Tunnel View så slog det mig – då Ansel fotograferade mycket i svartvitt så tänkte jag att jag skulle försöka att gå i hans fotspår och också fotografera lite i svartvitt. Bilderna i detta inlägg är tagna med min Panasonic Lumix GX800 och jag har fotograferat svartvitt direkt i kameran.

Det ger en helt annan känsla än att fotografera direkt i svartvitt istället för att bara redigera om bilderna till svartvitt. Prova själv så förstår du nog vad jag menar.

Ett svartvitt Yosemite i Ansel Adams fotspår - Helena Gunnare

Ett svartvitt Yosemite i Ansel Adams fotspår - Helena Gunnare

Ett svartvitt Yosemite i Ansel Adams fotspår - Helena Gunnare

Ett svartvitt Yosemite i Ansel Adams fotspår - Helena Gunnare

Ett svartvitt Yosemite i Ansel Adams fotspår - Helena Gunnare

Ett svartvitt Yosemite i Ansel Adams fotspår - Helena Gunnare

Ett svartvitt Yosemite i Ansel Adams fotspår - Helena Gunnare

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 Comments

  1. Forografera direkt i svartvitt är ett bra tag sen jag gjorde. Ska absolut testa igen. Tidigare brukade jag redigera många foton till svartvita men har kommit av mig lite. Höll nästan på att glömma skriva att bilderna var riktigt fina.

    1. Det är faktiskt väldigt roligt! Ett helt annat sätt att släppa loss kreativiteten 🙂 Jag har också redigerat om många bilder till svartvitt, men tycker faktiskt att det blev så himla mycket bättre att fotografera direkt i svartvitt. Och tack!!

    1. Ja, jag var så glad över att de öppnade upp vägen igen. Under denna resa var det inget måste att köra igenom där men ändå så kul att vi fick göra det.

      Hade ungefär samma problem under min första resa till Yosemite, fast tvärtom. Vi behöde köra igenom Tioga Pass för att komma till nästa destination. De öppnade upp vägen samma dag som vi planerade att köra där och det var såå skönt för då slapp vi en omväg på dryga 40 mil.