Menu
Ångermanland

På upptäcksfärd till Slåttdalsskrevan i Skuleskogen

På upptäcksfärd till Slåttdalsskrevan i Skuleskogen

När jag var yngre så semestrade vi ofta i Örnsköldsvik och vi bodde alltid i en röd stuga på Gullviks havsbad som ligger ca 1,5 mil utanför staden. Trots det så besökte vi aldrig Skuleskogen – som jag kan minnas i alla fall. Så när jag hälsade på hos Linda (La Linda) i Kvaved så kändes det givet att vi skulle ut och upptäcka nationalparken. Linda föreslog att vi skulle gå till Slåttdalsskrevan – jag och Katarina (Äntligen Vilse) hängde glatt med.

Skuleskogens nationalpark är ett monumentalt område. Här förenas höga berg, gammal skog och havskust till ett landskap som saknar motstycke i svensk natur.
Svenska nationalparker

Det sägs att delar av den populära filmen Ronja Rövardotter spelades in i Slåttdalsskrevan men efter att ha googlat mer på det så verkar det som att det bara är en myt. Och att den egentliga inspelningsplatsen av den skreva som är med i filmen är Kungsklyftan i Fjällbacka. Vad som stämmer vet jag inte helt säkert. Det jag däremot vet är att Skuleskogen är en otroligt vacker plats med en otrolig natur.

Vi börjar vår dagsvandring vid Entré Syd och därifrån är det ca 3,1 km enligt skyltarna till Slåttdalsskrevan. Leden till Slåttdalsskrevan är en del av Höga Kusten-leden som sträcker sig från Höga Kusten-bron till Örnsköldsvik. Hela leden är 129 kilometer lång och vi går bara en bråkdel av sträckan.

När vi närmar oss skrevan så delar sig även leden. Antingen kan du fortsätta eller så kan du välja att gå över Slåttdalsberget. Linda och Katarina väljer att gå över berget men jag väljer den enklare vägen då jag har ont i knät och inte vill överbelasta det med upp och ned. Jag promenerar över stenar och längs spång tills jag kommer till själva Slåttdalsskrevan. Här sätter jag mig en sten och äter ur min medhavda matsäck medan jag har fantastisk utsikt över skogen och havet.

En stund senare så ser jag de andra två på andra sidan skrevan och vi återförenas. Innan vi börjar att gå tillbaka mot parkeringen och bilen så njuter av av mer utsikt och ett vackert skådespel av molnen som svävar framför oss.

Läs mer: Vandra Höga Kusten-leden

 

About Author

Med kameran som min trogna följeslagare så upptäcker jag det magiska i världen - oavsett om det är att vandra långsamt i nationalparker, roadtrippa mig igenom mysiga småstäder i USA, hitta mina egna guldkorn i Sverige eller upptäcka magiska vyer i Australien. På bloggen så får du följa med mig på mina äventyr.

5 Comments

 • Ann Rumbleinthearctic
  juli 16, 2018 at 7:48 f m

  wow vilka bilder! Nästa sommar….som jag verkar säga varje sommar, men nästa sommar så måste det bli Sverige!! Vårt sommarställe är ju ungefär en timmes bilfärd från ö-vik, och vi har alltid åkte förbi skuleskogen och skuleberget på vägen upp, men aldrig varit där så vitt jag vet.

  Reply
  • Helena
   juli 18, 2018 at 12:06 f m

   Tack Ann! 🙂 Jag vet precis hur det är, tänker likadant om massa saker. Nästa sommar. Nästa höst. Nästa vår. Nästa vinter. Ibland blir det så, men oftast inte för det dyker upp tusen andra saker istället. Du får hojta till ifall det blir Sverige nästa sommar! Och om det blir det så tycker jag helt klart att du måste försöka ta dig till Skuleskogen 🙂

   Reply
  • Madelen
   juli 28, 2020 at 8:51 f m

   Fina bilder från ett vackert område. Bor i närheten så jag har möjlighet att åka dit när jag vill. Lyx. Ronja Rövardotter spelades inte in här dock så ditt googlande gav dig rätt svar – Fjällbacka, för den scenen.

   Reply
 • Emilie - Travels by Knutte
  juli 16, 2018 at 6:19 e m

  Vilka fina bilder! Jag besökte också Skuleskogen nyligen, tyckte verkligen det var jättefint. Utsikten från berget och skrevan var superfint. Jag tog mig ut till Tärnättholmarna med och tältade sedan vid Kälsviken. Det var en solig och nästan helt vindstilla dag. Var en fin tur. 🙂

  Reply
  • Helena
   juli 18, 2018 at 12:07 f m

   Tack Emilie! 🙂 Ja, visst är det fint där. Sån vacker natur. Tärnättholmarna hann jag inte besöka men skulle gärna promenera dit. Att tälta där låter också mysigt!

   Reply

Leave a Reply