Horseshoe Bend - med fantastisk utsikt över Colorado River

Horseshoe Bend – med fantastisk utsikt över Colorado River

Det finns vackra platser och så finns det vackra platser. Horseshoe Bend är en sån där plats som många vill besöka men frågan är varför? Är det för att ta likadana bilder som alla andra gör på Instagram? Är det för att det faktiskt är en obeskrivligt vacker plats? Eller vad är det egentligen som lockar?

För mig så var det delvis att jag sett massa fina bilder därifrån på Instagram och delvis för att det verkade som en fin plats att fotografera solnedgången på. Nu dröjde vi oss kvar lite för länge på campingen där vi grillade och därför så hann solen sjuka alldeles för långt ned på himlen innan vi var på plats. Inget fel med det, utan det blev bara inte riktigt som planerat – vilket ofta händer en roadtrip. Det dåliga? Vi missade solnedgången.

Innan vi kunde börja promenaden till utsiktsplatsen så skulle vi även släppa av Jimmy och Tony på den lokala biografen inne i Page. De valde att se X-Men Apocalypse framför solnedgången. Att det skulle vara ca 1,2 kilometer att gå från parkeringen till utsiktsplatsen visste vi om sen innan. Det vi däremot inte visste var att den första biten skulle gå uppåt, eller att underlaget mest skulle vara sand. Så när vi väl kom fram till utsiktsplatsen så var solen borta och skymningen var över på en sekund kändes det som.

Jag försökte ta några bilder i mörkret men blev inte riktigt nöjd med några. Till skillnad från hemma i Sverige så blir det snabbt kolsvart efter solnedgångarna i USA och då vi glömt att ta med en riktig ficklampa så fick mobilens duga. Men det var svårt ändå – i mörkret så vågade jag inte gå runt så mycket för jag hade ju sett bilder tagna under dagtid där. Så jag visste att nånstans där framme vid kanten så finns även ett stup som jag inte ville bekanta mig närmare med.

Trots stativ så lyckades jag inte få till fokus och till sist så gav jag bara upp. Istället för att fokusera på att ta fler bilder som jag ändå inte skulle känna mig nöjd med så la jag ifrån mig kameran och satte mig bredvid Kenny. Han satt kvar på samma sten under hela tiden vi var där. Höjdrädsla. Själv så ville jag gå närmare, men jag vågade inte. Hjärtat rusade varje gång jag tog ett steg närmare kanten. Så jag lät till sist bli och satte mig på den svala stenen nära Kenny.

Vi var inte helt ensamma där, utan ett annat sällskap med tre personer satt en bit bort. Vi pratade inte så mycket utan satt mest tysta och när vi väl sa något så viskade vi för att inte bryta tystnaden helt. Det dröjde inte länge innan stjärnor uppenbarade sig på den molnfria himlen och trots avsaknaden av bilder så är det ett ögonblick som jag alltid kommer att minnas. Vid det här laget så var det inte bara stenen som var sval, utan värmen som svävat i luften var borta med vinden.

Dagen efter så gav vi det ett till försök. Tony och Jimmy stannade åter igen inne i Page medan jag och Kenny begav oss ut längs den sandiga stigen i Arizonas ökenhetta. Luften var nu även torr och det iskalla vattnet som vi tagit med oss var nästan slut innan vi var framme vid Horseshoe Bend. Det fanns knappt några moln på himlen och det var säkert minst trettio grader i luften. Säkert mer än så också. Den dryga kilometern kändes så mycket jobbigare att gå i värmen än den gjort kvällen innan.

Känslan från gårdagen var borta och idag så var parkeringen nästan helt full – och desto mer människor som befann sig vid utsiktsplatsen som alla ville ta sina selfies. Själv så var jag inte riktigt på humör för att fotografera bland alla dessa människor så det blev mest några snabba bilder innan vi promenerade tillbaka till bilen. Kenny är ju som sagt höjdrädd också och han tyckte det var mycket otäckare att vara där nu när han kunde se hur högt uppe vi faktiskt var.

Tips:

 • Du kommer att promenera mycket i sand så ha på dig bra skor.
 • Det finns ingenstans att gömma sig utan den starka solen så ta på dig en hatt eller keps
  – eller varför inte ett sånt där solparaply.
 • Ta med dig vatten och använd solskydd.
 • Försök att undvika att besöka Horseshoe Bend mitt på dagen då det är som allra varmast där.
 • Läs mer: Här finns fler tips och mer information om Horseshoe Bend.

Personligen så föredrar jag att besöka fina utsiktsplatser antingen vid soluppgång eller solnedgång – men under en roadtrip så är det inte alltid det är möjligt att planera in alla fina platser till just de tiderna. 

Läs mer: Andra sevärdheter i närheten av Page, Arizona

Horseshoe Bend, Page, Arizona, USA

Horseshoe Bend, Page, Arizona, USA

Horseshoe Bend, Page, Arizona, USA

Horseshoe Bend, Page, Arizona, USA

Horseshoe Bend, Page, Arizona, USA

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 Comments

 1. Vilken miljö! Väldigt speciellt! Det är knepigt det där när mörkret kommer fort … Vi har precis kommit hem från Nordnorge och där hann vi flera gånger tänka att “oj, undrar om vi kommer fram sent?” innan vi kom på att det ju är sol dygnet runt 😉

  1. Arizona är helt fantastiskt – sånt häftigt landskap! 🙂 Och ja, här i Sverige blir det ju aldrig kolsvart direkt efter solnedgången så det var lite ovant. Jag hoppas att ni hade en fin resa till Nord Norge! Ser fram emot att läsa alla era kommande uppdateringar. Och ja, det är ju också en omställning även om det är tvärtom. När man väntar på ett mörker som aldrig kommer. Gick det bra att sova för er?

 2. Headlamp är en av de första sakerna vi packar….när vi väl kommer ihåg det, men glömmer den ofta också haha 🙂 Du får ta med en nästa gång, blir så enkelt också att fippla med kameran när man har ljuset på huvudet!
  Har aldrig varit i öknen under sommaren, och ska nog hålla mig borta från det haha. Så varmt, får typ värmeslag redan vid 26C.
  Jag försöker också tajma in solnedgångar och uppgångar, men ibland så får man även ta tid till att bara vara, och se det istället för att tänka på alla bilder man kan ta, för att se det är en upplevelse i sig också.
  Vilken trooper Kenny är också som supportar dig när du vill ta bilder, W är likadan, men jag har vant mig vid att ta kort ifrån bilen nuförtiden och är nu en expert, utan att stanna, för annars kommer vi aldrig fram haha.

  1. Haha, ja alltså den låg i bilen men kändes inte som läge att promenera tillbaka bara för att hämta den. Men ja, så oerhört lättare med en pannlampa! Bästa uppfinningen för fotografer som ska fotografera i mörker, vet inte hur jag hade lyckas med alla mina norrskensfotograferingar utan en sån.

   Öknen under sommaren är inte min favoritplats att befinna mig vid, det vet jag nu. Föredrar helt klart också lite svalare väder 🙂

   Ja, det är så jag försöker att se det men ibland är det svårt och jag kommer på mig att vara alltför fokuserad på bilder. Och ibland faktiskt tvärtom, att jag är för inne i en upplevelse så att jag ibland inte ens vill ta fram kameran. Kenny är lite tvärtom – han tar oftast bara en snabb bild om det blir någon och sen är han mer inne i upplevelsen. Jag är också lite av en expert på att fota från bilen under roadtrips för det går ju inte att stanna på precis varje ställe.

 3. Tack för tipset, Horseshoe Bend måste vi nog försöka klämma in när vi ändå är här i Arizona. Men med våra 46 grader i dag får det kanske bli tidig morgon eller kvällstid även för vår del 🙂 Är det sand man går i hela vägen dit?

  1. Oj, 46 grader är inget att leka med så ja, mycket bättre tidig morgon eller kväll. Det är sand i början och om jag inte minns helt fel så är det mest sand hela vägen fram tills du når slutet där det mer är som klippor och sten. Jag tog inga bilder från själva promenaden, hehe.

   Hoppas att du/ni har en härlig resa i Arizona!

 4. Great list! I’ve also switched to a healthier lifestyle and training with SportMe running app for my first 5k race. Sneaking in my running routine into my travel destinations is super challenging, and your blog posts are super inspiring.

  1. Thanks Iris. Glad you like the post. I can imagine that running while travelling takes a lot of dicipline and I’m glad to hear that you’ve managed to do well with the app.

 5. Det kan være frustrerende når man ikke får tatt de bildene man ønsker! Selv tar jeg noen ganger masse bilder, andre ganger glemmer jeg nesten å bruke kameraet fordi jeg blir så opptatt av å nyte omgivelsene. Det er vel egentlig en bra ting, samtidig som jeg kan bli irritert på meg selv i ettertid for at jeg har tatt for få bilder eller glemt å ta bilder av enkelte detaljer. Egentlig er det best å ha tid til å både fotografere og legge vekk kameraet en stund for å nyte omgivelser, hendelser og stemninger 😀