Roadtrip: Las Vegas till Grand Canyon

Roadtrip: Las Vegas till Grand Canyon

Roadtrips! Mitt favoritsätt att resa. Och om du har följt min blogg så har du säkert redan läst mitt inlägg om Grand Canyon. Du vet, det där inlägget där jag nästan dissade den omtalade platsen. Men ärligt talat så tyckte jag inte att Grand Canyon levde upp till mina förväntningar den gången. Tråkigt men sant. 

Nu ska det här inlägget inte endast handla om Grand Canyon, utan mer om vad du kan se på vägen dit. Jag kan föreställa mig att många missar mycket av det som finns längs vägarna då man ofta är så fokuserad på att bara komma fram – gärna så snabbt som möjligt också. Jag är tvärtom.

Jag tycker att resan till en plats är minst lika rolig som att komma fram. Och när det gäller USA så är det verkligen så – för i det landet så finns ju allt och lite till. Så åker du på roadtrip i USAse till att ha tid för de spontana äventyren! Se det som att resan till en plats är ett äventyr i sig!

8 platser att stanna till under en roadtrip mellan Las Vegas till Grand Canyon

 • Las Vegas
 • Hooverdammen
 • Grand Canyon West
 • Chloride
 • Hackberry General Store
 • Seligman
 • Williams
 • Grand Canyon

Nu ska du få fortsätta att läsa lite mer om några av de platser som vi stannade till på under vår roadtrip mellan Las Vegas och Grand Canyon South Rim.

Roadtrip: Las Vegas till Grand Canyon
Oh darling, let’s be adventurers – En roadtrip mellan Las Vegas och Grand Canyon

Vi börjar roadtrippen i Las Vegas

I staden som aldrig sover så finns det massor att se och göra. Jag har tidigare berättat om mitt besök på Neonkyrkogården och har även skrivit en guide med 10 saker som du borde uppleva i Las Vegas.

Roadtrip: Las Vegas till Grand Canyon
Las Vegas – staden som aldrig sover.

Hooverdammen – en av världens mest kända dammar

Roadtrip: Las Vegas till Grand Canyon

Ca 5 mil från Las Vegas så hittar du Hooverdammen som är en 222 meter hög valvdamm av betong som går över Coloradofloden mellan delstaterna Nevada och Arizona. Den första anledningen till att dammen byggdes var för att se till att områdena kring Coloradofloden inte skulle svämma över när snön började smälta långt uppe i Klippiga Bergen.

Man valde platsen vid Black Canyon som går precis vid gränsen av Nevada och Arizona – så om du promenerar över bron som har du även korsat gränsen mellan de två delstaterna. Vattnet som dammen dämmer upp samlas i Lake Mead som är den största konstgjorda reservoaren i USA. Att bygga dammen tog ungefär 5 år och dammen fick sitt namn av USA:s dåvarande president, Herbert Hoover. Idag så är Hooverdammen ett väldigt populärt turistmål med närmare en miljon besökare per år. Inte dåligt för att “bara” vara en damm.

Vi besökte Hooverdammen precis innan de stängde för dagen så vi hann aldrig gå en guidad rundtur. Vi var dock inte allt för ledsna över det då det inte egentligen intresserade oss. Vi passade istället på att titta på dammen och gå över bron innan klockan blev fem och det inte längre var tillåtet att vistas i området.

Hitta hit: Hoover Dam. Lake Mead National Recreation Area, Nevada 89005, USA

Öppettider: 9-17

Roadtrip: Las Vegas till Grand Canyon

Grand Canyon West

Det är möjligt att besöka Grand Canyon på flera olika sätt. Det som ligger närmast Las Vegas är Grand Canyon West Rim, men en restid på ca 1 timme och 15 minuter i bil. 

Här finns en Skywalk för den som inte är höjdrädd och med en svindlande utsikt sägs det. Jag har inte varit där så jag kan inte uttala mig om det, men ville bara nämna att det finns möjlighet att svänga av till Grand Canyon här. Dock så kostar det ganska mycket att gå ut på Skywalken och jag kan inte säga om det är värt pengarna, men förmodligen inte. Jag skulle hellre isåfall lägga pengarna på att göra nån häftig helikoptertur över Grand Canyon från Las Vegas isåfall.

Hitta hit: Kör längs US 93 S och ca 45 minuter efter Hooverdammen så kommer det massor av skyltar som visar dig vart du ska svänga av.

Roadtrip: Las Vegas till Grand Canyon

Chloride – platsen som världen glömde 

En timme öster om Hooverdammen så hittar du Chloride. En stad som en gång i tiden var levande men som idag klassas som en spökstad. Förr så fanns det ca 75 olika gruvor här och massor av silvermalm. Befolkningen var runt 2000 personer år 1920. Idag så bor det knappt 300 personer där.

Trots att staden inte är det den en gång var så är det en intressant plats att besöka. Det finns många konstnärer, författare och artister som kallar Chloride för hem idag. Det finns även några små butiker och gallerier att besöka för turisten som hittar hit.

Hitta hit: Kör längs väg 93 från Las Vegas mot Grand Canyon. Sväng av vid Grasshopper Junction mot väg 125 och du är snart framme.

Roadtrip: Las Vegas till Grand Canyon
En stad som vi aldrig glömmer
Roadtrip: Las Vegas till Grand Canyon
Du hittar Digger Dave i Chloride.
Roadtrip: Las Vegas till Grand Canyon
Promenad i spökstaden
Inne hos Digger Dave
Chloride, en spökstad

Hackberry General Store ett minne längs Historic Route 66

Ett stopp som du inte får missa när du kör mellan Las Vegas och Grand Canyon är Hackberry General Store. Låt inte namnet lura dig, det är så mycket mer än bara en “general store”. Här finns minnen från förr och en affär där du kan hitta unika souvenirer att ta med hem.

Även om jag gillade att kolla runt i affären så var det utsidan som lockade mig mest. Affären öppnades av en konstnär vid namn Bob Waldmire som reste längs vägen i sin orangea 1972 Volkswagen Microbus. Karaktären Fillmore i filmen Bilar (Disney/Pixar) är inspirerad av Bob. I området runt affären finns det massor av fotomöjligheter – bland annat en gammal polisbil.

Hitta hit: För att komma till Hackberry General Store så svänger du in på Historic Route 66 när du kommer fram till Kingman. Från Kingman är det ca 4,5 mil till Hackberry.

Öppettider:  April – Oktober: 9-18. November – Mars: 10-17.

Hackberry General Store förtjänar verkligen ett stopp!
Roadtrip: Las Vegas till Grand Canyon
Gamla bilar
Roadtrip: Las Vegas till Grand Canyon
Oändliga fotomöjligheter
Roadtrip: Las Vegas till Grand Canyon
Jimmy och den gamla polisbilen
Det var så roligt att bara gå runt och titta på allt

Roadtrip: Las Vegas till Grand Canyon

Seligman –  också ett minne från USA’s glansdagar

Att besöka Seligman är som att åka tillbaka i tiden till de dagarna då Route 66 var huvudvägen genom USA. Man byggde järnväg här och när arbetet var klart så grundades staden år 1895. Järnvägen och turisterna som passerade längs Route 66 var de två viktigaste inkomstkällorna för staden.

Lite mer än 100 år senare (år 1970) så lades vägen om och den nya vägen, Interstate 40, tog över titeln som huvudväg. Det betydde även att huvudvägen inte längre passerade förbi Seligman. Trots detta så överlevde staden och den lever kvar än idag. Här finns mängder av souvenirbutiker och cafeér som Copper Car och 66 Road Kill.

Vi kom hit lite för sent på dagen så det mesta var antingen stängt eller på väg att stänga. Åker jag förbi nån annan gång så blir det definitivt ett besök på kända Snow Cap.

Hitta hit: Seligman ligger drygt 10 mil från Hackberry och det tar ungefär en timme att köra hit.

Roadtrip: Las Vegas till Grand Canyon

Roadtrip: Las Vegas till Grand Canyon

Roadtrip: Las Vegas till Grand Canyon

Roadtrip: Las Vegas till Grand Canyon

Roadtrip: Las Vegas till Grand Canyon

Roadtrip: Las Vegas till Grand Canyon

Roadtrip: Las Vegas till Grand Canyon

Williams –  en cowboystad med historia

Du hittar Williams längs den historiska Route 66 och Interstate 40. Många tycker att staden är mer till för turister än lokalbefolkningen och då speciellt under sommarsäsongen.

Williams kallas också för “Gateway to the Grand Canyon” då staden en gång i tiden var den sista staden som man passerade när man körde längs Route 66. Idag så ligger den lilla orten Tusayan närmare Grand Canyon men benämningen lever kvar än idag. I området runt Williams så finns flera sjöar med bra fiske samt vandringsleder för den naturintresserade – det finns alltså mycket mer att göra där. Och självklart så finns det mängder av souvenirbutiker men även restauranger och pubar i Williams.

Hitta hit: Williams finns längs historiska Route 66 samt Interstate 40. Slå in Williams, AZ i GPS:en och du hittar rätt. Du behöver svänga av från stora vägen för att komma in till centrum.

Roadtrip: Las Vegas till Grand Canyon
I Williams kan du åka häst och vagn
Hästen verkade vara väl omhändertagen
I Williams finns det massor av skyltar
Skyltar och BBQ

Från Williams till Grand Canyon

Från Williams så har du ungefär 1,5 timme kvar att köra innan du når södra delen av Grand Canyon. Det finns inte så mycket längs vägen så därför passade vi på att äta i Williams då vi inte visste om något skulle vara öppet när vi anlände. Vi körde dessutom den här sista sträckan i mörkret så vi såg inte så mycket av landskapet heller.

Vi såg desto mer under dagen efter dock. Solen väckte oss med sina strålar som sken igenom träden. Klockan var lite för mycket för att se den riktiga soluppgången men vi skyndade oss ändå iväg för att hinna få se lite av det vackra ljuset över mäktiga Grand Canyon. Och det var vackert! Det var det.

Men som jag nämnde ovan så var Grand Canyon ingen favoritupplevelse under vår resa men det beror nog mycket på allt det otroliga vi redan hade fått se.

Och såhär i efterhand, nu när det nästan har gått ett år sedan vi stod där vid kanten och blickade ut mot horisonten, så kan jag känna att jag uppskattar det vackra lite mer på avstånd. Genom mina bilder. Och jag känner att jag nog vill besöka Grand Canyon en gång till. Bara för att se hur jag känner då. Om jag fortfarande tycker att det inte är sådär riktigt wow, eller om jag ändrar uppfattning.

Roadtrip: Las Vegas till Grand Canyon

Har du kört denna sträcka? Har du några tips på andra ställen att stanna till på? 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 Comments

 1. Åh, jag älskar det här inlägget och de fantastiska bilderna! Jag åkte Las Vegas – Grand Canyon för typ 15 år sedan men inser att jag inte var tillräckligt påläst då. Det enda ställe vi stannade till på var Hoover Dam. Nu blir jag otroligt sugen på att åka tillbaka och besöka alla dessa ställen och ta massor av bilder.

  1. Åh va roligt att du gör det, Ann-Louise! Det finns väl en liten charm i att inte vara alltför påläst under en roadtrip också och ibland har man ju inte tid att stanna heller. Vad tyckte du om Hoover Dam? Gick ni rundturen? Om du åker tillbaka så får du säga till för jag vill se alla dina bilder 😉

 2. Wow vilket vackert och inspirerande inlägg! Är själv ute och roadtrippar just nu, i sydvästra Kanada, och blir ju lagom sugen på att dra iväg snart igen.

  1. Kul att du gillade inlägget Elsa! Åh det låter helt fantastiskt med roadtrip i sydvästra Kanada – jag måste bara in och spana på din blogg nu känner jag!

 3. En stor dröm som jag har är att göra en roadtrip genom USA och fota en massa magiska bilder. Vill också åka ut och bo hos en familj som jobbar med boskap. Det hade varit helt fantastiskt 😀

  1. Det låter som en härlig dröm, Dixi! Jag skulle också vilja prova på att bo på en boskapsranch nånstans i norra USA, det är en dröm! En dag… 🙂

 4. Vilket härligt inlägg med så typiskt amerikanska prylar och platser! Vi gjorde vår första roadtrip just till bland annat Grand Canyon. Det var inte en jaha-upplevelse för mig. Jag hade väldigt lågt ställda förväntningar, och när jag kom fram till kanten och såg ut över dalgången, då reste sig håret på armarna och jag blev alldeles tårögd. Jag var överhuvudtaget skeptisk till USA innan jag reste dit första gången, men nu tror jag att jag aldrig får nog, jag vill bara se mer. Skall klicka vidare i din blogg nu och njuta av fina bilder och bli nostalgisk 🙂

  1. Alltså oj, har helt missat din kommentar Annette. Hoppas du får notifiering om detta 🙂

   Tack! Ja, visst är det kul med såna här heltypiska amerikanska platser med massa america-prylar! Jag älskar sånt. Det lät ju väldigt bra att åka dit utan förväntningar och egentligen är nog det det allra bästa man kan göra. För då kan det ju bara bli bättre! Det som är lite förvånansvärt är att när jag nu kollar tillbaka på bilderna jag tog den dagen, då kan jag se det stora i allt. Att nu får jag de där känslorna som jag inte riktigt fick då. Kanske var det för att det var så stort och så mycket att ta in att jag behövde smälta det ordentligt. Kan också bli tårögd nu bara av att kolla på bilderna och förundras över naturen.

   Och jaa, visst har USA så otroligt mycket att se! Jag kan delvis förstå de amerikaner som inte ens äger ett pass. För vem behöver ett pass när man har allt det som USA faktiskt kan erbjuda inom sitt egna land?!