Första mötet med Glacier

Första mötet med Glacier

Vi anländer till St Mary i norra Montana nångång mitt under natten. Jag vet inte ens vad klockan är för jag har lyckas sova den sista biten, trots kurviga vägar och några nödbromsningar – en på grund av en uggla som kom lite för nära men som hann undvika framrutan på husbilen.

Några timmar innan så äter vi en sen middag på IHOP i Helena, “min stad” som jag inte alls hann se så mycket av. Om vi inte räknar IHOP och insidan av en Walmart samt en Target. På IHOP så mumsar vi i oss både mat och efterrätt i form av pannkakor. Alla portioner är alldeles för stora, men pappa är glad för resterna som han tar med i en doggybag. En av fördelarna med att resa i husbil – vi har både kyl och frys med oss under hela resan.

På Target köper vi bröd och vatten så vi klarar oss de närmsta dagarna, men filtarna är slut. Vi får åka tillbaka några kilometer till en Walmart, för under de kommande nätterna som vi ska spendera i Glacier så kan det nämligen vara ganska kallt på morgonen och vi vill vara förberedda.

Från Helena till St Mary

Sen åker vi vidare. Jag minns inte så mycket mer för jag somnade nånstans mellan Helena och St Mary. Minns bara att jag vaknade till hela tiden då det var både kurvigt och gropar i vägen. Jag vaknar nångång vid tre då Jimmy parkerar husbilen på vår plats på St Mary KOA. Det var verkligen inte planerat att komma fram så sent, men det är det väl sällan. Eftersom vi hade bokat campingen i förväg så tog vi ett gemensamt beslut om att det ändå skulle vara skönast att köra hela vägen till St Mary även om det blev sent.

Vi ska checka ut vid 11 så vid 10 ringer klockan, alla vill hinna duscha på campingen innan vi checkar ut. Och det är där på morgonen som jag får uppleva Glacier för första gången. På den korta grusvägen som jag går mellan husbilen och duschen. Bergen som jag får en glimt av bakom alla husbilar och några träd. Den friska luften en (hyfsat) tidig morgon i juli.

Sen checkar vi ut och åker direkt till nästa camping – St Mary Campground inne i nationalparken. Hoppas på att vi ska få ställa husbilen där trots att vi är lite tidiga.

Vi har tur och plats A 27 är ledig. Vårt hem de kommande tre nätterna.

Shuttle bus mellan St Mary och Logan Pass

Efter att ha parkerat husbilen så byter vi om och packar ryggsäckarna. Sen promenerar vi några hundra meter till St Mary Visitor Center där vi ska åka shuttlebuss upp till Logan Pass, ett bergspass på 2026 meter över havet. Det är den högsta punkten längs Going-to-the-Sun Road.

Målet för eftermiddagen är att vandra till Hidden Lake, en promenad på ca 4,8 km enkel väg. Men när vi kommer dit så visar det sig att vi bara kan gå till Hidden Lake Overlook på grund av mycket björnar i området vid sjön. Så vandringen blir 2,4 km enkel väg. Men det, det är en annan historia.

Bilderna nedan är tagna från shuttlebussen.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *