Sök kompensation för försenat eller inställt flyg med hjälp av Flightright.se

Sök kompensation för försenat eller inställt flyg med hjälp av Flightright.se

Har du drabbats av ett försenat flyg eller en helt inställd avgång? Det är du inte ensam om.

Bara nu under 2019 så har jag drabbats två gånger. I våras så strejkade piloterna SAS och jag fick vänta en vecka innan jag kunde resa hem samt nu under hösten så blev min flight försenad på grund av strejk hos markpersonalen på flygplatsen.

I våras så blev flighten helt inställd men då var jag hemma hos min familj och ärligt talat så brydde jag mig inte så mycket om att jag inte kunde åka hem den där måndagen. Det var dock värre för Kenny som skulle iväg på en jobbresa och behövde ta sig från Kiruna till Umeå. Han bokade om sig på tåg istället men hade oturen att tåget bara gick till Boden – sen blev det en lång bussresa till Umeå.

Nu under hösten så skulle jag resa till Glasgow för en pressresa och min flight från Linköping till Amsterdam blev försenad lite över två timmar. Det resulterade att jag precis missade mitt anslutningsflyg från Amsterdam till Glasgow. Jag var dock inte ensam om att ha missat flyget och fick därför stå i kö i över en timme för att få hjälp av personal med ombokning.

Äntligen på väg efter flera timmars väntan på Linköping Airport.

Sök ersättning/kompensation med hjälp av Flightright

Beroende på hur länge du blir försenad till din slutdestination så finns det olika typer av ersättning/kompensation som du kan söka. Detta kan du antingen göra själv eller ta hjälp av ett företag som Flightright. De har även bra koll på alla EU-regler som gäller flygpassagerares rättigheter och på deras hemsida så kan du läsa mer om just detta.

I grund och botten så gäller dessa regler för

  • passagerare med giltig biljett och bokningsbekräftelse och som påbörjar sin resa från en flygplats inom EU – eller landar i ett EU-land och flygbolaget har sitt säte inom EU

Du måste också ha checkat in i tid för att reglerna ska gälla för dig.

Nånstans uppe i luften mellan Linköping och Amsterdam

Hur går jag till väga för att säka ersättning med hjälp av Flightright?

Om ditt flyg är mer än tre timmar försenat eller helt inställd så kan du gå in på Flightrights hemsida och uppge uppgifterna för din flight så ser du om du är berättigad till ersättning.

När jag själv söker på min flight så får jag upp att jag är berättigad till €250. Jag har även testat att skapa ett case så vi får se om det blir någon ersättningen eller inte. Jag får återkomma när jag vet mer, men jag har inte så stora förhoppningar då förseningen berodde på strejk vilket klassas som “extraordinära omständigheter”. Men, det kostar ingenting att försöka utan du betalar bara ett arvode till Flightright om de går igenom ditt ärende. Därför tänkte jag att det inte skadar att testa söka ersättning.

Checklista för att se om du kan ha rätt till kompensation för ditt försenade eller inställda flyg

  • Du kan ha rätt till mellan 250 € och 600 € i ersättning om du anländer till slutdestinationen med en försening på 3 timmar eller mer
  • Om flyget blir mer än 2 timmar försenat har du rätt till mat och dryck på flygplatsen

Förutsättningskrav:

  • Du har checkat in i tid (i allmänhet senast 45 minuter innan avgång).
  • Flygbolaget är ansvarigt för förseningen (dvs. tekniska problem eller sjuk besättning).
  • Flygstörningen skedde för max 10 år sedan.
  • Flyget lyfte inom EU (gäller för alla flygbolag) eller landade inom EU (förbehållet att flygbolaget har sitt säte i ett EU-land).
  • Även passagerare som har bokat charter eller reser inom jobbet är ersättningsberättigade.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *