Roadtrip i Lettland

Roadtripäventyr i Lettland

Att roadtrippa i Lettland känns stundtals som att vara hemma i Sverige – skogarna, naturen och vägarna påminner så mycket om hemma. Men det finns mycket annat som avslöjar att du faktiskt befinner dig på andra sidan av Östersjön.

Vi började vårt äventyr med en eftermiddag, kväll och natt i Riga innan det var dags att åka ut till flygplatsen där vi hämtade ut våra två bilar på flygplatsen. Jag, Katarina, Annette och Ann-Mari i den ena bilen och vårt filmteam bestående av Caspar och David i den andra. Hur skulle denna resa bli, skulle den kunna toppa vår första lettiska roadtrip? Läs vidare så för du veta allt om vår roadtrip! Jag har även skapat en film från resan så missa inte att spana in den här nedan.

Mot kusten med vinden i håret

Vi hade en förbestämd rutt som tog oss till Baltā Kāpa, en del av den vackra kustremsan längs Rigabukten. Här strosade vi med havsbrisen fläktande mot våra kinder. Vi fortsatte sedan mot Lauču akmens, där vi åt lunch med utsikt över det blåa havet.

Jag åt en god fisksoppa och drack färskpressad apelsinjuice så fantastisk att jag beställde in två. Eftermiddagen kom och vi rullade vidare mot Liepupe Manor, där vi hade en eftermiddag full av aktiviteter som fikastund vid sjön, pirogbakning i köket och lite tid att bara njuta innan kvällsmiddagen.

Läs mer: Liepupe Manor

Katarina promenerar längs den långa sandstranden vid Baltā Kāpa
Liepupe Manor – Här skulle jag kunna bo förevigt

Fotografering i soluppgången

Det hann bli ganska sent den kvällen och morgonen efter blev en tidig en för min del. Det vankades fotografering i soluppgången vid klipporna vid Vidzeme tillsammans med Caspar och David. Med drygt fyra timmars sömn så var det tungt att stiga upp, men jag är så nöjd med den uppoffringen. Efter ett misslyckat försök att sova lite innan frukost så valde jag istället att vila lite extra efter frukost, medan de andra tog en cykeltur.

Läs mer: En soluppgång vid Vidzemes kustremsa

Väl värt uppstigning mitt i natten

Med en glass i min hand…

Sen rullade vi mot dagens första destination – Straupe farmer’s market. Jag gillar sådana marknader, det är roligt att se vad som finns att köpa i olika delar av världen. Här åt vi även riktigt god mat och jag njöt av riktigt svalkande glass i solskenet. Annars var dagen ganska lugn, med lite småstopp längs vägen, innan vi anlände till kvällens boende – Lantus countryhouse.

Här avnjöt vi av en god middag mitt ute i trädgården. Trots att det “bara” var maj så var sommarkänslorna verkligen där. Det blev en lång fotografering i solens sista strålar och bilderna blev helt fantastiska! Här fanns även ett spa med pool och bastu och badtunna men jag var alldeles för trött efter den tidiga morgonen så för min del blev det slappande på rummet innan jag somnade skönt.

Straupe farmer’s market
Solnedgång vid Lantus countryhouse

Utvilad som en prinsessa

Jag sov som en prinsessa i mitt stora rum och vaknade utvilad till världens vackraste frukost. Det blev inte så många bilder från den frukosten då hungern gjorde sig påmind. Sen helt plötsligt var det dags för avresa. Tiden går alltid så snabbt när man har det bra. Idag så stod besök på Adzelviesi hampafarm först på listan och efter många om och men så anlände vi till farmen. Platsen fanns inte med på GPS:en så vi fick till slut ringa och be om att de kom och mötte oss. Väl på farmen så fick vi lära oss om hur man tillverkar hampa och efter rundturen så fick vi smaka på hampa i olika former – som smör, som frön och till och med som godiskola. Jag passade på att köpa med min några kolor hem.

Ölprovning för en som inte gillar öl

Vi blev lite försenade till nästa guidning – en tur på Valmiermuiza Brewery. Det var med spänning som jag klev in i bryggeriet, mestadels av den enkla anledningen att jag inte alls gillar öl. Men däremot hade jag blivit lite nyfiken på processen av att göra öl. Och det slutade med att jag fick smaka en öl som jag faktiskt gillade. Eller öl och öl, det var en blandning mellan öl och lemonad. Smaskens! Förresten så åt vi även lunch här på bryggeriet – det var så många olika rätter och alla var fantastiska! Jag drack bland annat björksav med kolsyra i, wow smaken!

Vi övernattade på Ungurmuiza Manor, ett vacker röd herrgård mitt ute i ingenstans. Vi anlände precis i tid till solnedgången och då Katarina, Ann-Mari, Caspar och David försvann spårlöst med ena bilen så tog jag och Annette den andra bilen och begav oss ut på jakt efter fina vyer. Vi körde längs en grusväg och hittade massa kossor och en vacker allé. Sen helt plötsligt så var det dags för middag!

Hittade några vykort till min samling
Frukost värdig en prinsessa på Ungurmuiza manor

Slott, landsvägar och dimma i solnedgången

Vår sista dag på roadtrippen spenderades i Cesis, där det vankades slottstur och slutligen vinprovning på Krimulda Manor Winery. Jag är ingen stor vinälskare, men efter många vinprovningar så börjar jag faktiskt kunna uppskatta drycken mer och mer. Jag hade ju ett favoritvin för många, många år sedan som strax efter att jag hittat det försvann ur sortimentet.

Besöket på vingården var den sista aktiviteten som vi gjorde, innan det var dags att påbörja den sista sträckan tillbaka till Riga. Men, med fotografer i sällskapet så blev det en riktigt omväg på massa småvägar (tänk er dimma i solnedgången…) innan vi slutligen var framme strax efter midnatt.

Roadtrip i Lettland
Vi hittade en fantastiskt vacker kyrka längs vägen
Den mest magiska solnedgången i Lettland
Och så lite dimma på det som avslut på roadtrippen!
Pin this on Pinterest!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 Comments

  1. Så underbart du berättar om Lettland. Jag gillar också Vidzemes strand mer än den som ligger till väster om Riga.
    Jag blir glad att fler och fler besöker mitt hemland och att fler gamla herrgårdar som Liepupe renoveras. Mitt råd till alla! Res till Lettland innan priserna går upp! Nästa sommar kommer Lettland att fira sina 100 år och då kommer det att hända mycket där. Jag själv ser framemot den stora Sång -dansfestivalen som kommer att återförena letter från hela världen! (Sången har för övrigt räddat oss letter från russifiering). Vi kommer att sjunga och dansa i en hel vecka och Riga kommer att krylla av folk i nationaldräkter.