Free Walking Tour i Prag

Free Walking Tour i Prag

Jag bestämde mig för att prova på en sån där gratis rundvandring i Prag. Som faktiskt inte alls är gratis, men visst låter det bra? Själva rundvandringen är gratis men istället så förväntas du att ge dricks till guiden. Hur mycket bestämmer du själv. Ideén är inte alls dålig utan snarare tvärtom. Även om det kan kännas lite svårt att värdera guidens jobb – hur bra var han/hon egentligen?

Free walking tour Prag Free walking tour Prag

Vår guide var duktig. Han var rolig och blandade fakta med roliga historier. Han fick historia att kännas intressant även om det ibland var lite svårt att höra vad han sa. Inte för att han pratade tyst utan för att det var så mycket ljud runt omkring. Speciellt i de mest turisttäta områdena.

Rundvandringen började uran för turistbyrån vid Old Town Square. Gamla stans torg på svenska. Det var lätt att hitta rätt guide bland alla människor för de hade röda tröjor och ett rött paraply för att visa var de fanns. Jag fick en nummerlapp och då jag för en gångs skull var några minuter för tidig så passade jag på att ta lite bilder innan det var dags att vandra iväg.

Free walking tour Prag

Jag tittade runt torget och allt kändes så turistigt. Det fanns alla möjliga slags turistaktiviteter där – du kunde åka häst och vagn, prova på segway, åka veteranbil och såklart fanns det flera gatuartister som bara väntade på att få dina pengar. Trots det så gillar jag Prag. Det är en mysig stad som är väldigt vacker.

Free walking tour Prag

Fem minuter passerade snabbt och efter en kort presentation av Ian, vår guide, så var det dags att gå till första stoppet. Old Town Square. Ca 30 steg bort. Han berättade lite fakta om torget och även att tjeckier dricker mest i världen, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på hur mycket öl som säljs i landet. Vin också för den delen. Han berättade om kyrkan och att när de behövde få in pengar till den, då sålde de förlåtelse. Du kunde helt enkelt synda och sen var det bara att gå till kyrkan och köpa din förlåtelse. Och om du visste om i förväg att du skulle synda, ja då kunde du köpa din förlåtelse i förväg.

church-town-square-pragiue

Och det roligaste av allt, eftersom tjeckier dricker så mycket så fanns det en gång i tiden ett vinglas på kyrkan istället för Mary… Befolkningen är även väldigt oreligiösa av sig, ca 80% påstår att deras religion är Jedi. Ja, det var inga tråkiga historier som vi fick höra.

Vi promenerade sen till operahuset och vi trängdes med tusen turister när vi fortsatte gatan bort mot det svarta tornet. Den gatan är känd för att du kan gå in där med massa pengar och när du nått gatans slut så är de borta. För det finns obegränsat med billiga souvenirer att hitta där.

sounvenirgata

Vi tog en paus på ca en halvtimme för att äta och dricka lite. Nåt cafe/pub som har nåt avtal med företaget för de hade en specialmeny till oss där. Det var inte jättedyrt men inte så billigt heller. Jag beställde in en korv med pommes och vatten för 150 czk. Jag hann som vanligt inte äta frukost på morgonen och jag slappade lite för länge så jag hann inte äta mer än en energybar till lunch. Att jag aldrig lär mig..

Free walking tour Prag Free walking tour Prag Free walking tour Prag Free walking tour Prag Free walking tour Prag Free walking tour Prag Free walking tour Prag Free walking tour Prag

Efter matstoppet så var det dags för höjdpunkten av guidningen.. Vi fick se den turistattraktion som har tagit andra plats på listan över sämsta turistattraktioner i världen! Nämligen det astronomiska uret som finns vid stadshuset. Det som folk blir besvikna på är det skådespel som sker varje timme. Jag såg skådespelet senare under dagen och måste faktiskt säga att jag inte alls blev besviken. Jag blev väl inte helt hänförd av det heller men jag hade inga förväntningar på det från början heller. Jag råkade vara i närheten strax innan det skulle börja och tänkte att jag lika gärna kunde se det. Bara för att.

Free walking tour Prag

Ian tipsade oss om att istället för att titta på skådespelet så borde vi ställa oss med ryggen mot uret och titta på alla turister. Det gjorde jag vid ett annat tillfälle och det var minst lika roligt, om inte bättre!

astro_clock_prag

Näst sista stoppet var de judiska kvarteren. För att komma dit så promenerade vi längs Paris Street. Den kallas så för det är den dyraste gatan i hela Prag. Det är här alla exklusiva boutiquer finns. Det har inte alltid varit så, utan en gång i tiden så var det Prags farligaste område. Det är här ghettot fanns. Det är här som judarna hade utegångsförbud efter klockan tio och det är området som judarna flyttade ifrån så fort som de hade råd.

Free walking tour Prag

Free walking tour Prag

Vi passerade den judiska kyrkogården som ligger mycket högre upp än gatorna gör. Anledningen till det är för att när det började bli fullt på kyrkogården så valde man att begrava judarna ovanpå varandra. Det var den bästa lösningen som de kunde komma på då det helt enkelt inte fanns mer utrymme. Därför så ligger alla gravstenar huller om buller och det kan ligga upp till 12 kistor ovanpå varandra. Idag så skiljer det ca 2 meter mellan gatorna och kyrkogården. Kolla bilderna nedan så förstår ni vad jag menar.

jewish

Free walking tour Prag

Free walking tour Prag

Free walking tour Prag

Vårt sista stopp var floden Vltava och utsikten. Då vi låg lite efter i tid så gick vi inte hela vägen till Karlsbron men vi kunde nästan se den. Ville man så var det bara att promenera längs flodbanken i ca 5 minuter så nådde man bron. När jag läser om Prag så får jag för mig att bron är det som Prag är mest känt för. Även om bron faktiskt bara är den näst mest kändaste bron i hela världen. Enligt Ian så är det för att Tjeckien alltid kommer på andra plats.

Detta var som sagt sista stoppet på den guidade turen och det var nu dags att säga hejdå till guiden Ian och även bestämma hur mycket dricks han förtjänade. Dagens jobbigaste moment, måste jag erkänna.

Jag kan i alla fall rekommendera att deltaga i såna här “gratis” guidade rundturer, för det är ett bra sätt att träffa folk på och det är ett bra sätt att upptäcka en ny stad. Så länge du bara är medveten om att det egentligen inte är helt gratis. Men det upplyser guiderna om i början, så det kommer inte som någon överraskning där mot slutet av guidningen. Jag är i alla fall nöjd med min rundvandring i Prag.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *