Menu
Lappland / Norrbotten

Från Årrenjarka till Storforsens naturreservat

Från Årrenjarka till Storforsens naturreservat

Jag vaknar hyfsat tidigt för att vara mig men kommer ändå iväg ganska sent. Ungefär så som det har varit varenda dag under denna roadtrip. Det gör mig ingenting, det är bara skönt att inte behöva passa några tider och jag har inget emot att köra bil på kvällarna heller. Hittills har det heller inte blivit några längre sträckor körda per dag men jag planerar för att detta ska bli en dag där jag mest avverkar mil. Jag funderar på om jag ska åka till Muddus idag men beslutar mig för att det för bli en annan resa. Nångång måste jag ju komma hem också.

Jag passerar Jokkmokk, stannar till och köper en påse kanelbullar och fikar vid rastplats Polcirkeln. Här finns ett café men jag nöjer mig med en kanelbulle. Innan jag åker vidare så tar några bilder på skylten som talar om att jag har passerat Polcirkeln, även om jag nu faktiskt åker åt andra hållet. Tycker att det är synd att den inte fått vara ifred och är full av fula klistermärken.

I Kåbdalis så tar jag en bensträckare och passar på att köpa en flaska med granskottssirap, en med björksavssirap. Tycker att det är roligt med lite mer unika produkter som jag kan ta med mig hem. Kåbdalis lanthandel är även ett bageri men när jag är där så ska de precis stänga för dagen.

Strax efter att jag har lämnat Kåbdalis så kommer jag till ett vägskäl där jag kan svänga av mot Storforsen, en plats som jag velat besöka länge. Jag tvekar lite då jag ju egentligen bestämt mig för att börja köra hemåt på riktigt nu, men kan ändå inte låta bli att ”ta en liten omväg”. Jag har visserligen varit där en gång tidigare, men knappt sett något av forsen då det ösregnade. Så när jag nu nästan passerade så kände jag att jag ville åka dit. Det skulle bli en omväg på ca 6 mil totalt vilket kändes helt okej.

Himlen ovanför mig var klarblå och full av vita fluffiga moln. Alltså, väldigt lovande och perfekt för en kvällspromenad vid vattnet. Men de fluffiga molnen försvann ganska snabbt efter att jag kommit fram, och den blå himlen ser jag heller inga spår av vid det laget. När jag precis har parkerat och börjat promenera ut mot det forsande vattnet så kommer jag på att jag borde höra av mig till Iza som bor i Boden. Hon är snabb på att svara att hon gärna ses en stund, men att det tar en timme innan hon kan vara framme. Det gör mig ingenting för det dröjer inte länge innan jag har bestämt mig för att på Storforsens Hotell & Camping.

Jag hinner fotografera lite grann och även äta kvällsmat medan jag väntar på henne, och strax innan hon dyker upp tillsammans med söta hundvalpen Oden så börjar det regna. Vi beger oss dock ut bland regndroppar och blöta stenar ändå. Det mesta regnet kom när vi båda satt i bilen men det har hunnit bli rejält blött på stenarna. Det blir några bilder innan skymningen kommer och det är dags för Iza att åka hem och för mig att åka till campingen och säga godnatt för idag.

Fakta och information om Storforsen

Så vad är så speciellt med Storforsen? Förutom att det är Europas största obundna fors med en fallsträcka på 5 km och en fallhöjd på 82 meter så finns det massor av jättegrytor som vädrets makter har skapat och så finns ”Döda fallet” där. På tal om fallhöjden så är de sista 2 kilometrarna de allra mäktigaste, där nivåskillnaden är hela 60 meter.

Storforsen är en väldigt populär plats att besöka och det är inte ovanligt att det är helt fullt med folk där under en vacker sommardag. Det går nämligen att bada bland stenar, klippor och de mindre vattenfallet. Självklart ska man hålla sig undan självaste Storforsen men det finns så mycket mer runt omkring att upptäcka.

Enligt statistik så besöker ca 150 000 personer Storforsen varje år, vilket gör platsen till en av de mest besökta platserna i Sverige. Under sommaren så spelas även baletten Trolltagen bland klipphällarna.

Det finns ramper så att även de med rullstol kan ta sig ut hela vägen för att verkligen kunna uppleva Storforsens dunder och dån.

Om du promenerar uppströms från Storforsen i ca 2 kilometer så kommer du till Brudforsen.

Läs mer: information om Storforsen på Länsstyrelsens hemsida.

Boendetips: Storforsen Hotell & Camping (boka via: Booking.comHotels.comDirekt)

Hitta till Storforsen: kolla kartan nedan.

Vill du läsa mer om min roadtrip genom tre länder? Det kan du göra under taggen ”solo genom tre länder”.

About Author

Med kameran som min trogna följeslagare så upptäcker jag det magiska i världen - oavsett om det är att vandra långsamt i nationalparker, roadtrippa mig igenom mysiga småstäder i USA, hitta mina egna guldkorn i Sverige eller upptäcka magiska vyer i Australien. På bloggen så får du följa med mig på mina äventyr.

6 Comments

 • izumiii
  oktober 16, 2018 at 4:20 e m

  Så fina bilder, så himla härligt att följa med på resan du gjorde, och bilderna är superhärliga. Det var en supertrevlig kväll! 😀 Tack igen 🙂

  Reply
  • Helena
   november 10, 2018 at 12:55 f m

   Tack Iza! Det var roligt att du ville vara med en stund 🙂

   Reply
 • Anna Munkhammar
  oktober 16, 2018 at 6:34 e m

  Jag tycker det är lite både och med klistermärkena. Fult på ett sätt men ändå lite charmigt. Storforsrn är mäktigt 🙂

  Reply
  • Helena
   november 10, 2018 at 12:57 f m

   Jag förstår hur du tänker och kan väl lite hålla med. Fast i just det här fallet gjorde det mig mest irriterad, haha. Storforsen är verkligen mäktig!

   Reply
 • FREEDOMtravel
  oktober 16, 2018 at 10:10 e m

  Fina bilder och vacker natur! Denna del av Sverige känns lite exotisk för mig 😉 Jag har varit långt norrut vid ett fåtal tillfällen, men väldigt lite.

  Reply
  • Helena
   november 10, 2018 at 12:56 f m

   Tack! Förstår att det känns lite exotiskt för dig. Lite som att Skåne känns exotiskt för mig ibland, hehe. Du får planera in ett besök till norra Sverige snarast 😉 Det skulle ju verkligen vara en toppendestination för er med husbilen.

   Reply

Leave a Reply