Hyr bil i USA – detta är bra att tänka på innan bokning
Efter fem resor till USA, med en sjätte resa på ingång så tänkte jag att det är dags att skriva lite mer om vad som är bra att tänka på när du hyr bil i USA. Jag är ingen expert, men jag har avverkat över 2000 mil och hunnit besöka allt från småstäder och nationalparker till storstäder och state parks.
Nu har jag visserligen inte suttit bakom ratten under alla dessa mil, utan min favoritplats har ändå varit i passagerarsätet där fram. Även om jag älskar att köra bil så är det också skönt att bara få åka med och njuta av utsikten. Men jag har ändå samlat på mig med saker som är bra att tänka på inför resan. Alla dessa tankar och erfarenheter om att boka hyrbil i USA har jag samlat i detta inlägg.
Vilket bolag ska jag välja när jag hyr bil i USA?
Jag har hyrt bil i USA både direkt hos uthyrningsfirmorna Avis och Hertz, men också via sökmotorer som jämför priserna åt mig. Ofta så är priset bättre via jämförelsesajterna. Jag brukar dock alltid se till att välja någon av de större uthyrningsfirmorna även när jag bokar med en mellanhand. Förutom Avis och Hertz så har jag även valt att boka hyrbil från Budget, Alamo och Thrifty.
Jag har hittills alltid bokat hyrbil via nätet då jag vill ha möjlighet att läsa igenom vad jag bokar utan att känna mig stressad. Sen vill jag också gärna ha all information nedskriven, eller via mailen som det oftast blir. Genom att boka via en jämförelsesajt så får du snabbt en överblick över bästa pris men du kan också få bra erbjudanden från de olika uthyrningsfirmorna – t ex så kan du få en tank bensin eller hyra en GPS utan extra kostnad.
Sist men inte minst, billigast är inte alltid bäst så jämför noga vad som ingår innan du bokar. Ingår alla försäkringar i även de billigaste priserna? Personligen så brukar jag inte stirra mig blind på priset även fast jag är prismedveten och självklart vill ha den bästa dealen.
Än så länge så har jag inte haft något problem med någon hyrbil men man ska aldrig säga aldrig för alla kan ha otur. Att då veta att företaget jag hyr av har kontor längs med min rutt känns därför bra. Då kan jag förhoppningsvis snabbt få hjälp om något strular eller går sönder. Därför vill jag helst boka via ett bolag jag känner till och har hört bra saker om även om det inte alltid är det billigaste alternativet.
Ska jag ta försäkring eller inte?
Personligen så vill jag inte chansa på att inget ska hända så jag brukar alltid välja till full försäkring med självriskreducering så att jag inte behöver betala någon självrisk på plats om olyckan skulle vara framme. Även om det kostar lite extra med full försäkring så gör den att jag kan känna mig lugn och trygg även om en olycka händer.
Jag har aldrig behövt använda mig av försäkringen men åter igen, du vet aldrig. Även om du själv kör bra och säkert så betyder det inte att du är skyddad från övriga trafikanter som befinner sig ute på vägarna. Det är en stor anledning till varför jag brukar att rekommendera att alltid köpa full försäkring inklusive självriskreducering så att du inte behöver betala någon självrisk på plats. Detta bör du köpa direkt hos jämförelsesajten eller hyrbilsfirman, alltså redan vid bokning av hyrbil. Om du istället väljer att köpa till detta när du hämtar ut din hyrbil så kan det kosta betydligt mycket mer.
Om du har bokat och betalt för försäkringen direkt från början så behöver du heller inte köpa till något på plats, även om de försöker sälja på dig en försäkring där. Försäljarna kan dock inte alltid se att du redan har köpt försäkring och därför händer det att du får frågan igen, trots att du redan har fullt skydd. Sen är de ju mest intresserade av att sälja då de tjänar pengar på dessa tillval.
Jag vill också gärna veta vad som ingår i försäkringen så detta kollar jag alltid noga upp innan jag bokar. Det kan jag göra i lugn och ro när jag bokar online. På plats så är det inte alltid man har tid att stå och läsa igenom alla villkor, eller det finstilta på pappret som du får av försäljaren.
Det finns även vissa hemförsäkringar/försäkringar i Sverige som även inkluderar försäkring för att hyra bil utomlands, t ex så har medlemmar i M Sverige en hyrbilsförsäkring som täcker din betalda självrisk och som gäller vid resa utomlands. Kolla dock alltid noga upp exakt vilka villkor din egna försäkring har.
Saker att alltid tänka på när du hyr bil i USA (och alla andra länder)
- Ingår fri körsträcka eller är det begränsat antal mil per dag?
- Försöka att boka din hyrbil innan du reser, det är oftast billigare när du är ute i god tid.
- Priset beräknas per dygn så se till att inte lämna tillbaka bilen samma tid som du har hyrt den. T ex om du hyr bilen klockan 12 så lämna tillbaka den antingen klockan 12 eller tidigare. Om du vill lämna den klockan 13 istället så får du ofta betala för ett helt extra dygn.
- Försöka att ta med egen GPS eller använd offlinekartor på Google Maps.
- Ingår extra förare? Det är alltid skönt att vara minst två som delar på körningen.
- Ska du lämna tillbaka hyrbilen på ett annat ställe så kostar detta ofta extra. Kolla upp i förväg.
- Boka alltid via den svenska versionen av hyrbilsfirman, eller via en svensk jämförelsesajt. Det är nämligen så att via de svenska sidorna så ingår ofta försäkringarna och bilen är billigare. Via de utländska sidorna så kan det kosta flera hundra dollar mer för bilen och dessutom helt utan försäkring.
Att köra bil i USA – är det svårt eller?
I USA så är det högertrafik och de flesta trafikregler som gäller hemma gäller även där. Det finns dock ett undantag: Om du står i en korsning och har rött ljus så får du ändå svänga höger om det inte uttryckligen står att du inte får det. Du måste alltid lämna företräde här men om det inte kommer någon trafik från vänster så får du svänga höger mot rött. Det känns lika konstigt varje gång.
I Sverige är vi bortskämda med att inte ha så mycket vägtullar. I USA finns det däremot mängder av vägar där vägtull förekommer. Du kan oftast betala med kontanter på plats men inte alltid. Då fungerar det istället bra att betala online. Dock gäller det att själv ha koll på hur du ska betala. Missar du att betala så kommer en räkning till hyrbilsfirman – denna får du betala plus en administrativ avgift.
Jag råkade ut för detta i San Francisco – vi betalade vägtullen online men hade missat på klockslaget så inga pengar drogs från oss utan vi fick räkningen plus en avgift att betala. Under en annan resa så hade vi möjlighet att köpa ett speciellt respass som automatiskt skulle betala våra vägtullar. Vi räknade ut vad det skulle kosta oss att själv betala vägtullarna men kom snabbt fram till att det mest lönsamma faktiskt var att köpa respasset via hyrbilsfirman. Så det är värt att kolla upp.
Vägstandarden i USA är oftast väldigt bra, speciellt på motorvägarna. Infarterna till motorvägarna kan vara väldigt breda med upp till 6-7 filer – de flesta trafikanter är snälla och släpper in när du ska byta fil, eller svänga ut på en motorvägen. Om du bara försöker hålla samma flyt som resten av trafiken så brukar det gå bra.
Det är också väldigt mycket poliser längs vägarna så se till att hålla hastighetsgränserna. I USA så patrullerar Highway Patrol, eller State Troopers som de även kallas för. De bara väntar på att du ska åka förbi i för hög hastighet så försök att undvika det.
Om du själv ser någon som beter sig vårdslöst i trafiken, eller om du själv behöver assistans längs vägen så kan du ringa (919) 733-7952, eller *47 (*HP på mobilen). Då kommer du till State Highway Patrol’s main office.
GPS – behöver jag det eller räcker det med Google Maps?
Om du hade frågat mig för fem år sedan så hade jag sagt att det räcker med Google Maps. Men efter att vi har haft GPS under varje resa till USA så måste jag säga att det är väldigt skönt att ha en dedikerad skärm till vägkartan. Jag tycker personligen också att GPS:en ofta är bättre på att noggrant visa i vilken fil du ska försöka hålla dig i för att hamna rätt, speciellt i större städer. Ibland så delar vägen av sig men med en GPS: så är det inga problem att hänga med.
Idag så skulle jag alltså helst inte resa till USA utan GPS, även om Google Maps säkert fungerar ok. Dock så tycker jag det kan vara alldeles för dyrt att hyra GPS av hyrbilsfirmorna och nu inför vår kommande roadtrip så har vi valt att köpa till en USA karta till den GPS som vi har idag. Vi tar alltså med vår TomTom Go Basic med oss till USA med en rykande färsk landskarta.
Och jag måste också säga – ju större GPS, desto bättre.
Om du använder Google Maps så se till att ladda ned offline kartor på de områden du ska besöka. Mobiltäckningen är inte alltid så bra ute på landsbygden. En sak som Google Maps har till fördel över GPS är att du då ofta får reda på om t ex vägarbeten eller olyckor i realtid.
Hur fungerar det att tanka i USA?
Till skillnad från hemma i Sverige så är det inte alltid det går att tanka först och betala sen.
För oss svenskar så fungerar det tyvärr inte alltid att använda oss av deras automatiska bensinpumpar då man måste lämna ett postnummer eller ha amerikanskt bankkort vid tankning. Hur man vet vilka bensinstationer man kan använda sitt bankkort vid? Det vet man inte utan du får chansa. Fungerar det inte så är det bara att gå in till butiken och betala.
Då är det “prepay” som gäller och efter att du ställt din bil vid bensinpumpen så får du gå in och betala en valfri summa som du sedan tankar för. Om du är osäker på hur mycket bensin du behöver så kan du gissa på hur mycket du tror kommer att gå åt – använder du inte upp hela summan du har betalat så behöver du bara gå in till kassan och visa upp ditt kvitto så får du tillbaka växeln.
I USA så använder man sig av gallons, istället för liter. En gallon är 3,785 liter.
Behöver jag internationellt körkort i USA?
Nej, det ska du inte behöva. Det ska fungera lika bra med det svenska körkortet när du hyr bil i USA. Däremot om du ska hyra husbil så har jag förstått att de firmorna är lite mer petiga. Vi ska hämta ut vår husbil om några dagar så jag får återkomma och uppdatera den här texten när jag vet lite mer.
Vi har i alla fall förberett oss och fixat internationellt körkort via M Sverige, eller Motormännen som det hette förut. Det kostar 400 kr för en person. Är du medlem i M Sverige så kostar det 250 kr.
Du kan enkelt skicka in din ansökan online (även fotot) och det kan ta upp till 15 dagar innan du får ditt kort. Så ska du söka, gör det i god tid.
Det är ett 1-årigt internationellt körkort som du ska ha inför din resa till USA. Det finns även ett som gäller i 3 år men det ska du alltså inte beställa.
Tre saker att tänka på när du hämtar ut hyrbilen
- Kontrollera bilen noggrant – markera varenda repa som finns på bilen, även på taket eller under bilen. Fotografera gärna hela bilen innan du lämnar hyrbilsfirmans parkering.
- Hyrbilsfirmorna kräver ofta ett kreditkort som de kan använda för att ta en deposition. Vanliga bankkort fungerar ofta inte så se till att du har ett kreditkort. Det gör även att du själv slipper lägga ut en stor summa pengar under resan.
- Ska du åka till ett annat land under din resa så nämn det för hyrbilsfirman. Ofta är det okej men de vill gärna veta detta då det ibland finns regler för detta.
Tre saker att tänka på innan du lämnar tillbaka hyrbilen
- Ibland går det väldigt snabbt att lämna tillbaka bilen. Jättebra tycker jag men se till att du får ett kvitto på att du har lämnat tillbaka hyrbilen. Här ska det även stå att bilen är fulltankad och att inga skador finns.
- Se till att bilen är hyfsat ren när du lämnar tillbaka den. Om du lämnar tillbaka en bil som är onormalt smutsig så kan du få betala extra för detta, även i efterhand då hyrbilsfirman har en deposition på ditt kort.
- Du måste ofta tanka full tank innan du lämnar tillbaka bilen om du inte har köpt till detta. Om du ska tanka själv så försök att kolla upp vart bensinmackar finns. Välj gärna en som inte ligger precis vid flygplatsen då det ibland är lätt att missa avfarten för detta. Det har hänt oss och vi hade inte tillräckligt med tid för att vända om. Vi fick istället betala dyrt för att hyrbilsfirman skulle tanka åt oss. Av denna anledning brukar vi att försöka att välja till att vi ska lämna tillbaka hyrbilen med tom tank. Det är oftast även dyrare att tanka precis vid flygplatserna i USA.