Några saker att tänka på när du reser med tekniska prylar

Hur noga är du egentligen med säkerheten när det gäller dina tekniska prylar?

Är du lika noggrann när du är hemma som du är när du är ute och reser?

Jag tycker själv att jag är ganska teknisk av mig, men kan ändå komma på mig själv med att glömma bort att backa upp mobilbilder trots att jag är så noga med backup på övriga bilder…

Herbie - World Map

Ta alltid, alltid backup på dina bilder och viktiga dokument

Som fotograf så tycker jag det är oerhört viktigt att backa upp framför allt bilder. Inte bara en gång, utan två. Under längre resor så tar jag alltid med mig två externa hårddiskar, men under kortare resor så brukar jag klara mig med en hårddisk men då har jag även kvar bilderna på minneskorten. Om jag vet att jag kommer fota så mycket att inte minneskorten räcker som backup så åker en extra extern hårddisk med ändå, oavsett längd på resan.

Jag har rest med många olika externa hårddiskar, men min favorit är en Lacie Rugged 4TB. Den är stöttålig och väldigt rejäl så med andra ord en perfekt rese-hårddisk. Annars så använder jag alltid ett litet fodral för mina externa hårddiskar som extra skydd.

Jag har själv haft väldig tur med alla mina hårddiskar och har aldrig varit med om en riktig crash. Däremot så har jag varit med om att filer har blivit korrupta och inte gått att öppna. Men eftersom jag då haft en extra kopia på en annan hårddisk så har jag enkelt kunna kopiera över den andra filen och på så sätt så har inga bilder försvunnit på riktigt.

Genom att alltid ha backup på två ställen så minimerar jag risken för att förlora några filer.

Tioga Pass - Yosemite - California

Glöm inte att tänka på mobilen…

Något jag däremot varit mindre duktig med är att backa upp mobilbilderna två gånger. Jag använder mig av Dropbox som automatisk synkar upp alla bilder jag tar till molnet, men sen så händer det att jag raderar bilder från mobilen och då glömmer att jag bara har en backup på dessa. Nu fotar jag dock inte supermycket med mobilen utan de viktigaste bilderna är tagna med kameran, men ändå. Jag vill ju inte förlora några mobilbilder heller.

Jag använder även Dropbox till att backa upp dokument, speciellt de som jag kan tänkas behöva tillgång till vid andra tillfällen än när jag sitter vid datorn. T ex viktiga resedokument och en kopia på mitt pass. Om du inte använder Dropbox eller nån liknande tjänst så kan du även maila viktiga dokument till dig själv för att lätt komma åt.

Surfa säkrare med en VPN-tjänst

När jag reser så brukar jag försöka använda mig av en VPN-tjänst (virtual private network) för att dölja mina digitala fotspår. Jag skriver försöka, för det händer att även jag glömmer bort att öppna appen och ansluta mig till min VPN-tjänst. Jag använder även tjänsten när jag är hemma och t ex ska göra bankärenden och allt som innehåller lite extra känsliga detaljer.

Jag är ofta väldigt bra på att skydda allt som har med min dator att göra. Jag surfar med VPN, jag backar alltid upp alla bilder, jag använder anti-virusprogram.. Men när det gäller mobilsäkerheten har jag inte alltid varit lika noga vilket egentligen är väldigt dumt. För ibland så använder jag mobilen mer än datorn och det är ju minst lika viktigt att skydda alla uppgifter där.

Det finns många olika VPN-tjänster idag, både gratisvarianter och de som kostar pengar. Jag använder själv NordVPN och har gjort det ganska länge nu. Jag tycker den tjänsten passade bäst för mina behov. Det kan ju inte heller vara en slump att deras VPN Chrome-tillägg är ett av de mest nedladdade tilläggen för Chrome. Jag har själv precis upptäckt tillägget och tycker det är väldigt smidigt att kunna säkra trafiken direkt i webbläsaren istället för att starta hela programmet.

NordVPN Chrome-tillägg

Tjänsten överlag är smidig att använda, jag upplever inte att surfhastigheten stryps och de loggar ingen information alls. I början så använde jag som sagt mest VPN till datorn, men numera så har jag laddat ner NordVPN’s mobilapp som jag kopplar upp mig till när jag surfar via publikt wifi på mobilen. Appen är väldigt enkel att använda.

Även om jag själv varit dålig på att tänka på mobilsäkerheten så betyder det inte att jag inte är medveten om risker som finns. Och det är väl så som förbättringar sker, genom att bli medveten om ens egna brister oavsett vad det gäller. Det är ju heller aldrig försent att bli bättre på något.

Använd dig av tvåfaktorsautentisering

Jag kan bli helt galen på tvåfaktorsautentisering när det inte fungerar som det ska. Samtidigt tycker jag att det är väldigt bra att det finns. Det betyder ju att det är mycket svårare för någon att komma åt mina konton på internet.

För även om någon skulle lyckas komma åt mina lösenord så måste de även bekräfta inloggningen – antingen med ett sms till mobilen eller via en app. De kan alltså inte logga in med endast mina inloggningsuppgifter.

Att använda tvåfaktorsautentisering är bra oavsett om du är på resande fot eller hemma. Oavsett om det kanske känns krånligt. Men som med det mesta så vänjer man sig vid det där extra steget.

Undvik offentliga USB-portar

Något som jag själv inte har reflekterat över förrän jag läste ett inlägg hos Flying Dryden är varför man inte ska använda publika USB-portar.

Jag har mest tyckt det varit väldigt smidigt att jag slipper ta fram reseadaptern för att ladda mobilen när jag varit utomlands och det funnits en inbyggd USB-port på hotellrummets vägg.

Det som jag inte har tänkt på är att dessa USB-uttag faktiskt kan vara utrustade för att få tillgång till din information. Det gäller alla USB-uttag som du hittar på offentliga platser.

Något som faktiskt tåls att tänka på och numera så försöker jag undvika dessa.

Vad är dina bästa tips för att resa med tekniska prylar?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One Comment

  1. Bra tips, jag borde verkligen bli bättre på det där med VPN, använder inte det alls. Backa up bilder gör jag ganska bra dock, när jag är hemma från resan! Jag vill inte resa med datorn för jag vill inte ha ännu mer dyra prylar med mig, så det blir svårt att ta hand om bilderna. Jag planerar en längre resa nu och vettitusan hur jag ska göra med backup alltså.