Surfa säkrare med VPN – både under resor och hemma

Surfa säkrare med VPN – både under resor och hemma

Visste du att det är lätt att komma åt din datatrafik när du är ansluten till ett publikt wifi?

Det är nämligen inte alla som vet om det.

Under mina resor så har jag därför försökt att använda mig av olika VPN-tjänster för att kryptera min datatrafik och speciellt när jag surfar på wifi.

Det är nämligen också så att det är mycket säkrare att surfa via en VPN när du använder ett publikt wifi. Det spelar ingen roll om du kopplar upp dig på ett publikt wifi här hemma i Sverige eller utomlands – med ett publikt nätverk så finns alltid risken att någon kommer åt din datatrafik.

Det är väl kanske inte hela världen om någon kommer åt min internethistorik om jag bara surfar in på bloggar, gör Google-sökningar eller bara surfar runt planlöst. Men om jag t ex ska göra bankärenden så vill jag gärna veta att mina uppgifter är trygga. Detsamma gäller när jag ska beställa något online. Med en VPN-tjänst så lämnar jag alltså inga fotspår efter mig när jag är online.

Surfa säkrare med VPN – både under resor och hemma
Använder du en VPN-tjänst?

Surfa utomlands – lokalt SIM-kort vs publikt wifi

Att kunna ansluta till ett gratis wifi-nätverk under en resa är ju verkligen toppen för att slippa slösa på mobilens surfmängd. Idag så är det visserligen inte lika dyrt som det var för bara några år sedan men det är inte helt gratis ändå. Eller ja, det beror väl kanske på vem du har som mobiloperatör.

Jag använder själv Telia och för mig är det inte gratis att surfa utanför Europa/ESS. Inom Europa/ESS så kan jag dock surfa fritt med Telia på samma sätt som jag gör i Sverige. Men när jag då reser utanför Europa så kan det alltså kosta ganska mycket för mig att surfa med mitt mobila nätverk och därför ansluter jag antingen till publikt wifi så ofta jag bara kan, eller så köper jag ett lokalt SIM-kort om jag ska vara kvar en längre stund i landet.

Jag föredrar alltid det sistnämnda för då är jag inte beroende av att leta efter ett wifi-nätverk hela tiden. Det går också oftast mycket snabbare att surfa via mobilt nätverk än att dela wifi med många andra. Men det gäller ju då att hitta ett SIM-kort som inte heller kostar skjortan och i vissa länder är det fortfarande väldigt dyrt med surfmängd. Så jag brukar kompromissa.

Det jag däremot inte kompromissar med är att använda en VPN-tjänst då jag surfar via publikt wifi.

VPN tjänster
Jag surfar med VPN framför allt när jag reser och använder publikt wifi.

Vad är VPN egentligen?

VPN står för “Virtual Private Network” (eller “Virtuellt Privat Nätverk” på svenska) och det är en tjänst som gör att du kan surfa säkert utan att andra obehöriga ska kunna se din datatrafik.

En VPN krypterar alltså din datatrafik och du kan känna dig tryggare när du surfar.

Hur fungerar ett VPN ?

Enkelt förklarat så är VPN en mellanhand mellan din enhet (dator, mobil, surfplatta etc) och internet som ger dig en ny IP-adress och krypterar all din trafik.

När du ansluter till en VPN-tjänst skapar den en krypterad “tunnel” över internet. Detta säkrar data som reser mellan dig och din destination – allt från en sökmotor till ett onlinebankkonto. ~ NordVPN

Om någon försöker spionera på dig när du använder ett VPN så kommer de bara se att du besöker en och samma webbsida medan du i själva verket kanske surfar runt på flera olika webbsidor. Men den som spionerar på dig stoppas direkt och kan alltså inte se vad du gör.

Hur ansluter jag till en VPN-tjänst?

Steg 1 – Välj VPN-tjänst och ladda ned appen till din mobil eller dator.

Steg 2 – Välj vilken VPN-server du vill ansluta till

Steg 3 – Surfa.

HTTP och HTTPS

Oavsett om du använder VPN när du surfar eller inte så är det viktigt att alltid kolla så att du surfar på en HTTPS-sida om du ska lämna känsliga uppgifter. Det extra S:et i HTTPS står för Secure och betyder att det är en säkrare variant av webbsidan. När du skickar information på en HTTPS-sida så krypteras informationen som skickas.

Surfa säkrare med VPN – både under resor och hemma
Det är enkelt att ansluta till en VPN-tjänst.

Tre anledningar till att surfa med VPN

Du surfar säkrare

Din datatrafik är tryggare när du använder VPN för då kan ingen följa dina fotspår på internet.

Du kan surfa tryggt när du använder ett publikt wifi men även när du surfar hemifrån. För även om du tror att du är säker när du surfar hemma så lämnar du alltid fotspår. Dessa fotspår, eller webbhistorik som det är, har din internetleverantör tillgång till. Även statliga myndigheter spårar och samlar in din internethistorik via cookies när du surfar på deras webbsidor.

Du kan dölja din IP-adress och surfa på webbsidor utan geoblockering

Idag så finns det många webbsidor och streamingtjänster som använder sig av geoblocking. Det betyder att du inte alltid kan besöka alla webbsidor beroende på vilket land du befinner dig i.

T ex så kan du inte kolla på alla program hos SVT Play när du är utomlands. Detta för att du inte använder en IP-adress från det landet som tjänsten finns i – i detta fall Sverige. Men genom att använda en VPN-tjänst och välja en IP-adress från Sverige så kan du se SVT Play oavsett vart i världen som du befinner dig.

På grund av GDPR så har jag också upptäckt att många amerikanska webbsidor har valt att blockera Sverige från att komma åt deras sidor. Det kan vara allt från nyhetssidor till webbshoppar.

Genom att använda en VPN-tjänst och en IP-adress från USA så kan jag komma runt detta och surfa in på dessa sidor utan problem. På samma sätt så är det t ex möjligt att använda Facebook i Kina trots att det är en blockerad webbplats. Sen är dock VPN-tjänster olagliga att vända i Kina och du bryter då alltså mot lagen när du surfar in på Facebook om du befinner dig i Kina.

Att använda en VPN-tjänst fungerar dock inte på alla tjänster som finns, eller på precis alla webbsidor. Detta då många har valt att spärra VPN-servrar.

Du slipper riktad marknadsföring

En annan fördel med att dölja din IP-adress är att annonsföretag inte längre kan spåra dig med hjälp av cookies. För du har väl märkt att om du söker efter en produkt på Google så är sannolikheten att du ser annonser för samma produkt överallt där annonser visas?

Surfa säkrare med VPN – både under resor och hemma
Du kan enkelt välja vilket land du vill ansluta från.

Vilken VPN-tjänst ska jag använda?

Idag så finns det otroligt många olika VPN-tjänster varav många är gratis.

Du kan ofta testa en VPN-tjänst gratis i några dagar innan du behöver bestämma dig för att börja betala för den. Många erbjuder också pengarna tillbaka-garanti ifall du inte är nöjd med tjänsten.

Jag har testat ett flertal av dessa men den tjänst som jag tyckte fungerade bäst för mina egna behov och som jag valt att använda mig av idag är NordVPN. En stor fördel med NordVPN som jag gillar är att jag inte märker någon skillnad i hastighet när jag surfar eller streamar via Netflix.

Jag har märkt stora skillnader i surfhastighet när jag provat olika tjänster, men det är framför allt hos gratistjänsterna som det har gått väldigt segt. Och en strypt surfhastighet är lite som att återgå till 90-talet och modemet. Inget jag vill göra eller längtar efter.

Är det lagligt att använda VPN?

Ja, det är lagligt att använda VPN i Sverige.

Det är dock möjligt att använda VPN för olagliga verksamheter och då bryter du ju mot lagen, men det är alltså inte själva användningen av VPN som gör det olagligt.

Det är heller inte lagligt att använda VPN i alla övriga länder. T ex i länder som Kina, Ryssland och Nordkorea så är VPN olagligt att använda. Om du då använder det ändå för att t ex surfa på Facebook i Kina (som är en blockerad webbsida) så bryter du mot lagen där.

Vad kostar det att använda VPN?

Priserna varierar beroende på vilken VPN-tjänst du väljer.

Surfa säkrare med VPN – både under resor och hemma
Jag använder mest Sverige som fungerar riktigt snabbt och bra.

Min rekommendation: NordVPN

Som du kanske redan har förstått så använder jag själv mig av NordVPN och det är även den tjänsten som jag rekommenderar andra när jag får frågan.

En leverantör med många servrar betyder en snabbare uppkoppling. NordVPN har idag över 5000 servrar i 59 länder varav ca 70 av dessa servrar finns i Sverige. Det är väldigt bra och förmodligen en av anledningarna till att jag inte märker någon skillnad i hastigheten när jag surfar med VPN. Att inte märka någon skillnad i surfhastighet är väldigt viktigt för mig.

Bra att veta om NordVPN

  • Det är möjligt att ansluta upp till 6 enheter
  • NordVPN har 30 dagars pengar tillbaka-garanti
  • NordVPN loggar ingenting = de kan därför heller inte dela din information med någon annan.

Vad kostar det att använda Nord VPN?

Jag började med att testa NordVPN via Google Play och mobilen, det kostade då mig 129 kr i månaden. Ganska dyrt ändå. Efter några månaders användande när jag insåg att jag inte kommer att säga upp tjänsten riktigt än så valde jag att köpa en prenumeration via deras hemsida.

Egentligen så ville jag inte binda upp mig för en tjänst i 24 månader, men när jag räknade lite på det så insåg jag att det mest ekonomiska är att göra det. För jag kunde antingen fortsätta att betala 129 kr i månaden eller sänka kostnaden till ca 30 kr i månaden. Valet var enkelt.

Så numera betalar jag ca 30 kr i månaden i 24 månader men efter ca fem månader med månad-för-månad-prenumerations priset så har jag kommit upp i samma summa. Vi kan alltså säga att jag får de resterande 19 månaderna helt gratis.

När jag nu kollar på deras hemsida så verkar de inte ha kvar 2-års erbjudandet utan du kan antingen välja mellan månadsvis, 6 månader eller 12 månader. Men det är värt att hålla utkik för det kan ju hända att 2-års prenumerationserbjudandet dyker upp igen.

Finns det inga gratis VPN-tjänster?

Som jag skrev innan så finns det även många olika gratis VPN-program och gratis är ju gott, eller hur? Nja, gratis är faktiskt inte alltid det bästa och när det gäller VPN så är det faktiskt bättre att betala för en bra tjänst än att använda en sämre tjänst även om den är gratis.

Nu vet jag inte om följande stämmer men det har ryktats om att många av gratistjänsterna faktiskt säljer vidare information om sina kunder till en tredjepart som i sin tur vill använda informationen till marknadsföring. Gratistjänsterna som jag själv har testat har även varit väldigt långsamma och även haft en instabil anslutning vilket bara har gjort mig irriterad. Då betalar jag hellre för en tjänst som fungerar bra och som känns säker.

Surfa säkrare med VPN – både under resor och hemma

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One Comment