Några av mina bästa tips om att spara pengar till en resa
Är du en spara eller en slösa? Jag är både och.
Ibland är jag jätteduktig på att spara pengar och ibland inte alls. Jag strävar dock alltid efter att bli bättre på att spara och försöker alltid att tänka igenom mina inköp ordentligt.
Men visst, jag erkänner att spontanköp ibland slinker igenom. Det är just sådana köp som är min svaga sida. För när jag ger mig själv tid att fundera över om jag verkligen behöver den där prylen, vart jag ska ha den där prydnadssaken och om jag egentligen kanske har tillräckligt med anteckningsböcker – då resulterar det oftast att jag går ut ur butiken tomhänt.
Att låta bli spontanköp när jag är iväg på en resa är ännu svårare för då vet jag att jag förmodligen inte kommer att ha en möjlighet att besöka butiken igen. Jag tänker förmodligen mer på att jag inte kommer ha möjlighet att köpa just den där kepsen och inte alls på om jag verkligen behöver den. Så alldeles för ofta lämnar jag då butiken med en liten påse.
Det är väl ett framsteg att jag inser mina brister och att jag faktiskt aktivt försöker att motstå spontana frestelser, än att bara blunda för det och fortsätta som ingenting.
För ärligt talat, jag vet ju att det är bättre att lägga mina pengar på upplevelser och resor än på prylar som bara samlar damm. Först i bokhyllan, sedan på vinden. Och vad var då meningen med köpet? Nu har jag inte sett den där populära tv-serien med Marie Kondo men ändå hört talas om hennes motto – ger den här prylen dig lycka? Eller nåt i den stilen var det i alla fall. Och ska jag vara helt ärligt så har jag alldeles för många prylar som bara samlar damm i lådor och på vinden.
Så, med det sagt så delar jag nu med mig av mina bästa spartips. Det behöver inte vara specifikt till en ny resa, men nu är det här ju en reseblogg så vi kör på det.
Ha inte för höga ambitioner med ditt sparande i början
Jag kan ofta känna att det är omöjligt att spara ihop pengar till något som är dyrt. Att börja från noll känns så ouppnåeligt och svårt, kanske till och med omöjligt. Därför så försöker jag att tänka att jag ska spara ihop lite pengar bara. När jag sedan har kommit igång med mitt sparande så är det lättare att höja målet.
Jag vet inte hur det är med dig men jag personligen känner ofta att när jag faktiskt har fått ihop en liten summa på sparkontot så vill jag bara öka den summan. Då blir det också lättare att inte köpa den där vaniljlatten… Okej, det var ett dåligt exempel för jag köper inte kaffe så ofta men det tar mig till nästa punkt…
Dra in på alla onödiga café och restaurangbesök
Självklart kan du unna dig själv en kaffe eller en fika nån gång, men gör det inte till en daglig vana. Det är dyrt med kaffe och istället för en kaffe dagligen under ett år så skulle du kunna spara minst 5000 kr. Om du är som mig och gillar vaniljlatte så pratar vi om minst 10 000 kr på ett år vid köp dagligen. Bara det är en kortare resa för mig och jag dricker hellre några smarriga vaniljlattes under mina resor istället för hemma.
Kör inte bil i onödan
Det är dyrt med bensin och genom att låta bilen stå ibland så kan du spara in många kronor. Bor du i storstad så känns det dessutom ibland helt onödigt med bil. Nu bor jag dock inte i storstad så kan väl egentligen inte uttala mig om det, men generellt i storstäder så brukar det fungera lika bra eller till och med bättre att åka kollektivtrafik.
Om du bor på landet så förstår jag att det är svårt att låta bli att köra bil men då kan du istället försöka att göra fler ärenden på samma gång – då sparar du både in på bensinkostnaden och i tid. Du kan även kolla upp om det är möjligt att samåka med andra.
Laga mat och ta med matlådor till jobbet
Det är dyrt att äta ute men det är också dyrt att köpa färdiga matlådor. Om du lagar mat hemma så kan du spara in många kronor. Hemma hos mig så brukar vi försöka att antingen laga stora portioner mat specifikt för att frysa in och använda till lunch.
Ibland på söndagar så planerar vi mat så att vi kan göra lite extra av det vi äter då för att även ha till dagen efter.
Du kan också anpassa maten du lagar efter det som är billigt i affären. Kolla igenom reklambladen och se vad som är på extrapris just denna vecka.
Använd ett kreditkort som ger dig bonuspoäng
Jag använder mig av SAS Mastercard – för varje krona jag handlar för så får jag poäng i form av Eurobonuspoäng. Dessa poäng kan jag sedan använda till att boka bonusresor hos SAS. Det kostar mig inte mer än att ha ett vanligt kreditkort så om du inte redan har ett kort som ger bonuspoäng så tycker jag att du ska byta direkt.
Norwegiankortet är likvärdigt med SAS Mastercard – skillnaden är att du istället kan boka flygresor för poängen hos Norwegian. Det finns även Scandic-kort där du får poäng att använda hos Scandic eller Coop Mastercard där du sparar poäng som omvandlas till värdecheckar du kan använda på Coop, eller hos erbjudanden från någon av deras partner.
Kort där du kan samla poäng
- SAS Mastercard
- Norwegian-kortet
- Coop Mastercard
- Scandic Mastercard
- Ica Banken Mastercard
- SJ Prio Mastercard
I dessa kort så ingår också oftast även en reseförsäkring samt avbeställningsskydd för resor.
Shoppa mindre eller om du måste; shoppa second hand
Att handla second hand är både bra för miljön och din plånbok. Det kanske inte går att köpa precis allt du behöver begagnat men du kan fynda mycket på detta sätt att handla. Idag så finns det en uppsjö av second hand-butiker.
Saker som jag själv alltid försöker att köpa second hand är bland annat krukor, innerkrukor och böcker. Speciellt innerkrukor tycker jag är så otroligt dyra med tanke på att de inte ens syns och fick tipset av min mamma att köpa begagnade istället. Det är dock inte alltid så lätt att hitta dessa har jag upptäckt.
Några second hand-butiker som finns runt om i Sverige, men absolut inte alla
- Hjärta till Hjärta
- Myrorna
- Återvinningen
- Emmaus
- Erikshjälpen
Tips: Hos VintageKartan.se kan du leta efter secondhandbutiker och vintageaffärer i hela Sverige.
Säg upp alla onödiga prenumerationstjänster (som du kanske inte ens använder)
Behöver du verkligen tusen kanaler till tv som du ändå aldrig kollar på och läser du verkligen böcker hela tiden? Själv så har jag både Netflix och Spotify som jag använder flitigt och då är det mer värt pengarna än att ha en prenumerationstjänst som bara ligger. Istället så köper jag prenumeration för en månad i taget ifall jag t ex märker att jag läser mycket under en period. Det är också en av de bästa med prenumerationstjänster – att jag kan köpa tillgång under enstaka månader i taget.
Låna pengar kortsiktigt
Ibland är det inte så att man faktiskt lyckas nå sina sparmål men ändå vill komma iväg på en resa. Då kan man fundera över ifall ett alternativ är att kortsiktigt låna pengar till låg ränta. Idag så finns det massor av olika typer av lån, bland annat smslån med låg ränta.
Viktigt att tänka på vid smslån är att ofta så brukar de erbjuda en räntefri period i några månader och det är bäst att planera att betala tillbaka under denna period. Annars kan det hända att du får betala väldigt hög räntae efter den räntefria perioden och det kan då bli dyrare än du tänkt dig. Tänk också på att inte låna mer pengar än du vet att du kommer att klara att betala tillbaka.
Bra inlägg! Förstår inte att vissa inte upptäckt bonuskorten än, det är ju så bra! 😀 Jag vill tipsa om SJ Prio mastercard med 🙂 Det använder jag till alla mina köp i Sverige och får snabbt ihop poäng att använda till tågresor. Har Norwegian att handla för utomlands då det är bättre med andra valutor än SEK.
Hotels.com är min favorit när det kommer till att boka hotell med, efter 10 hotellnätter får man en natt gratis. Har senaste åren löst in 6 nätter, värda allt mellan 450 och 1500 kr. Känns alltid lika gött! 🙂 Det är ett av mina bästa “spartips” 🙂
Kul att du uppskattade inlägget, Emilie. Ska ta och lägga till ditt tips om SJ Prio Mastercard också! Det finns ju så många olika alternativ och så många olika sätt att samla bonus på. Jag förstår inte heller att inte fler använder det i Sverige. I USA t ex verkar det vara så vanligt att samla bonus på kreditkort.
Hotels.com använder jag mig aldrig av, mest för att jag inte vill betala hotellnatten i förväg vilket verkar vara standard där? Även om det såklart är toppen med en gratis natt som bonus. Jag använder mest Booking.com och där får jag 10% på bokningar vilket också blir några kronor.