Ett foto får liv på en canvastavla från Best Canvas

Vissa saker vet man bara, andra saker tar tid. Ibland så tror man att man vet precis hur man vill ha det, men när man väl har det så visar det sig att det inte känns helt rätt. Vissa saker är en process som växer fram långsamt. För mig så är tydligen inredning en av dessa saker som måste få ta tid.

Jag har säkert redan nämnt det i tidigare inlägg där jag skriver om inredning, men det har aldrig varit ett större intresse hos mig. Inte heller något som jag har velat spendera så mycket pengar på. Samtidigt så har jag ändå alltid gillat att förnya hemma med jämna mellanrum, för efter ett par år med samma gardiner så är det kanske bara naturligt att man tröttnar på att se dom varje dag? Eller att jag gärna byter ut tavlor och fotografier på väggarna, inte för att motivet blir dåligt med tiden men mina ögon vill gärna se något nytt.

Under sommaren så har jag haft ett nytt projekt, att inreda en stuga. Något som kändes väldigt enkelt från början visade sig vara svårare än jag trodde. Jag har hämtat inspiration från hotell, airbnb’s, hos andra men framförallt från Pinterest där det aldrig är brist på inredningsinspiration.

Läs mer: Skapa en personlig fotovägg

Med världen som inspiration

Att få möjligheten att börja på ett blankt canvas där allting var möjligt kändes både spännande och lite skrämmande. För om det blir fel så blir det ju… fel. Samtidigt så går det mesta att fixa till. Det går att måla om väggarna om färgen inte blev helt rätt. Det går att flytta runt på möbler.

Jag kan inte direkt påstå att jag någonsin har haft någon riktig stil och det har tagit mig många år innan jag äntligen börjar känna att jag faktiskt har hittat hem, och hittat mig själv i det här stora inredningträsket. Jag har aldrig brytt mig speciellt mycket om trender eller design, utan jag går mer på känsla. Jag gillar att hålla det enhetligt, med lite färgklickar här och där. Mönster har aldrig varit min grej och att jag köper ett par gardiner med safarimönster är en stor grej för mig.

Men något som är en röd tråd för mig i inredandet är prydnader och fotografier. Ett antal sådana har fått följa med mig hem under alla år av resande och upptäckande. Och varje gång jag ska förnya hemma så brukar jag vilja byta ut bilderna som pryder väggarna. Okej okej, jag har ibland svårt att faktiskt byta ut bilderna även om jag vill få upp lite nya motiv.

Rustikt, country, western, natur

Några av mina ledord i hela den här inreda-en-stuga-processen har varit rustikt, boho, country, western, ljust, lagom minimalistiskt och inte för mycket krimskrams, trä, natur – och nej, vissa stilar kanske inte alls matchar med varandra. Men det är ju det som varit det roliga, att försöka blanda alla dessa olika stilar till något som känns som mig och oss. Att lyckas hitta guldkornen från allt som jag tycker om och välja ut det bästa av det bästa. Som sagt, lättare sagt än gjort.

Tanken var att allt skulle vara klart den här sommaren men det blev inte så. Någonstans längs vägen så insåg jag att det är en stor skillnad mellan att inreda i huvudet och att göra det på riktigt. Många gånger så har jag velat vara på plats och känna av vad jag vill ha, vart jag vill ha och hur jag vill ha det. Ofta blev det bra, men andra saker.. mindre bra. Som tur är så går det att göra om.

Att vara den som ska ta alla dessa stora beslut har varit väldigt ovant, framför allt när det handlar om alla stora kostnader som medföljer. Att välja färg på ett helt kök… var lätt fram tills det var dags att faktiskt beställa det. För det är ju faktiskt något som är svårare att ångra och ändra. Min allra första tanke var att jag ville ha ett grönt kök, och ett grönt kök blev det också.

Läs mer: Tryck upp dina egna resebilder på produkter från BestCanvas.se

Rabattkod hos BestCanvas.se

Med koden OHDARLING15 så får du 15% rabatt på alla produkter hos Bestcanvas.se.
Koden är giltig fram till 31 december 2023 och det går bra att använda den flera gånger.

Cabin in the woods

Stugan fick smeknamnet “Cabin in the woods” på min hemliga Pinterestboard även om den inte ligger mitt i skogen. Men hela byn är omgiven av skog så helt missvisande är det ju inte. När jag blickar ut genom sovrumsfönsret så ser jag både oändlig skog och fjälltoppar i horisonten.

Jag hade en tanke om att blanda lite nytt med mycket gammalt, men det har blivit mer nytt än gammalt eftersom det är svårt att få tag i begagnat här. Att handla second hand är lätt i större städer där det finns ett stort utbud. Men här uppe i norra Sverige så har det varit svårt. Att ta mig in till närmsta stad för att gå på second hand skulle kosta närmare 1000 kr i bara bensin och då är jag inte garanterad att komma hem med något. Att handla online är inte heller så lätt med tanke på att det är dyrt med frakt och jag vill gärna se vad jag köper innan jag köper det.

Här hemma så har vi rensat ut bland alla kartonger vi samlat på oss med saker vi inte velat slänga men samtidigt heller inte vill ha kvar. Vi har skänkt bort, sålt och även fyllt en kartong med saker som numera fått nytt liv i stugen i norr.

Till exempel så har tallrikarna som jag hade när jag flyttade hemifrån har nu fått ett nytt hem här i stugan. Jag har också tillverkat egna saker, som en hushållspappershållare när jag inte kunde hitta den perfekta att köpa. Och så har vi ju den där gardinstången som skulle vara tillfällig men som kanske blir permanent ändå. Det är även mycket som inte är klart än, som den lilla höstolen som jag fyndade på marketplace som ska få ny färg. Och den alldeles för tråkigt vita Kallax-hyllan som ska få sig en make-over om jag bara kan bestämma mig för en färg.

Att välja inredning som matchar känslan

Som fotograf så är det självklart att det ska finnas massor av bilder på väggarna. Minnen från förr att blicka tillbaka till, och platser att drömma sig bort till. Och människorna som vi saknar. Foton är det som gör ett hus och en plats till ett hem, om du frågar mig.

Jag tycker alltid att det är svårt att välja bilder att framkalla. Både för att jag har ett väldigt stort bildarkiv men också för att jag gärna vill att alla bilder ska passa bra ihop. I vanliga fall så brukar jag rita upp ett rum i Photoshop där jag klistrar in bilder för att se hur allt blir tillsammans.

Den här gången så har jag inte gjort det utan vi har börjat med en riktig stor canvastavla från Best Canvas. Det är den största bilden som jag någonsin har framkallat och direkt när jag såg den så kände jag att jag borde valt en ännu större bild! Det är helt fantastiskt att få se sina egna bilder komma till liv på en stor yta och helt klart något jag vill uppleva igen. Tanken var att den skulle vara på en helt annan vägg än där den hamnade. Men där den är nu är den perfekta platsen.

Motivet kändes givet när vi båda såg bilden. En vy över byn och gården jag växt upp på.

Vi valde att lägga till en svart ram runt kanten på denna canvastavla som enlig hemsidan skulle ge en fin konstrast till de flesta objekt, och vi kan bara inställa att det var väldigt snyggt. Tavlan är fäst på en kilram av hög kvalitet av FSC-certifierad furu på 2 cm och runt om har vi en ram i färgen “ek antikt optik”. Ramen passar väldigt bra in med övriga färger och inredning i rummet.

Min grundtanke var att jag även skulle hänga upp flera mindre foton i svartvitt runt omkring den stora canvastavlan, men när det väl var dags att hänga upp de mindre bilderna så kunde jag inte hitta alla ramar som jag fyndat på second hand hemma i Östergötland. Förmodligen så ligger dom i en låda någonstans så det får bli ett projekt till nästa gång. Det ger mig också lite mer tid att fundera ut om det är så jag vill ha det, alltså med mindre foton runt om. Jag började nämligen att fundera på om jag istället vill ha lite större bilder runtom. Ah, vi får se hur det blir.

PS: Jag skulle ta en bild på mig och kartongen med canvastavlan men det var för mörkt ute under mitt första försök så jag tänkte att jag har gott om tid för det dagen efter.. och så glömde jag!

Rabattkod hos BestCanvas.se

Med koden OHDARLING15 så får du 15% rabatt på alla produkter hos Bestcanvas.se.
Koden är giltig fram till 31 december 2023 och det går bra att använda den flera gånger.

Älskade ljuset när jag tog denna bild!
Älskade ljuset när jag tog denna bild!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *