Bozeman, Montana

Att se och göra i Bozeman, Montana

Bozeman ligger i sydvästra Montana och med sina närmare 50 000 invånare så är det den fjärde största staden i Montana. Staden ligger på en höjd av 1470 meter över havet.

Det sker en stadig inflyttning av nya invånare till Bozeman och de flesta lockas av områdets många friluftsaktiviteter som vandring, flugfiske, kajakpaddling och bergsklättring. Närheten till nationalparken Yellowstone är också en fördel med att bo i Bozeman. Faktum är att Bozeman är den snabbast växande staden i Montana idag.

Den första feberala byggnaden och postkontoret i staden byggdes år 1915. Många år senare, år 1992, så stod det tomt och kom att användas som inspelningsplats för filmen A River Runs Through It av Robert Redford, med Brad Pitt i huvudrollen.

En annan populär film som spelats in i området nära Bozeman är Mannen som kunde tala med hästar. Bozeman var också med i ett avsnitt av The Big Bang Theory där Sheldon Cooper flyttar till just Bozeman under en period. Avsnittet heter “The Bozeman Reaction”.

Bozeman, Montana

Bozeman, Montana

Bozeman, Montana
Bozeman, Montana

Bozeman, Montana

Bozeman, Montana
Bozeman, Montana

Historien om Bozeman, Montana

Under flera tusentals år så har de inhemska invånarna (bland annat Shoshone, Nez Perce, Blackfeet, Flathead, Crow Nation and Sioux) i USA rest omkring i detta område som kallas för “Valley of the Flowers”. Dock så tillhör Gallatin Valley, där Bozeman ligger, främst till Crow-folket.

Bozeman grundades i augusti 1864 av John M. Bozeman som även grundade Bozeman Trail som var en Overland-rutt som kopplade samman guldrushområdet i Montana till Oregon Trail.

Staden ligger i sydvästra Montana och med sina närmare 50 000 invånare så är det den fjärde största staden i Montana.

Bozeman, Montana

Bozeman, Montana

Western Café - Bozeman - Montana - USA

John Bozeman

John föddes i Georgia, men flyttade västerut för att gå med Pike’s Peak Gold Rush i Colorado. Han lämnade då efter sig både fru och barn. Men när han inte fann lyckan, eller guldet, i Colorado så reste han istället vidare till Deer Lodge-området i västra Montana-territoriet. Detta var år 1862 och han började arbeta i de guldfält som James och Granville Stuart hade upptäckt. John anslöt sig även senare till grävandet efter guld i Bannack men han fann ingen större lycka där.

Då började han tänka på att det skulle vara mer lönsamt att “gräva” efter guld hos gruvarbetarna än att gräva efter guldet på riktigt. Så han tog stöd av en annan misslyckad Bannack-prospektör och vän, John Jacobs. Tillsammans så utforskade de en ny och kortare väg in till Montana-territoriet från den östra delen av landet.

Det resulterade i Bozeman Trail som är en avskärningsväg från Oregon Trail i Wyoming till Bannack i Montana. Den vägen guidade även gruvarbetare till Virginia City genom Gallatin Valley.

John Bozeman bosatte sig då i Gallatin-dalen på en plats “som stod mitt i porten till bergen”. År 1864 så planerade han och grundade staden Bozeman i Montana vars närhet till leden hjälpte staden att växa under följande år.

“standing right in the gate of the mountains, ready to swallow up all tenderfeet that would reach the territory from the east, with their golden fleeces to be taken care of”. ~ citat från Wikipedia

Tre år senare så mördades John när han reste längs Yellowstonefloden. Hans partner, Tom Clover, rapporterade in att de hade attackerats av ett band med Blackfeet-indianer. Dock så vet ingen om det verkligen var så och vissa historiker misstänker att John i själva verket mördades av Tom. Eller av Thomas Kent som var medhjälpare till pionjären Nelson Story som ägde en ranch i området.

Blackfeet-indianerna levde i mindre familjegrupper under vintertid, så kallade band. Ett band var den grundläggande organisationen för jakt och försvar. ~ Wikipedia

Vad som är sanning? Det är fortfarande ett mysterium.

Bozeman, Montana

Western Café - Bozeman - Montana - USA

Western Café - Bozeman - Montana - USA

Western Café - Bozeman - Montana - USA

Sevärdheter i Bozeman, Montana

Till skillnad från de riktigt stora städerna så finns det inte ett obegränsat utbud av saker att se och göra i Bozeman. Men för mig personligen så är det bara en fördel. Jag gillar känslan av att jag hunnit se allt jag vill när det är dags att lämna ett ställe. Även om jag dock gärna hade stannat kvar lite längre här så kände jag mig nöjd med besöket här. Vi hann ju med allt vi ville och lite till under hela vistelsen.

Några saker som jag tycker att du ska försöka hinna med när du besöker Bozeman:

Ät glass i stora glass. Ett måste under sommaren är att äta så mycket glass som du bara orkar! Och besöker du Bozeman och Montana så måste du provsmaka glassen från Wilcoxson’s Ice Cream och Sweet Peaks Ice Cream  – det gjorde jag flera gånger under resan. Så god glass! Ett tips är att testa Huckleberry-smaken. PS: Ät glass även om du besöker Bozeman under annan årstid än under sommaren – det är gott året om!

Bozeman Hot Springs. Vi hade inte bokat någon camping när vi anlände till Bozeman. Den första natten sov vi på parkeringen utanför Walmart men den andra natten så checkade vi in på Bozeman Hot Springs Campground. Inträde till de varma poolerna ingick och det var här vi spenderade hela kvällen. Det var olika grader i de olika poolerna och framåt kvällen när det blev skymning så tändes mysiga lampor. De hade även livemusik här. Ett väldigt mysigt ställe! Läs mer längre ned i inlägget.

Bozeman’s Main Street. Main Street är inte jättelång och även om du inte har jättemycket tid över så hinner du säkert med en promenad här. Det finns massor av mindre butiker med unika prylar och även flera matställen ifall du är hungrig.

Fler sevärdheter i Bozeman

Second Hand & Vintage i Bozeman

 • Head West
 • Rare Bird
 • Downtown Antiques
 • Bozeman Goodwill Store

Bozeman, Montana

Bozeman, Montana
Bozeman, Montana

Bozeman, Montana

Bozeman, Montana

Bozeman, Montana

The Montana Scene - Bozeman
The Montana Scene - Bozeman

Bozeman, Montana

Bozeman, Montana

Bozeman, Montana
Bozeman, Montana

Äta och fika i Bozeman, Montana

Vi åt lunch på Western Café som är en av Bozemans mest välkända matställen.

När vi kom dit lagom till att de öppnade så var det redan fullt med folk utanför som väntade på att få komma in och få en sittplats. Vi fick skriva upp oss på väntelistan och fick veta att vi behövde vänta i runt en halvtimme. Helt okej tyckte vi och tog en extra promenad runt Bozeman istället för att stå och trampa på samma ställe i en halvtimme.

Som du kanske kan gissa så var våra förväntningar väldigt höga när vi väl fick slå oss ned vid ett stort bord. Det var ju ändå kö in! Det fanns ganska många bord och sittplatser inne på Western Café men det är samtidigt väldigt trångt. Men ändå lite mysigt om än lite högljutt med allas röster.

Jag var inte superhungrig så jag beställde “bara” in en toast med ost- och skinka. Fick även pommes som tillbehör. De andra tog hamburgare. Jag var supernöjd med min toast medan de andra var mindre nöjda. Det var helt okej mat tyckte dem, men ingen wow-upplevelse direkt.

Jag vet inte om det är så att vi som svenskar har lite högre krav på maten, eller om det helt enkelt bara inte var världens bästa mat där. Atmosfären och inredningen var dock desto bättre och det var som att kliva in i dåtidens vilda western.

Bryggerier i Bozeman, Montana

Det finns många lokala mikrobryggerier i Bozeman. Ofta så kan du även äta bra mat på dessa.

 • Bozeman Brewing Company
 • Bozeman Taproom
 • Bridger Brewing Company
 • MAP Brewing Company
 • Mountains Walking Brewery & Pub
 • Outlaw Brewing
 • Union Hall Brewing

Western Café - Bozeman, Montana

Western Café - Bozeman - Montana - USA
Western Café - Bozeman - Montana - USA

Western Café - Bozeman - Montana - USA

Western Café - Bozeman - Montana - USA

Western Café - Bozeman - Montana - USA

Western Café - Bozeman - Montana - USA

Western Café - Bozeman - Montana - USA

Boende i Bozeman, Montana

Eftersom vi roadtrippade med en husbil så bodde vi aldrig på något hotell i Bozeman. Istället så övernattade vi en natt vid Bozeman Hot Springs Campground där inträde till de varma poolerna även ingick för hela gänget på sex personer. Det var en mindre camping men den var superfin. Det var även här vi mötte de första svenska rösterna under resan. Kan verkligen rekommendera detta ställe! Du kan även hyra stugor här, den minsta stugan har 1 rum och där kan 4-5 personer sova medan den större stugan har 2 rum och där kan 6-7 personer sova. De har såklart även tältplatser.

Tips på boenden i BozemanBooking.com

Bozeman Hot Springs - Bozeman - Montana

Bozeman Hot Springs - Bozeman - Montana

Bozeman Hot Springs - Bozeman - Montana
Bozeman Hot Springs.

Bozeman Hot Springs

Vi övernattade en natt på Bozeman Hot Springs Campground men här hade jag gärna stannat en natt extra. Inte kanske för campingen i sig, även om den var väldigt fin. Men för tillgången till Bozeman Hot Springs där vi spenderade hela kvällen. Det finns både plats för husbil, husvagn och tält samt stugor att hyra. Inträde till poolerna ingick för hela sällskapet.

Det finns 12 olika pooler som alla har olika grader på vattnet – allt från 15 grader till 41 grader. På kvällen så tändes mysiga lampor och det blev en riktigt härlig atmosfär inne vid badområdet.

Priser (endast poolområdet)

Vardag

 • Barn 0-4 år: $8
 • Barn 5-13: $15
 • Vuxen: $17
Helg

 • Barn 0-4 år: $1
 • Barn 5-13: $17
 • Vuxen: $21

Om du även vill använda fitness centret så kostar det $25 för en vardag eller $30 under en helg.

Prisuppgifterna är uppdaterade den 2 september 2020.

Hitta hit: Du tar dig enklast till Bozeman Hot Springs med bil – då tar det ca 15 minuter från downtown Bozeman. Om du däremot inte har tillgång till bil så går det även att åka med buss nästan hela vägen – det tar dock nästan en timme.

Läs mer: Bozeman Hot Springs – ett hett utflyktstips i Montana

Bozeman Hot Springs - Bozeman - Montana

Bozeman Hot Springs - Bozeman - Montana
Bozeman Hot Springs - Bozeman - Montana

Bozeman Hot Springs - Bozeman - Montana

Bozeman Hot Springs - Bozeman - Montana

Bozeman Hot Springs - Bozeman - Montana

Vädret i Bozeman

Bozeman är en destination som du kan åka till året om, speciellt om du gillar vinteraktiviteter. Det finns bra skidåkning här vid Bridger Bowl Ski Area. Du kan även åka snöskoter på många olika platser här och det finns bra trails att utforska. Dock så vet jag inte om det är okej för en svensk att hyra en snöskoter utan guide.

Många tycker att våren är den vackraste säsongen i området vid Bozeman på grund av att dalen då börjar bli grön och fylld av vackra vilda blommor som då blommar samtidigt som bergen fortfarande är snöklädda. Dock kan våren vara väldigt regnig så om du planerar för att vara utomhus mycket så kanske våren inte är den bästa tiden att åka under.

Sommaren i Bozeman är däremot varm och perfekt för utomhusaktiviteter. Speciellt för vandring och att ha det kul på de många sjöarna och floderna som finns här.

Hösten är också vacker när asparna blir gula och det är också under hösten som vädret är som allra mest behagligt. Vilket jag nog kan instämma i. Jag besökte området i slutet av juli samt början av augusti och det var otroligt varmt på dagarna medan kvällarna var mer härliga och behagliga.Bozeman Hot Springs - Bozeman - Montana

Bozeman Hot Springs - Bozeman - Montana
Växlande väder i Bozeman.

Events i Bozeman med omnejd

Bozeman har många olika events och happenings under året. Några är återkommande som den årliga paraden den 4:e juli och countryfestivalen Headwaters Country Jam.

Bozeman, Montana
Bozeman, Montana.

Åk på en dagsutflykt från Bozeman

Yellowstone National Park
Paradise Valley - Montana - USA
Virginia City - Montana - Ghost Town
Nevada City - Virginia City - Montana
Livingston Montana
Nevada City - Virginia City - Montana
Montana Grizzly Encounter - Bozeman
Paradise Valley - Montana - USA
Montana

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *