På spaning efter vilda djur i Yellowstone

På spaning efter vilda djur i Yellowstone

Med ynka tre timmars sömn så kämpade vi oss upp ut våra varma och sköna sängar i Gardiner, Montana. Vi hade övernattat på Yellowstone Big Rock Inn – ett nyöppnat hotell som ligger väldigt nära den norra entrén till Yellowstone. Trots att vi visste att den här dagen var en av de dagar som vi verkligen inte kunde unna oss en sovmorgon och trots förhoppningarna om att det här skulle bli en riktigt bra dag så var det ändå svårt att fokusera på det – när allt vi ville göra var att fortsätta sova.

Men upp kom vi minsann! Klockan var knappt fem på morgonen och det var regn i luften när vi klev ut från hotellet för att kliva in i minibussen som skulle ta oss runt Yellowstone under den här dagen. Vi skulle nämligen inte köra runt på egen hand under vår första riktiga dag i parken, utan vi hade bokat en naturguide från företaget Yellowstone Year Round Safaris.

Sakta så började vi att vakna till liv tillsammans med parkens alla invånare. Det är något helt fantastiskt vackert med soluppgångar och att känna hur världen vaknar till liv. Ofta så betyder soluppgångar att man dessutom är ensam ute i tystnaden. Dock inte under denna morgon. Eller, det var ganska tyst men vi var långt ifrån ensamma om att vilja fånga morgonstunden.

På spaning efter vilda djur i Yellowstone

De flesta av platserna som vår guide, Ted, tog med oss till var platser som jag hade antecknat i mitt anteckningsblock och vi hade mycket väl kunnat köra runt i parken på egen hand för att spana efter vilda djur i Yellowstone. Och under den första halvtimmen så hade vi alla samma tanke i huvudet; varför betalar vi 4000 kr för detta? Hur tänkte vi när vi bokade detta? Tänkte vi ens alls?

Det skulle dock inte dröja länge tills vi hade svaret på våra frågor, innan vi skulle inse att vi hade valt rätt när vi bokade en kunnig naturguide. För även om vi skulle kunna köpa egna billiga teleskop och göra egen research (som jag visserligen ändå gjorde) om vilka platser som rekommenderas för att spana efter både varg och björn – så skulle vi inte kunna köpa oss till den lokalkunskap som Ted hade.

Dessutom så var han väldigt bra sällskap under dagen och berättade massor av spännande och intressanta historier om parken och dess omgivningar. Och för att göra en kort liten sammanfattning om alla djur vi såg: hundratals bison,  7 vargar (både vuxna och valpar), en grizzlybjörn och två svartbjörnar. Lägg till några babyugglor, en rödräv, bergsgetter och dagen kändes komplett.

Läs mer om Yellowstone: En roadtrip genom Yellowstone

På spaning efter vilda djur i Yellowstone

Fakta om djuren i Yellowstone

 • Det finns 67 olika djurarter i Yellowstone.
 • Ungefär 690 grizzlybjörnar lever i Greater Yellowstone Ecosystem sedan 2016.
 • Den vanligaste björnen i parken är svartbjörnen.
 • Idag så lever ungefär 99 vargar i parken (fakta från januari 2016).

Läs mer: Djurlivet i Yellowstone

Historien om den gråa vargen i Yellowstone

Nationalparken Yellowstone bildades år 1872 och då var antalet gråvargar redan väldigt lågt i Montana, Wyoming och Idaho. Att parken skapades betydde dock inte att varken varg eller andra rovdjur var skyddade utan regeringens program för rovdjurskontroll ledde till att gråvargen i princip försvann helt från Yellowstone. Det skulle dock dröja till 1926 innan de sista vargarna i Yellowstone dödades.

Men, sen hände något. I början av 1940-talet så började de som ansvarade för parken (tillsammans med biologer, naturvårdare och miljöaktivister) att arbeta med en kampanj som skulle återinföra gråvargen till nationalparken. När en ny lag om utrotningshotade arter kom år 1973 så började man arbeta för ett lagligt sätt att återinföra vargen till parken. Men det skulle dröja ända till år 1995 innan gråvargen kom tillbaka till Lamar Valley i Yellowstone.

Mellan 1995 och 1997 så flyttade man 41 vilda vargar från Kanada och nordvästa Montana till Yellowstone. År 2015 så fanns det ungefär 528 vargar i Yellowstone Greater Ecosystem medan det fanns minst 108 vargar uppdelade i elva flockar inne i nationalparken Yellowstone under 2016 (december).

Det finns mycket att säga om gråvargarna i Yellowstone och det är ganska tydligt att det verkar finnas två olika sidor – de som vill ha kvar vargarna och de som inte vill det. Själv så är jag väldigt glad över att ha fått se varg i Yellowstone, även om det var på väldigt långt håll.

Bästa platserna att se varg: Norra delen av Yellowstone

Läs mer: Vargar i Yellowstone & Vad är egentligen Yellowstone Greater Ecosystem?

Bison i Yellowstone: nästan en utrotad art

En gång i tiden så fanns det mellan 25-60 miljoner amerikanska bison men vid 1880-talet så hade människan nästan utrotat djurarten i Nordamerika. Men 23 individuella bisonar överlevde massslakten genom att gömma sig i Pelican Valley i Yellowstone. År 1896 så köpte regeringen i USA en tjur och sju kor från bisonbesättningen i Lincoln Park Zoo – allt för att hjälpa till med att öka antalet bison i området.

1902 så introducerade man en hjord av 21 Goodnight plains bison till parken. De flyttades till Lamar Valley och överlevde där som boskap till 1960-talet då policy för naturlig reglering antogs av parken.

Idag så finns det ungefär 4816 bison i Yellowstone (augusti 2017), uppdelade i två undergrupper som för det mesta är isolerade från varandra. Northern Range-hjorden med ca 3969 bison samt Central Interior-hjorden med ca 847 bison.

Bästa platserna att se bison: Hayden Valley och Lamar Valley

Välkommen till Yellowstone; den första nationalparken i världen.
Från 1 juni 2018 så kostar det $35 att åka in i parken för en bil (alla passagerare inräknade) och entréavgiften gäller i sju dagar.
Även om det kan verka roligt att mata djur eller att gå nära så låt bli.
Yellowstone National Park
En morgontrött bisonkalv.
På spaning efter vilda djur i Yellowstone
Och resten av bisonfamiljen.
Det är fantastiskt att få “träffa” djur i det fria.
På spaning efter vilda djur i Yellowstone
Här går djuren helt fritt, även om det betyder att de kommer in för att beta hemma hos någon.
På spaning efter vilda djur i Yellowstone
Yellowstone Park-bisonbesättningen i Yellowstone National Park är förmodligen den äldsta och största offentliga bisonbesättningen i USA.
White-tailed Deer – en hjort med en vit bakdel. En av de vanligaste hjortarterna i Nordamerika. Dock så finns det inte så många i Yellowstone vilket man tror beror på habitat och höjdbegränsningar i norra området. Samt eftersom det finns stor konkurrens från andra hovdjur som är bättre lämpade för att leva i den miljö som finns där.
Yellowstone National Park
Det finns ungefär 4 900 bison i Yellowstone (beräknat år 2015).
Nånstans här så finns det en vargfamilj; mamma varg med tre små vargvalpar.
På spaning efter vilda djur i Yellowstone
Vi är inte ensamma om att vilja spana på varg. Det är dock inte fotografer med stativ, utan mest naturälskare med teleskop på stativ.
Yellowstone har ett otroligt rikt djurliv.
På spaning efter vilda djur i Yellowstone
Att få besöka djur i deras hemmiljö är något som jag verkligen tycker om att göra.
På spaning efter vilda djur i Yellowstone
Trots att det står en stor mängd människor så bryr djuren sig knappt om att vi finns där.
Kanske är det för att de vet att vi är där på deras villkor.
På spaning efter vilda djur i Yellowstone
Vi stannar till vid en ny utsiktsplats då det står några och spanar ut mot skogen.
De har tydligen sett några brunbjörnar så vi tar fram våra kikare och teleskop och försöker få syn på dem.
Yellowstone National Park
Efter en stund så lokaliserar Ted grizzlybjörnarna och vi turas om med teleskopet för att få korta glimtar av dem. Samtidigt så börjar det bli mörkare och mörkare på himlen.
Vi är otroligt glada över att vi har teleskopet med oss under dagen.
Du vet aldrig vem som dyker upp – så länge du är tyst, försiktig och håller ögonen öppna.
På spaning efter vilda djur i Yellowstone
Precis när vi hade satt oss i minibussen och skulle åka vidare så dyker denna krabat upp framför oss.
När den tjocka dimman kommer och försämrar sikten för oss så inser vi att det är ingen idé att stanna kvar.
Så vi åker vidare – destination Cooke City i Montana. Här ska vi äta frukost medan vi hoppas på att det ska klarna upp.
Montana är en stat som jag väldigt gärna vill besöka snart igen.
Ted arbetar på företaget Yellowstone Year Round Safaris och vi är alla eniga om att vi verkligen kan rekommendera både företaget men speciell honom som guide.
Efter frukosten så börjar det faktiskt att klarna upp och jag passar på att gå ut och fotografera lite innan vi ska åka tillbaka in till parken igen.
Jag hade gärna velat ha lite mer tid här i Cooke City för att gå runt och kolla.
Är det måntro solen som skiner lite på träden där framme?
Cooke City, Montana.
Jag vet inte riktigt vad det samtalas om här men vi avverkade många olika samtalsämnen under dagen – bland annat om skillnaderna mellan Sverige och USA.
Vi åker tillbaka in till Yellowstone.
Jag är så glad över att jag hann få en bild på denna skylt som var uppsatt vid entrén till Yellowstone. Samtidigt så tycker jag att det är så otroligt tragiskt att den ens ska behövas. Något av det farligaste som du kan göra är att vända ryggen till en bison.
Ett tips för dig som vill åka på självguidad tur i Yellowstone; kolla efter parkeringar eller platser där det finns folksamlingar. Helst med teleskop. Där finns det oftast något spännande att spana efter.
Detta är en sån plats. Det finns massor av plats vid sidan av vägen för att parkera och här har några fått syn på bergsgetter.
Nånstans här uppe i berget bland det lilla vattenfallet så finns en samling med bergsgetter.
Du vet aldrig vad du kan få syn på – ha tålamod och våga fråga andra vad de kollar på.
Jimmy spanar efter bergsgetterna.
Guiden Ted och Jimmy turas om att använda teleskopet och kikare.
Ett annat tips om du vill spana efter djur i Yellowstone: ha en kikare. Teleskop är självklart att föredra, men en kikare är bättre än ingenting.
Vi pausar vårt spanande efter djur och tar en promenad.
Det känns som att vi ska in mitt bland skogen.
Men enligt Ted så finns det en vacker sjö bakom alla träd.
Efter att ha suttit i bilen större delen av morgonen så är det skönt att sträcka på benen.
Grabbarna spanar med kikare.
Vid det här laget så har solen börjat skina igen och det känns som evigheter sen det ösregnade.
Bisonbajs. Spännande, jag vet.
Om jag inte visste bättre så skulle jag tro att denna bild är arrangerad. Men det är den inte och jag är så glad att jag fick till den så perfekt.
Vi möter några andra under vår promenad, men vi är mestadels helt ensamma.
Den rätta termen för dessa djur är bison, men många av parkbesökarna säger istället buffalo.
Jag träffade en man som hade ett riktigt ordentligt objektiv till sin kamera.
Amerikansk bison gillar att hålla till vid floddalar samt på prärier och slätter.
Och det gör även vi människor i Yellowstone – för hur ska vi annars få syn på dessa djur?!
En amerikansk bison kan springa upp till 55 km / h och är väldig smidig, även om det inte verkar så vid första anblick. De är dessutom otroligt starka djur och har ett väldigt lättirriterat temperament.
Två små söta miniugglor. De var så långt bort så jag var tvungen att croppa bilden väldigt mycket så det är lite suddigt, men de syns där i alla fall.
På vägen tillbaka till Gardiner så stannade vi till för att kolla på ett vattenfall.
Yellowstonefloden slingrar sig genom parken.
Det finns många olika djurarter i Yellowstone och jag tycker att det är lika spännande oavsett vad jag fick syn på.
Hejdå från Yellowstone!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 Comments

  1. Tack Ann-Louise! Det är alltid lika roligt att höra att mina bilder uppskattas. Och jaa, det var det verkligen! Det kändes verkligen som att vi var på besök hos dom.

  1. Tack Marianne! Ja, det var en riktigt bra dag för djurspaning. Och jag tycker också det var väldigt intressant om att höra om djurens historia i parken.

 1. Alltså åh!!! Efter alla fantastiska bilder du delar med dig av känner jag ju rent spontant att jag snarast måste boka en resa över till USA och roadtrippa igenom alla nationalparker! Måste ta körkort också kanske, haha 😉

  1. Åh så glad jag blir att jag kan inspirera så mycket! 🙂 Det skulle ju vara en riktig drömresa – att roadtrippa igenom hela landets alla nationalparker! <3 Och nää, körkort behövs inte - du kan anlita mig som chaufför istället 😉

 2. När vi var och jobbade förra sommaren så var vi ju en relativt stor grupp. Vi stannade till vid en sådan där liten parkering på sidan och klev in i buskaget för att spana på…gran och kottar, vi är ju ekologer. Och OM folk blev nyfikna. Så himla många som stannade och frågade “vad är det ni ser” “är det en björn?” hehe. Det var kul 🙂

  1. Haha, så roligt! Kan verkligen förstå den reaktionen. Minns när vi åkte runt där och såg folksamlingar, man undrade ju hela tiden vad dom såg.