En dag i Theodore Roosevelt National Park

En dag i Theodore Roosevelt National Park

För många år sedan så bestod North Dakota mest av orörd vildmark och det var inte många som hade hittat hit. Theodore Roosevelt National Park existerade inte utan denna del av västra North Dakota kallades för the Badlands. Franska jägare ansåg att landet var “les mauvaises terres a traverses” som i stort sett betyder att det var “dåligt land att färdas genom”.

Men så kom The Northern Pacific Railroad till området. Med järnvägen så kom även nya människor, fler varor och oändligt med möjligheter. En av städerna i området som delvis uppstod tack vare järnvägen är Medora som än idag finns kvar.

Lite fakta om Theodore Roosevelt National Park

Theodore Roosevelt National Park har fått sitt namn efter Theodore Roosevelt som var USA:s 26:e president. Denna nationalpark är den enda som har fått sitt namn av en person. Lilla Missourifloden flyter igenom alla tre delar av parken och the Maah Daah Hey Trail sammankopplar varje del.

Nationalparken är uppdelad i tre enskilda områden – North Unit, South Unit och Elkhorn Ranch Unit. Jag hann tyvärr bara besöka den södra delen som är mer lättillgänglig. Det skulle ta mig flera timmar att köra till den norra delen och jag hade helt enkelt inte tillräckligt med tid för det.

Elkhorn Ranch ligger i en avlägsen del av parken som bara är tillgänglig via grusväg. Det är en stundtals dålig väg och rekommendationen från parken är att alltid kolla med park rangers innan du bestämmer dig för att köra dit. De kan också hjälpa till med vägbeskrivning. Grunden till ranchen och några andra byggnader har bevarats men många andra delar av stugan har rivts ned då Roosevelt lämnade ranchen.

Det finns inget visitor center eller faciliteter vid Elkhorn Ranch. Vägen som leder till ranchen ska dock vara väldigt vacker. Tyvärr hann jag inte besöka denna del av parken heller, men om jag åker tillbaka så står det högt upp på önskelistan.

Vilda hästar som strosar omkring i Theodore Roosevelt National Park
Vilda hästar som strosar omkring i nationalparken.

Vem var Theodore Roosevelt?

Theodore (eller Teddy som kan även kallades för) kom först till North Dakotas badlands för att jaga bison. Detta var under september år 1883. Då var han en mager, ung och spektakulär kille från New York som “bara” skulle åka på en 15 dagar lång jaktresa. Teddy hade god jaktlycka och fick sin bison samtidigt som han blev förälskad i den robusta livsstilen och den “perfekta friheten” i väst.

Det han inte visste då, vid den allra första resan, var att hans äventyr på denna avlägsna och okända plats för alltid skulle förändra nationens gång. Hans upplevelser hjälpte nämligen till att forma en bevarandepolitik som vi fortfarande drar nytta av idag.

I samband med hans första besök i North Dakota så investerade han i Maltese Cross Ranch som då ägdes av Sylvane Ferris och Bill Merrifield. Det var nytt och spännande med boskapsbranchen och Teddy ville vara en del av det.

Ranchen låg ca sju mil söder om Medora och det var i samband med hans investering som Sylvane och Bill påbörjade bygget av den idag välkända maltetiska korsstugan (Maltese Cross Cabin). Hans lilla stuga med fyra rum har flyttats från sin ursprungsplats inne i nationalparken så att den nu finns i anslutning till besökcentrumet i början av den södra delen av parken.

Teddy återvände till sitt vanliga liv men det han inte visste då var att han skulle återvända ganska snart. När både hans fru och dotter avled den 14:e februari år 1884 så valde han att resa till sin ranch för att få tid att läka sin stora sorg. Han kom dit under sommaren och det var då startade han en andra ranch som fick namnet Elkhorn Ranch. Den ligger 35 mil norr om Medora.

Han anlitade två bekanta från Maine, Bill Sewall och Wilmor Dow, för att driva den. Vid det här laget så ansåg han att Elkhorn Ranch var hans “hemma ranch” och det var även här han kom att tillbringa större delen av sin tid när han var i Dakota.

My home ranch lies on both sides of the Little Missouri, the nearest ranch man above me being about twelve, and the nearest below me about ten, miles distant.

Theodore Roosevelt 1887
Theodore Roosevelt National Park
Vägen som leder till Elkhorn Ranch där Theodore Roosevelt en gång i tiden bodde.

Teddy kombinerade ranchlivet med jakt och att skriva

Teddy var väldigt intresserad av sina rancher och av att jaga i väst. Han skrev om sina erfarenheter och dessa publicerades i tidningar och tidsskrifter i öst. Totalt så skrev han tre stora huvudverk om sitt liv i väst: Ranch Life and the Hunting Trail, Hunting Trips of a Ranchman och The Wilderness Hunter.

Hans äventyr i “det ansträngande” livet utomhus och förlusten av hans boskap under svältvintern år 1886-1887 kom att betyda väldigt mycket i hans framtid som USA:s president under åren 1901 och 1909.

I would not have been president had it not been for my experience in North Dakota.

Theodore Roosevelt
Theodore Roosevelt National Park
Theodore Roosevelt var president i USA mellan åren 1901–1909.
Theodore Roosevelt National Park
“Leave it as it is… The ages have been at work on it and man can only mar it.”
Theodore Roosevelt National Park
Theodore Roosevelt Wilderness

Teddybjörnen Teddy Bear och lite mer kuriosa om Teddy

Teddy är USA:s genom tiderna yngste president – han var “bara” 42 år när han tillträdde i september 1901. Vill du läsa mer om Teddy’s politiska karriär och hans tid som president så kan du göra det här.

Teddy kan stoltsera med att ha mottagit Nobels fredspris år 1906 då han medlade i det rysk-japanska kriget. Han blev den förste amerikanen att få ett Nobelpris i någon kategori.

Visste du att det är Teddy Roosevelt som har gett namnet till leksaken teddybjörn?

Bakgrunden till detta är att han under en jakt erbjöds att skjuta en björn som bundits fast till ett träd. Han vägrade att göra detta och när historien nådde media så illustrerades den humoristiskt. En leksakstillverkare såg detta och blev inspirerad så han lät sin fru tillverka en leksaksbjörn.

Den visade de sedan upp i ett butiksfönster med skylten “Teddy Bear”. Björnen började sedan att masstillverkas och originalet finns idag hos Smithsonian i Washington, DC.

Teddy är en av de fyra amerikanska presidenter som är avbildad på Mount Rushmore. De andra tre är George Washington, Thomas Jefferson och Abraham Lincoln.

Teddybjörnen Theodore Roosevelt
Den officiella teddybjörnen – jag ångrar lite att jag inte köpte med mig en hem.

Tillbaka till Teddys tid i North Dakota…

Samtidigt som Teddy påbörjade sin ranchverksamhet i Dakota-territoriet så grundade den franske adelsmannen Marquis de Morés staden Medora.

Han drömde om att starta ett köttförpackningsimperium och i början gick det bra. Men det dröjde tyvärr inte länge innan de var tvugna att stänga ned fabriken på grund av hård konkurrens från öster. Staden Medora, som fick sitt namn efter Marquis fru Medora Marie, finns kvar än idag.

Större delen av industribyggnaderna brann ned under 1907, men en skorsten finns kvar. Marquis de Morés byggde även ett vackert hus som idag kallas för Chateau de Mores. Det är inget riktigt slott som namnet viskar om utan namnet tillkom på grund av kopplingarna till den franske familjen.

Långt före boskapsperioden i slutet av 1800-talet så utnyttjades Dakotas badlands av flera traditionella folk inklusive Mandan, Hidatsa och Crow. Parkens kulturhistoria sträcker sig alltså flera tusentals år tillbaka. Något annat som förknippas med området är konflikten mellan den amerikanska armén och Sioux. Det blev krig i Dakotas badlands och många välkända historiska figurer involverades i detta. Bland annat Sully, Custer, Sitting Bull, Inkpaduta och Gall.

Maltese Cross Cabin - Theodore Roosevelt
Theodore’s Maltese Cross Cabin finns idag i anslutning till South Unit Visitor Center.
Det kostar inget extra att besöka stugan men den har samma öppettider som besökscentrat.
Insidan av Maltese Cross Cabin i Theodore Roosevelt National Park
Insidan av Maltese Cross Cabin i Theodore Roosevelt National Park
Insidan av Maltese Cross Cabin i Theodore Roosevelt National Park
Insidan av Maltese Cross Cabin i Theodore Roosevelt National Park
Insidan av Maltese Cross Cabin i Theodore Roosevelt National Park
Insidan av Maltese Cross Cabin i Theodore Roosevelt National Park
Insidan av Maltese Cross Cabin i Theodore Roosevelt National Park
Insidan av Maltese Cross Cabin i Theodore Roosevelt National Park
Insidan av Maltese Cross Cabin i Theodore Roosevelt National Park
Insidan av Maltese Cross Cabin i Theodore Roosevelt National Park
Missa inte att besöka Maltese Cross Cabin – den är fint bevarad och värd ett besök.
Maltese Cross Cabin i Theodore Roosevelt National Park
Planera in åtminstone minst en halvtimme på Visitor Center.

Att se och göra i Theodore Roosevelt National Park

 • Kör längs de två Scenic Drives som finns
 • Vandra och upplev naturen i Dakotas badlands
 • Deltag i en aktivitet med en Park Ranger
 • Spana efter bison, vildhästar och kungsörnar – och alla andra djur som lever där
 • Campa – antingen på campingplats eller så kan du testa back country camping
 • Prova fiskelyckan (fiskekort krävs)
 • Paddla längs Lilla Missourifloden
 • Har du tillgång till häst så kan du rida inne i parken – annars finns stall precis utanför

Scenic Drives och vandringsleder i nationalparken

Det är möjligt att köra längs scenic drives i både norra och södra delen samtidigt som det finns över 160 mil av vandringsled tillgängliga för både människor och hästar. Om du har tänkt att köra inne i parken så kan det vara bra att kolla “Road Closures“-sidan så du har koll på ifall alla vägar är öppna. När jag var där så trodde jag att det skulle gå att köra hela South Scenic Loop men vägen var tyvärr avstängd i slutet så jag var tvungen att vända om och åka tillbaka hela vägen.

Campingplatser i nationalparken

Det finns tre campingplatser inne i Theodore Roosevelt National Park – Juniper Campground i norra delen, Cottonwood Campground och Roundup Group Horse Campground i södra delen.

Det finns även goda möjligheter till back country camping och vandring. Om du vill bege dig ut i vildmarken så behöver du ha ett tillstånd för back country camping. Det kan du få i besökcentrat vid både norra och södra delen.

Stjärnskådning och norrsken

Nu var det ju mitt i sommaren när jag var där men det ska tydligen vara möjligt att se norrsken här när förhållandena är väldigt bra och det är mörkt = alltså inte under sommartid. Då det inte finns många ljuskällor så är det också ett perfekt ställe för stjärnskådning.

Läs mer: Hyra bil i USA

Scenic Drives i Theodore Roosvelt National Park
Jag körde längs den väg som går genom den södra delen av nationalparken.
Theodore Roosevelt National Park - Scenic Drive South Unit
Theodore Roosevelt National Park - Scenic Drive South Unit
Theodore Roosevelt National Park - Scenic Drive South Unit
Theodore Roosevelt National Park - Scenic Drive South Unit
Theodore Roosevelt National Park - Scenic Drive South Unit
Theodore Roosevelt National Park - Scenic Drive South Unit
Theodore Roosevelt National Park - Scenic Drive South Unit
Theodore Roosevelt National Park - Scenic Drive South Unit
Theodore Roosevelt National Park - Scenic Drive South Unit
Theodore Roosevelt National Park - Scenic Drive South Unit
Theodore Roosevelt National Park - Scenic Drive South Unit
Theodore Roosevelt National Park - Scenic Drive South Unit
Theodore Roosevelt National Park - Scenic Drive South Unit
Theodore Roosevelt National Park - Scenic Drive South Unit
Theodore Roosevelt National Park - Scenic Drive South Unit
Theodore Roosevelt National Park - Scenic Drive South Unit
Theodore Roosevelt National Park - Scenic Drive South Unit
Theodore Roosevelt National Park - Scenic Drive South Unit
Theodore Roosevelt National Park - Scenic Drive South Unit
Theodore Roosevelt National Park - Scenic Drive South Unit
Theodore Roosevelt National Park
Theodore Roosevelt National Park
Theodore Roosevelt National Park
Theodore Roosevelt National Park
Theodore Roosevelt National Park
Präriehund i Theodore Roosevelt National Park
Theodore Roosevelt National Park
Theodore Roosevelt National Park
Utsikt över Chateau de Mores.

Spana efter vilda djur i nationalparken

Det som lockar de flesta besökarna till nationalparken är de goda möjligheterna till att spana efter djur. Det finns massor av olika Great Plains vilda djur inom parkens gränser inklusive bison, prärievargar, puma, vilda hästar, grävlingar, älgar, vitsvansad hjort, svartsvanshjort, präriehundar och tjockhornsfår (bighorn sheep). Det finns dessutom även massor av fåglar i området. Hela 186 olika arter faktiskt. Några av dessa är kungsörnar, spetsstjärtad präriehöna och vilda kalkoner.

De djur som jag såg var några få bison, flera vildhästar och massor av präriehundar. Jag var tvärsäker på att jag skulle få se massor av bison, men som sagt så såg jag väldigt få. Jag hade heller inte räknat med att få se några vildhästar, även om jag visste om att de fanns där, så när jag fick syn på några stycken så var jag överlycklig! Helt klart så mycket bättre än bison för jag hade redan sett massor av bison under resan.

Parken är omringad av ett trådstaket för att hålla bison- och vilda hästar inne i parken samt för att hålla annan boskap utanför parken.

Glöm inte att du måste hålla avstånd till alla vilda djur som du ser! Även om vissa djur ser vänliga och tama ut så är de trots allt vilda och kan vara farliga. Detta gäller speciellt bison, vildhästar och präriehundar. Det är 25 yards som gäller mellan dig och djuren – eller 22.86 meter för oss som inte förstår exakt hur långt en yard är…

Vildhäst i Theodore Roosevelt National Park
Jag hade inte räknat med att få se några vilda hästar men självklart hoppades jag. Så när jag helt plötsligt fick syn på en galopperande häst så blev jag SÅÅ glad!
Vilda hästar i Theodore Roosevelt National Park - North Dakota USA
Vilda hästar i Theodore Roosevelt National Park - North Dakota USA
Vilda hästar i Theodore Roosevelt National Park - North Dakota USA
Vilda hästar i Theodore Roosevelt National Park - North Dakota USA
Vilda hästar i Theodore Roosevelt National Park - North Dakota USA
Vilda hästar i Theodore Roosevelt National Park - North Dakota USA
Vilda hästar i Theodore Roosevelt National Park - North Dakota USA
En annorlunda trafikstockning.

Parkera vid en av parkens Prairie Dog Towns och vänta

Vadå vänta? Vänta på vad? När jag kom till en Prairie Dog Town för allra första gången så visste jag inte riktigt vad jag hade att vänta på. Egentligen förstod jag inte alls vad det var för något när jag läste om det. Men, jag antog att det fanns präriehundar där vilket intresserade mig.

När jag parkerade så visste jag att jag skulle bli kvar här en stund. Stativet åkte fram och jag ställde upp kameran, redo att filma och fotografera de små djuren. Det är otroligt underhållande att bara titta på dessa filurer och hur de uppför sig. En präriehund är egentligen inte en hund, utan en ganska kraftig jordekorre. Namnet har den fått då den skäller när den “pratar”.

En “stad” är ett utarbetat system med hålor i platta landskap och i en stad kan de bo tusentals djur. Det är ganska lätt att identifiera dessa hålor då det ofta ligger smutshögar runt ingången – det ger präriehunden en utsiktsplats att stå på så att den kan se om något rovdjur är på ingång. Det skyddar även för översvämningar. De äter mestadels gräs och ogräs.

Theodore Roosevelt National Park
Präriehund vid en av nationalparkens Prairie Dog Towns.
Präriehund i Theodore Roosevelt National Park
Ser du den lilla präriehunden och en av dessa hålor?
Präriehund i Theodore Roosevelt National Park
Tiden bara försvann när jag stod där på parkeringen och fotograferade.
Präriehund i Theodore Roosevelt National Park
En av alla hålor som är ingång till den underjordiska staden.
Präriehundar North Dakota
Ser du präriehundarna?
Präriehundar North Dakota
Jag tyckte att det var väldigt fascinerande att bara titta på präriehundarna och deras dagliga liv.
Präriehundar North Dakota
Under bara två minuter så hinner det hända massor!
Präriehundar North Dakota
Mitt tips är att äta lunch, eller fika, i närheten av en Prairie Dog Town.

Vandring i nationalparken

Det finns massor av vandringsleder att gå inne i parken. Det finns något för alla här oavsett om du vill gå en längre bit, eller bara en kort promenad. Den kortaste leden som egentligen är mer en promenadsträcka än en vandringsled är bara 160 meter lång och kallas för Skyline Vista.

Jag måste dock erkänna att jag aldrig gick den – jag hade planerat att göra det på vägen tillbaka men glömde helt bort det! Är dock ändå glad över att jag inte gick den i början av dagen för då hade jag förmodligen aldrig sett vilda hästar. Jag hade sån enorm tur att jag var på rätt plats vid rätt ögonblick.

En annan led som ska vara värd att gå är Buck Hill – gärna under soluppgång för då ska det vara som allra vackrast där. Buck Hill är precis som det låter en liten kulle men det är även den högsta punkten i hela nationalparken.

Min favorit (och även den enda vandring jag gjorde i parken) blev Wind Canyon Trail som var 0,6 km lång. Här fanns den vackraste utsikten över Lilla Missourifloden. Denna led är tydligen också en favorit bland rangers när det gäller solnedgångar vilket jag kan förstå! Om du vill se mer bilder och läsa om vandringen så har jag skrivit om min 48 minuters långa vandring längs Wind Canyon Trail.

Jag stannade även till vid Painted Canyon för att fotografera solnedgången och kan rekommendera ett stopp här. Det finns även en kort vandringsled där som gör att du kommer ned i själva dalgången.

Augustivärme och varma vindar.
Det är en kort promenad till utsikten.
Du har utsikt åt alla håll och kanter.
Wind Canyon Trail är en perfekt bensträckare.

Ridtur tillsammans med Medora Riding Stables

I heartily enjoy this life, with its perfect freedom,…and there are few sensations I prefer to that of galloping over these rolling limitless prairies ,.. or winding my way among the barren, fantastic and grimly picturesque deserts of the so-called Bad Lands…

Theodore Roosevelt

Nu har jag inte galopperat genom den vidsträckta prärien men jag har fått uppleva en ridtur bland Dakotas badlands. Jag red hos Medora Riding Stables och fick ett riktigt energiknippe till häst. Eller ja, hon kanske mer var nervös över trafiken som dundrade förbi precis när vi hade börjat att rida. Sen gick det lugnare till.

Vi var en liten grupp som red ut på en och en halvtimmes lång tur och jag fick rida längst bak. Det var riktigt härligt att få uppleva parken på detta sätt och om du gillar att rida så rekommenderar jag helt klart en ridtur här. Med lite fantasi så var det precis som att jag förflyttades tillbaka till den forna tid då Teddy själv utforskade vildmarken till häst.

Pris för en timmes ridtur är $37.95 och för två timmar kostar det $69.95.
Självklart är detta före skatter och avgifter – det handlar ju trots allt om USA.

Jag tog några bilder under ridturen, men de ser ungefär likadana ut 😉

Ridning hos Medora Riding Stables (Medora, North Dakota)
Ridning hos Medora Riding Stables (Medora, North Dakota)
Ridning hos Medora Riding Stables (Medora, North Dakota)
Ridning hos Medora Riding Stables (Medora, North Dakota)
Ridning hos Medora Riding Stables (Medora, North Dakota)
Ridning hos Medora Riding Stables (Medora, North Dakota)
Ridning hos Medora Riding Stables (Medora, North Dakota)
Ridning hos Medora Riding Stables (Medora, North Dakota)
Ridning hos Medora Riding Stables (Medora, North Dakota)
Ridning hos Medora Riding Stables (Medora, North Dakota)
Ridning hos Medora Riding Stables (Medora, North Dakota)
Ridning hos Medora Riding Stables (Medora, North Dakota)
På ridtur i North Dakotas Badlands.

Vad är det för öppettider i Theodore Roosevelt National Park?

Theodore Roosevelt National Park är öppen dygnet runt, varje dag.

South Unit Visitor Center har öppet dagligen mellan 8.00 till 16.30 (Mountain Time). Det brukar vara längre öppettider mellan juni och september så kolla alltid på den officiella sidan innan du planerar ditt besök.

Painted Canyon Visitor Center har öppet mellan maj till oktober – dagligen från 08.30 till 16.30 (Mountain Time).

North Unit Contact Station har öppet måndag till fredag mellan 09.00 till 17.00 (Central Time). De har endast öppet mellan maj och oktober.

Dubbelkolla alltid tiderna – de kan ha ändrats sen jag skrev det här inlägget.

Läs mer: de officiella öppetiderna i Theodore Roosevelt National Park

Vad kostar det att besöka Theodore Roosevelt National Park?

Det kostar $30 för en bil att besöka nationalparken. Priset gäller för hela bilen och alla passagerare under 7 dagar.

Om du kör motorcykel så kostar det $25 och besöker du parken till fots så kostar det $15.

Det är även möjligt att köpa ett årskort till parken för $55 eller ett årskort för alla nationalparker i USA (America the Beautiful-passet) för $80.

Övrigt som kan vara bra att veta inför ditt besök i nationalparken

 • Även om vägarna delvis är väldigt smala, har skarpa kurvor och/eller är branta så är det ändå möjligt att resa med husbil eller större bilar. Men det gäller att vara väldigt försiktig.
 • Passa på att stanna till vid ett Visitor Center innan du åker in i parken – det gjorde inte jag utan stannade efteråt. Men det var fullt på parkeringen och kö för att parkera så jag orkade inte vänta.
 • Fyll på vattenflaskorna och tänk på att ha med tillräckligt med vatten för den tid du planerar att stanna i parken.
 • Du får max köra 25 mph men det är knappt att du vill köra så snabbt 😉
 • Det finns inga butiker där du kan köpa något att äta så se till att ha med dig snacks/lunch/mat.
Theodore Roosevelt National Park
South Unit Visitor Center // Theodore Roosevelt National Park
Theodore Roosevelt National Park
Theodore Roosevelt National Park Visitor Center South Unit
Theodore Roosevelt National Park Visitor Center South Unit
Maltese Cross Cabin i Theodore Roosevelt National Park
Theodore Roosevelt National Park Visitor Center South Unit
Theodore Roosevelt National Park Visitor Center South Unit
Theodore Roosevelt National Park Visitor Center South Unit
Theodore Roosevelt National Park Visitor Center South Unit
Theodore Roosevelt National Park Visitor Center South Unit

Keep your eyes on the stars,
and your feet on the ground.

Theodore Roosevelt
Pinna mig på Pinterest!
Pinna mig på Pinterest!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments