Menu
Fotografering

Fotoutmaning i september – solnedgångar och soluppgångar i Sverige

Midnattssol i Mertajärvi, Lappland

När jag såg att Maria körde igång en fotoutmaning för september med temat: solnedgångar och soluppgångar så tänkte jag att det här temat passar mig alldeles perfekt. Jag älskar ju både solnedgångar och soluppgångar – även om jag inte alltid lyckas kliva upp i tid för just soluppgångarna. Men när jag väl gör det så blir det oftast magiskt.

Fast ibland blir det ju heller inte riktigt som planerat heller – speciellt inte de gångerna som solen uteblir på en planerad soluppgångsfotografering. Men det är kanske just därför som de gångerna som jag är uppe med tuppen och när allting klaffar oftast känns lite extra speciella.

Jag vet inte hur många bilder jag har tagit totalt under dessa tider men det är för många för att jag ens ska orka tänka på att börja räkna. Så för att inte tråka ut er totalt så har jag bestämt mig för att bara bjuda er på 13 bilder. Varför just 13? Det är mitt lyckonummer.

Egentligen hade jag tänkt att det skulle vara lite mer variation på bilderna, men jag lyckades glömma bort att leta upp fler bilder… trots att jag haft massor av tid på mig. Så kan det gå. Jag är mest glad över att jag kom på att publicera inlägget nu i september med hela fem minuter till godo.

Alla bilder är tagna i Sverige.

Här kommer i alla fall mina bidrag till september månads fotoutmaning!

Fotoutmaning September - Solnedgångar och Soluppgångar

En av sommarens favoritbilder tagen i Mertajärvi under en av de sista nätterna med midnattssol.

Solnedgång vid Umeälven

Umeälven med solens sista strålar.

Fotoutmaning September - Solnedgångar och Soluppgångar

Det enda ”dåliga” med midnattssolen är att det är svårt att gå och lägga sig när det är så galet vackert ute just de där timmarna mitt i natten.

Fotoutmaning September - Solnedgångar och Soluppgångar

Solnedgång i Hamra nationalpark.

Fotoutmaning September - Solnedgångar och Soluppgångar

En klassisk solnedgångsbild.

Fotoutmaning September - Solnedgångar och Soluppgångar

Två av mina favoritmotiv – solnedgång och fjällen i bakgrunden.

Fotoutmaning September - Solnedgångar och Soluppgångar

Det mjuka ljuset gör under för en bild.

Fotoutmaning September - Solnedgångar och Soluppgångar

Jag hann precis fånga solen innan den försvann bakom fjällen.

Fotoutmaning September - Solnedgångar och Soluppgångar

En av de där magiska sommarnätterna.

Fotoutmaning September - Solnedgångar och Soluppgångar

Soluppgång och jag är ensam ute i tystnaden.

Fotoutmaning September - Solnedgångar och Soluppgångar

Har jag sagt att jag älskar de ljusa sommarnätterna i norr? Här har solen precis börjat stiga upp igen.

Fotoutmaning September - Solnedgångar och Soluppgångar

En stormig solnedgång.

Fotoutmaning September - Solnedgångar och Soluppgångar

Solnedgång och fluffiga moln <3

 

 

About Author

Med kameran som min trogna följeslagare så upptäcker jag det magiska i världen - oavsett om det är att vandra långsamt i nationalparker, roadtrippa mig igenom mysiga småstäder i USA, hitta mina egna guldkorn i Sverige eller upptäcka magiska vyer i Australien. På bloggen så får du följa med mig på mina äventyr.

8 Comments

 • Marias Memoarer
  oktober 1, 2020 at 10:26 e m

  Otroligt vackra solnedgångsbilder, älskar ljuset i samtliga foton <3 Mina absoluta favoriter blir ändå bild nr. 6 och 10 samt sista bilden tror jag 🙂

  Reply
  • Helena
   oktober 19, 2020 at 1:24 f m

   Tack Maria! <3 Så kul att höra vilka dina favoriter är.

   Reply
 • Annie - Stora Små Äventyr
  oktober 4, 2020 at 9:18 f m

  Så otroligt vackert! Det är något speciellt när himlen får så många olika nyanser 😀

  Reply
  • Helena
   oktober 19, 2020 at 1:24 f m

   Tack Annie! Ja, visst är det så vackert att få uppleva när himlen ändrar färg.

   Reply
 • Emma
  oktober 4, 2020 at 9:58 f m

  Meen vilken kul utmaning! Jättefina bilder, älskade verkligen bilden av Umeälven. 😀

  Reply
  • Helena
   oktober 19, 2020 at 1:25 f m

   Tack Emma! Ja, det är skoj med utmaningar ibland. Det var härliga färger där över älven den kvällen.

   Reply
 • FREEDOMtravel
  oktober 4, 2020 at 12:28 e m

  Vilka underbara foton! Fantastiskt fina!

  Reply
  • Helena
   oktober 19, 2020 at 1:25 f m

   Tack Helena! <3

   Reply

Leave a Reply