Lär dig att ta bättre resebilder: Det magiska ljuset

Lär dig att ta bättre resebilder: Det magiska ljuset

Det finns en anledning till att fotografer ständigt är på jakt efter det magiska ljuset. Anledningen är enkel. Ljuset gör större delen av bilden. En annars kanske halvtråkig bild kan bli underbar om bara ljuset är rätt. När det är mörkt så är det dessutom svårare att fotografera och för att få till riktigt bra bilder i mörker så krävs det en systemkamera och ett stativ.

När är ljuset bäst då?

De flesta tycker att ljuset är som allra bäst timmen innan solen går ned. Denna timme kallas även för golden hour och den skapar ett magiskt ljus som är perfekt för fotografering.

Stunden efter att solen har gått ned är också väldigt fin. Har du tur så färgas himlen i alla möjliga vackra färger och ger dina landskapsbilder det där lilla extra.

Resume 2015 - Oh darling, let's be adventurers

Innan och efter soluppgången

Stunderna precis innan och efter en soluppgång är också väldigt bra att fotografera under. Då är ljuset väldigt krispigt men ändå mjukt. Det är egentligen min favorittid att fotografera landskap på, men jag är även väldigt morgontrött av mig… Så jag brukar

Den blåa timmen

Under vintertid så finns det även något som kallas för den blåa timmen då allting skimrar i blått. Det är också en väldigt vacker tid att fotografera under och den blåa timmen sker då solens strålar har försvunnit ned under horisonten. Den allra vackraste blåa timmen upplever du i norr, men även här i södra Sverige så kan du se hur världen färgas blå.

battre-resebilder-2

Resten av tiden då?

Självklart så går det bra att fotografera under övrig tid under dagen. Tänk på att hårt och starkt ljus kan ge skuggor. Ibland kanske det inte är något du ens tänker på under tidpunkten då du tar bilden. Ska du fota porträtt så försöka att hitta en plats med skugga.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Comments

  1. Väldigt fina tips där! 🙂 Kanske lönar sig att tänka på det där med soluppgång och solnedgång extra mycket på våren, när ljuset annars är så frätande stark mitt på dagen att det är svårt att få till foton med behagligt ljus.

    1. Kul att du gillade mina tips, Maria. Ja, det är värt att försöka tajma in fotograferingen till de tidpunkterna 🙂 Prova så får du se vilken skillnad det gör!

  2. Jag håller verkligen med dig, ljuset gör typ allt! Du lyckas alltid få så fint ljus i dina bilder! Men jag är också sjukt morgontrött, när väckarklockan skriker där i mörkret så är det bara “fuck instagram” som ringer i mitt huvud. Gillar den blå timmen bättre 🙂

    1. Åh tack, jag gör mitt bästa för att hitta det där magiska ljuset 🙂

      Ja, men ungefär så är det i mitt huvud också. Önskar verkligen att jag var morgonpigg men bara att inse att jag nog aldrig kommer att vara det! Men blå timmen är fin också 🙂