Bildredigering i Camera Raw och Photoshop

Bildredigering i Camera Raw och Photoshop

Bildredigering i Camera Raw

Såhär kan det se ut när en bild kommer direkt från kameran, i råformat. Som ni kan se så är bilden ganska mörk. Den ser inte riktigt ut som det gjorde i verkligheten och den ser inte ut så som jag vill att den ska se ut. Så, vad gör man åt det? Kan man göra nåt åt det? Svaret är ja! Man kan göra otroligt mycket.

Bildredigering i Camera Raw och Photoshop

Bildredigering i Camera Raw och Photoshop

Camera Raw

Jag använder mig av programmet Camera Raw (som följer med Photoshop) och ändrar lite i reglagen där. Det jag använder mig mest av är kontrast och ofta så ljusar jag upp bilden litegrann. Brukar helt enkelt ändra tills det ser bra ut, det finns inget rätt eller fel och det kan vara väldigt olika beroende på hur bilden ser ut från början.

Bildredigering i Camera Raw och Photoshop

Bildredigering i Camera Raw och Photoshop

Ser ni vilken skillnad?

Jag brukar också redigera litegrann i Photoshop (inte alltid) och jag använder mig mycket av actions. Eller funktionsmakron som det heter på svenska. Det sparar jag väldigt mycket tid på! Jag använder mig av både köpta actions och egna. Vilka actions jag använder beror lite på hur jag vill att den slutliga bilden ska se ut. Denna bild har fått lite vintagekänsla över sig, med lite mjukare färger.

Bildredigering i Camera Raw och Photoshop

Såhär ser processen från en ofärdig bild i kameran till en färdig bild ut för mig. Såklart varierar det lite beroende på känslan jag vill förmedla och hur förutsättningarna när jag tar bilden ser ut.

Ett litet tips

Jag tycker att man lär sig allra bäst genom det prova själv. Lek med kameran. Lek med inställningar. Lek med Camera Raw. Lek med Photoshop. Till slut så kommer du att hitta ett redigeringssätt som passar dig.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *