Resefotografi: Res med din kamera

Resefotografi: Res med din kamera

Jag har ett återkommande problem inför varje resa och det är packningen. Vad ska jag ta med? Behöver jag verkligen allt det här? Klarar jag mig med såhär lite? Ska jag ta med kameran? Och nästa stora fråga, vilka objektiv ska få följa med?

Det är många frågor och det finns inget svar som funkar för alla resor. För alla resor är olika, det går helt enkelt inte att ha med samma packning varje gång. Det slutar ofta med att jag tar med mig alldeles för mycket. Jag kan inte minnas att jag känt att jag nånsin har tagit med för lite.

Här kommer mina bästa tips om att resa med kamerautrustning.

Res med din kamera

Ha alltid din utrustning i handbagaget

Man vet aldrig hur de hanterar väskan som checkas in, även om det inte är meningen att vara oförsiktig så händer en olycka lätt. Dessutom så säger de flesta flygbolagen att man inte ska/får ha sin kamera eller annan elektronik i sitt incheckade bagage. Anledningen är enkel, de kommer helt enkelt inte att ta ansvar om något skulle hända din utrustning.

Hur mycket utrustning ska jag ta med mig?

Fundera på vad du har planerat att göra på din resa och på vilka ställen du kommer att besöka. Ska du mestadels ligga på stranden så kanske du klarar dig med endast ditt kamerahus och ett av dina objektiv. Av erfarenhet så har jag upptäckt att om jag åker på solsemester så använder jag oftast bara ett objektiv. Jag brukar använda mig av vidvinkel (35mm) eller normal (50mm).

Och ibland så kanske det inte ens är värt att ta med systemkameran utan du kan klara dig alldeles utmärkt med en bra kompaktkamera. Men är du en inbiten fotonörd som jag är, då får systemkameran nog åka med ändå.. ifall att den behövs!

Ska jag på solsemester eller en aktiv resa så brukar också min GoPro Hero 3 även få följa med.

Res med din kamera

Vilket eller vilka objektiv ska jag ha med mig?

Det beror helt och hållet på vart du ska åka! Oftast om jag tar med mig fler än ett objektiv så tar jag med mig två som inte är snarlika i brännvidd. Tar jag med mig ett 35mm så brukar mitt 50mm ofta få stanna hemma. Jag har ett 35mm och ett 85mm som  kompletterar varandra ganska bra istället.

Jag brukar också fundera länge över vad jag tror att jag kommer att fotografera. I stadsmiljö så är vidvinkel perfekt, men om jag vill komma lite närmre mitt motiv så funkar 85mm bättre.

Det är en smaksak vad man själv tycker. Så fundera över vad du tror att du kommer att fånga på bild och bestäm dig för objektiv därefter.

Ta bara med dig det nödvändigaste!

Detta gäller även resten av din utrustning. Ta bara med dig det som du vet att du kommer använda. Är du osäker över något, ta inte med det! Till exempel ditt stativ. Jag har alltid lämnat mitt stativ hemma, men har ångrat det flera gånger. Så under min senaste Londonresa så fick stativet åka med och det var så värt det!

Res med din kamera
En kvällsbild tagen med stativ..

Vågar jag resa med hela min kamera utrustning?

Ja, självklart! Du har väl en försäkring? Nej, skämt åsido. Det är klart att du ska våga resa med din kamera. Är man bara lite försiktig och håller ett vaksamt öga på utrustningen så brukar det oftast gå bra. Visst kan alla ha otur ibland men jag skulle själv aldrig lämna min kamera hemma för att jag är rädd att något ska hända. Jag skulle bara ångra mig då.

Några extra tips…

Skylta inte med att du har en dyr kamera i väskan. När jag är ute och reser med kameran så brukar jag inte ha en dyr kameraväska som skriker ut att “här inne finns det en dyr kamera”. Jag har istället en fin axelremsväska som faktiskt är en riktigt kameraväska, men den ser mer ut som vilken väska som helst. Helt perfekt för mig!

Res med din kamera - Crumpler camera bad
Bild: Crumpler

Har du några smarta tips när det gäller att resa med din kamerautrustning? 

Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Comments

  1. Ja, jag håller med om att ha en diskret kameraväska med prylarna i. Antingen en axelväska eller en “vanlig” ryggsäck” med speciella fack för systemkameran. Jag kör en Lowepro Sport, fungerar utmärkt och så sväljer den väldigt mycket av det övriga handbagaget också så ofta är det den enda väskan jag har med mig ut på resorna.

    1. Ja, en ryggsäck med speciella fack funkar ju lika bra. Vilken Lowepro Sport är det du har? Jag skulle vilja ha en ryggsäck som funkar bra med all kamerautrustning.