Fototips: JPEG vs RAW

Fototips: JPEG vs RAW

Varför är det egentligen bättre att fota i RAW (råformat)? Är det inte jobbigt att behöva sitta och redigera massa efteråt? Är det inte lättare att låta kameran göra jobbet åt dig?

För det är egentligen det som händer när du fotar i JPEG. Du låter kameran göra allt jobb och det är den som bestämmer hur din färdiga bild ska se ut.

Fotar du istället i RAW (råformat) så är det du själv som bestämmer hur din färdiga bild ska se ut. Du bestämmer över allt från vilka färgtoner din bild ska ha till hur mycket kontrast du vill ha. Visst kan du såklart ändra det mesta även om du fotar i JPEG. Men bildkvalitén blir samtidigt sämre i din färdiga bild. För varje gång du öppnar och sparar om en JPEG-bild så försämras bildkvalitén. Fotar du i RAW så behåller du samma fina kvalité hela tiden.

För att göra det lätt så kan man säga att en RAW-fil är informationen som ska bli en bild, men du måste framkalla den i ditt bildbehandlingsprogram.

När jag först började fota i RAW så tyckte jag att bilderna såg så gråa och tråkiga ut. Det gör dom fortfarande, tills jag framkallar bilden i mitt bildbehandlingsprogram (jag använder Adobe Photoshop). Där kan jag som sagt ändra det mesta, till exempel kontrast, färg, vitbalans och mycket mer.

Nedan är ett exempel på en JPEG-bild direkt ur kameran och en bearbetad RAW-fil där jag har minskat kontrast och högdagrar, ökat skuggor och lagt på lite skärpa.

jpeg_vs_raw

jpeg_vs_raw_2

JPEG direkt från kameran till vänster och en bearbetad RAW-fil till höger, där jag har ökat kontrasten lite, dragit ned på högdagrar, ökat skugga, dragit ned vitt & svart. Och sen har jag även lagt på lite skärpa. Det tog mig kanske två minuter max.

Här är ett tredje exempel på en JPEG direkt ur kameran, en obearbetad RAW-fil samt en bearbetad RAW-fil. Som ni kan se är det inte så stor skillnad mellan JPEG-bilden och den obearbetade råfilen, men lite skillnader kan man se. Till exempel på läpparna och ögonen.

jpeg_raw_bearbetadraw_

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments

    1. Ja, RAW-filer tar väldigt stor plats. Men jag tycker ändå det är värt det, speciellt om du redigerar bilderna efteråt. Om du bara använder dom som dom är, då känns det lite som att det kvittar 🙂