Tips för att ta bättre resebilder till Instagram

Tips för att ta bättre resebilder till Instagram

Jag kan spendera timmar med att sitta och kolla på alla vackra resebilder som finns på Instagram. Det finns så otroligt mycket inspiration från världens alla hörn och det är lätt att drömma sig bort till andra delar av vår värld. Och tänk att plattformen inte ens fanns för tio år sen? Det är otroligt hur allting utvecklas och så snabbt.

Men det är inte alltid så lätt att få till de där perfekta bilderna som det verkar. Det krävs lite mer än att bara ta fram telefonen och knäppa av. För om du vill skapa inspirerande och härliga resebilder så är det värt att tänka till lite innan du tar din bild. Jag har samlat ihop mina bästa tips här.

Stig upp tidigt

Den allra bästa tiden att få till de perfekta bilderna är den magiska timmen innan soluppgång och solnedgång. Det svaret kommer du få av alla fotografer. Men glöm för den delen inte att timmen efter soluppgång och solnedgång också kan vara riktigt vacker med mjuka färger som dansar runt på himlen.

En annan anledning till varför tiden strax innan och under soluppgång är att föredra? Då sover de flesta andra och du har platsen för dig själv.

fototips-morgonljus-1

Ljuset är viktigt

Glöm bort den inbyggda blixten och använd istället det befintliga ljuset. Om du tycker att bilden är lite för mörk så är det enkelt åtgärdat när du redigerar. Blixt är inte alltid dåligt, men tyvärr så gör det att många bilder ser platta och tråkiga ut.

Fota ett motiv ur olika perspektiv

Ibland blir bilder helt annorlunda om du kliver upp ett steg eller om du lägger dig ned på marken. Experimentera med olika perspektiv, det kan göra under för dina bilder! Du kan även försöka att ha med en människa i dina landskapsbilder, fast på håll. Då syns det verkligen hur stort det där vattenfallet är eller hur långt bort något egentligen är.

fototips-2

Fota mycket och försök att variera dig

Det är alltid bra att ha variation i dina bilder och ibland så kan en bild bli tusen gånger bättre från en annan vinkel. Prova dig fram och var inte rädd för att ta för många bilder.

Leta efter unika motiv

Det är alltid roligt att kunna visa upp bilder som inte så många andra har tagit. Försöka att hitta unika platser under dina resor eller använd lite rolig rekvisita för att få till det där lilla extra i bilden.

fototips-5

Använd din riktiga kamera

Mobilkamera i all ära, men den kommer aldrig att bli lika bra som en riktigt systemkamera är. Med det sagt så är det inte omöjligt att få till bra bilder med mobilkameran. Men då krävs det att du lägger tid på att redigera bilden ordentligt.

Räta upp bilderna

En vacker landskapsbild kan förstöras genom att horisonten inte är rak. Det är lätt att missa det när du tar bilden och det är inte alltid det är möjligt att ta en ny bild. Men det går att fixa till i redigeringsprocessen. Det tar bara nån sekund att räta upp sneda horisonter och det är väl värt att göra det!

fototips-3

Var noga med bakgrunden

Ibland så tänker man inte till när man tar bilder, men försök att börja tänka på vad du har i bakgrunden.

Lär dig att redigera

Du behöver inte förändra en hel bild bara för att du redigerar. Ibland så räcker det med att du lägger på lite extra kontrast. Ibland kanske det krävs lite mer för att få till den som den såg ut i verkligheten.

fototips-4

Öva, öva och öva

Som med allt annat så krävs det övning för att bli riktigt bra på något. Jag var inte jätteduktig precis då jag började använda systemkamera. Jag fotograferade också med automatiska inställningar och jag tog ibland hemska bilder. Men vad gör det? Det viktigaste är att du har kul när du övar. Du kommer att bli bättre, men ge det tid.

Lär dig av andra

Om du har en resa inplanerad och vet på ett ungefär vad du vill ta för bilder, kolla hur andra gör och lär dig av dem. Vill du också ta en fantastisk bild på stjärnhimlen, så läs på om hur du gör det bäst för att inte stå där och inte ha en aning om vad du ska göra. Det finns massor av bra tutorials på Youtube för det mesta.

Använd redigeringsappar istället för filter

Det är mycket bättre att använda en redigeringsapp istället för att använda massa olika filter i Instagram. Redigera istället bilden för att få den look du är ute efter och försök att hålla dig till samma stil hela tiden. Ljusa gärna upp bilden lite, lägg på extra skärpa och konstrast. Bra appar är Lightroom, Snapseed och Afterlight.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 Comments

 1. Grymt inlägg!
  Har du några tips på hemsidor man kan kika på för att få tips i hur man kan börja utveckla sig lite med sin systemkamera?
  Hur olika funktioner fungerar och så?

  Vad föredrar du? Att stiga upp tidigt eller timmen innan solnedgången?

  1. Kul att höra att du gillade inlägget. Jag ska försöka skriva mer såna här inlägg med tips. Är du helt nybörjare och vill lära dig helt från grunden eller?

   Jag tycker att timmen innan soluppgången är vackrast, men är morgontrött så brukar oftast fotografera vid solnedgång. Ska försöka bättra mig där dock.

 2. Skitbra tips helt enkelt!
  Sen tycker jag det ju är extra bra när Edsviken kommer med och min lilla vackra nuna på håll! 😉 Och extra roligt att jag var med när du fotade den ena bilden också. Det är som att ha två bloggar och se sina bilder två gånger. Så härligt!

 3. Vad bra tips, tack!

  Ja verkligen ett nytt pass känns som ett steg närmare en resa! Själv är jag van att byta pass ofta då jag gjorde det när jag bodde i Thailand då folk sa att det var lättare att få igenom sitt visa när man gjorde det gång på gång haha..
  Sedan vet jag inte om jag kommer komma tillbaka till sverige efter 8 månader eller 3 år så kändes lika bra att ha ett nytt 🙂

  Vilken blir din nästa resa?

  1. Kul att du gillade tipsen! 🙂

   Ja, det gör ju det. Jasså? Det visste jag inte att det funkade så, fast det känns ju lite logisk när jag tänker efter. Då är det kanske svårare att hålla koll på hur lång tid man befinner sig i landet…

   Men ja, alltid bra med nytt pass när man ska iväg på långresa 🙂

   Min nästa resa blir Polen nästa vecka, sen Skåne efter det och USA i mitten av maj.