Resefotografi: Ska jag ta med stativet på resa?

Resefotografi: Ska jag ta med stativet på resa?

Det finns inget lätt svar på den frågan. Utan frågan du ska ställa dig istället är.. Kommer jag att använda stativet? Och den frågan kan endast du svara på. Jag har endast tagit med mitt stativ på en av mina resor. Det var under en weekendresa till London och jag hade redan innan bestämt mig för att nattfotografera. Var det värt det att ta med stativet? Svar ja!

Så beslutet var lätt för mig den gången på grund av att jag redan innan visste vad jag skulle fotografera. Andra gånger har jag funderat och funderat och det har alltid slutat i att jag bestämt mig för att stativet fått stanna hemma. Ibland har jag ångrat det, ibland inte. Det är svårt att veta sånt i förväg.

Res med din kamera - Ska jag ta med stativet eller inte?
En bild tagen med stativ.

Även om du inte har med dig ett stativ så kan du ändå få fina bilder. Du kan också använda dig av långa slutartider, utan skakningsoskärpa genom att vara lite kreativ och använda dig av det som finns i närheten!

Res med din kamera - Ska jag ta med stativet eller inte?
En bild tagen med stativ.

Bilden ovan har jag fotograferat utan ett riktigt stativ. Jag använde mig istället av ett broräcke, där jag höll kameran still medan bilden togs. Jag kunde dock inte komponera bilden precis så som jag ville ha den, utan jag var ju tvungen att hålla kameran mot räcket och då fick det bli som det blev. Men jag är inte missnöjd för det. Horisontlinjen som blev sne är till exempel lätt att räta upp i Camera Raw eller Photoshop.

Några frågor som du kan ställa till dig själv för att underlätta ditt beslut..

 • Kommer jag att fotografera på kvällen/natten?
 • Behövs det ett stativ till den typ av bilder som jag fotograferar?
 • Är jag villig att bära omkring på det?

Svarar du nej på de frågorna så är det tveksamt om det är en bra idé att ta med det. Svarar du ja, då ska du absolut fundera på saken!

Fördelar med att ta med det

 • Kvälls- och nattfotograferingen blir mycket roligare när bilderna blir skarpa.
 • Du kan komponera dina kvälls/nattbilder precis så som du vill ha den.
 • Du kan leka med långa slutartider!

 Nackdelar med att ta med det

 • Det är lite klumpigt att släpa på. Vilket gör att det är bäst att planera de bilder som du tror kräver ett stativ i förväg.
 • Det tar stor plats i din packning.
 • Du får inte använda stativ på alla platser.

Hur brukar du göra? Får stativet följa med eller stanna hemma?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Comments

 1. Reser i princip alltid med bara handbagage, så då blir det klurigt med stativ. I 95% av fallen där stativ hade varit bra brukar jag kunna hitta någon nödlösning (ungefär som med broräcket i ditt fall). Använder i princip bara stativ till fyra, fem bilder på natten vid bröllopsfoto numera!

  Och du, TACK för dina fina kommentarer på min blogg!

  1. Ja, då är det helt klart lite mer klurigt att ta med det. Men ja, det går oftast att hitta en nödlösning om man bara är lite kreativ. Det är ju oftast kvälls/nattfoto som jag använder det till och det är ju inte alltid som man är ute då och fotar. Har aldrig använt det när jag fotat bröllop, så det beror ju lite på vad man fotar också 🙂

   Varsågod.