Två dagar i Glasgow

Jag landar på Glasgows internationella flygplats strax efter 22-tiden på en måndag kväll. Jag är trött efter en hel dag på resande fot och längtar efter att få krypa ned i en hotellsäng. Egentligen så skulle jag ha varit framme redan på eftermiddagen men jag har oturen att resa samma dag som markpersonalen på Schipols flygplats i Amsterdam strejkar. Det resulterar i ett försenat flyg och en missad anslutning. Allting löser sig ändå ganska bra och jag är glad att jag åtminstone kom fram samma dag som jag skulle.

Jag checkar in och hinner knappt packa upp tandborsten innan jag somnar skönt i min dubbelsäng i det mörka rummet på Kimpton Blythswood Square Hotel, mitt hem för de kommande två nätterna. På morgonen så njuter jag av en sovmorgon innan jag möter upp de övriga som jag ska resa med under den här pressresan med Visit Britain.

Totalt så spenderar jag två heldagar i Glasgow och här kommer mina tips på platser och sevärdheter att besöka, restauranger att äta på och hotell att övernatta på.

Lite kort om Glasgow

Glasgow är Skottlands största stad, men det är Edinburgh som är huvudstaden. Det finns rivalitet mellan dessa städer men det är inget jag märker utan bara hör talas om. Ungefär 40% av Skottlands totala befolkning bor i storstadsområdet i Glasgow. Ca 600 000 av dessa bor i Glasgow City.

Glasgow erbjuder det mesta – här hittar du konst, kultur och arkitektur. Det är det sistnämnda som jag faller pladask för. Det finns så många otroligt vackra och gamla byggnader. Många av dessa är skapade av pionjären inom jugendrörelsen – Charles Rennie Mackintosh.

Stadens historia sträcker sig tillbaka till stenåldern men är ändå väldigt modern. Det sägs att om du vill ha storstadspuls så är det till Glasgow du ska åka medan Edinburgh är lite mer gammalt. Jag har dock inte varit i Edinburgh än själv så det är svårt för mig att jämföra de två städerna.

Utsikt över Kelvingrove Art Gallery and Museum – taget från Glasgow University.

Tips på boende i Glasgow

Kimpton Blythswood Square Hotel
Kimpton Blythswood Square Hotel
Kimpton Blythswood Square Hotel
Kimpton Blythswood Square Hotel
Dakota Glasgow
Dakota Glasgow
Dakota Glasgow
citizenM Glasgow
citizenM Glasgow
citizenM Glasgow

Tips på museum i Glasgow

Om du känner mig eller har läst den här bloggen länge så vet du kanske att jag blir lätt uttråkad när jag går på museum. Men som med allt annat så finns det även undantag och ett museum som jag gillade i Glasgow var Kelvingrove Art Gallery and Museum som är Skottlands populäraste museum.

Byggnaden är dessutom helt fantastiskt vacker – både inne och ute. Det fanns också massor att se och upptäcka där inne, det jag gillade mest var utsikten över museumet från andra våningen och alla djur som fanns att skåda. Jag missade helt att spana in konsten som finns där – här hittar du en av Europas största konstsamlingar med konstverk av bland andra både Van Gogh och Claude Monet.

Jag hann också besöka Riverside Museum som är ett interaktivt transportmuseum där det finns massor av fina och gamla bilar, fartygsmodeller, cyklar, bussar och spårvagnar. Här hittar du även en rekonstruerad historisk gatuscen från Glasgow som var väldigt imponerande!

Jag hann inte besöka varken Gallery of Modern Art eller The Lighthouse men har hört att de ska vara bra. Utsikten från The Lighthouse ska också vara fantastisk. Men eftersom jag inte varit där så kan jag heller inte egentligen uttala mig.

Det är gratis att besöka dessa fyra museum.

Kelvingrove Art Gallery and Museum

Riverside Museum

Den rekonstruerade historiska gatuscenen från Glasgow.

Vackra byggnader i Glasgow

Om du gillar vackra gamla byggnader så är Glasgow staden för dig.

 • Glasgow University
 • The Cloisters (vid Glasgow Uni)
 • Kelvingrove Art Gallery and Museum
 • Mitchell Library
 • Glasgow Cathedral
 • Glasgow Central
 • Glasgow City Chambers
Glasgow University

The Cloisters (vid Glasgow Uni)

Kelvingrove Art Gallery and Museum
Mitchell Library

Tips på restauranger i Glasgow

Även om du ibland kan hitta mig på McDonalds under mina resor så uppskattar jag att besöka restauranger med riktigt bra mat, gärna sådan mat jag inte äter regelbundet hemma.

Under mina två dagar i Glasgow så hann jag besöka flera restauranger som jag gillade. Du hittar mina tips nedan och för dig som vill planera vilka restauranger du ska besöka i förväg så kan jag tipsa om att spana in menyerna redan hemma – en av fördelarna med att leva i en värld med internet.

Hanami (1185 Argyle St)
Hanami (1185 Argyle St)
Hanami (1185 Argyle St)
Crabshakk (1114 Argyle St)
Crabshakk (1114 Argyle St)
Crabshakk (1114 Argyle St)
Crabshakk (1114 Argyle St)
Ox & Finch (920 Sauchiehall St)
Ox & Finch (920 Sauchiehall St)
Ox & Finch (920 Sauchiehall St)
Ox & Finch (920 Sauchiehall St)

 

Se och göra i Glasgow

The Clydeside Distillery, Glasgow.

Whiskeyprovning på The Clydeside Distillery

Utsikter i Glasgow

Jag älskar att se platser från ovan och att besöka platser med vacker utsikt. Här är några platser i Glasgow som är värda ett besök om du frågar mig. Själv så har jag “bara” hunnit besöka Glasgow University som bjuder på fin utsikt över Kelvingrove.

 • Windows Restaurant (Carlton George Hotel)
 • Queen’s Park (fin utsikt från flaggstången)
Utsikt över Kelvingrove Art Gallery and Museum – taget från Glasgow University.

 

Bonustips: The Mural Trail i Glasgow

Om du gillar att spana in murals och gatukonst så ska ta du en promenad längs The Mural Trail i centrala Glasgow. Du kan antingen följa en karta och gå runt på egen hand, eller gå på en guidad stadstur med fokus på just street art. Själv så hann jag se några av alla murals men inte alla. Nästa gång…

De fyra murals som jag hann se:

 • Are Ye Dancing
 • Crazy Cat Lady
 • The World’s Most Economic Taxi
 • Through the Looking Glass
Are Ye Dancing

Crazy Cat Lady
Crazy Cat Lady
The World’s Most Economic Taxi och Through the Looking Glass
The World’s Most Economic Taxi

 

Mina två dagar i Glasgow har gett mig mersmak och jag längtar redan till nästa gång jag besöker staden. Jag har ju ett antal Londonbesök i mitt bagage och såhär i efterhand kan jag önska att jag bytt ut några av de resorna mot Glasgow. Vi pratade många gånger om att skippa London och testa något nytt ställe i Storbritannien, men det blev aldrig av. Ibland är det dock skönt med det som är välbekant och det är nog därför som det blev London så många gånger. Det är ju väldigt lätt att vara efterklok.

 

Resan till Skottland var en pressresa med Visit Britain.
Alla åsikter, tankar och bilder är som alltid mina egna.

Oh darling, let’s be adventurers finns även på Facebook och Instagram.
Följ även gärna bloggen på Bloglovin för att inte missa några inlägg. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.