En höstdag i de skotska högländerna

En höstdag i de skotska högländerna

I början av september så åkte jag på en pressresa till Skottland med Visit Britain. Vi besökte bland annat Glasgow, ön Arran och Loch Lomond & The Trossarch National Park som ligger i de skotska högländerna. Jag var borta en vecka och jag vill redan åka tillbaka och upptäcka mer av Skottland.

Här kommer min berättelse om den första dagen i högländerna.

Mitt allra första möte med nationalparken Loch Lomond & The Trossarch i Skottland blir från insidan av en minivan. Graham Mackintosh från Rabbie’s hämtar upp oss tidigt på morgonen och när vi åker längs motorvägen från ett morgontrött Glasgow så håller han oss vakna med berättelser om nationalparken, om människorna i Skottland och så får vi lyssna till musik från förr.

Sen är vi helt plötsligt framme i Luss. Det har börjat regna och när vi promenerar mot strandkanten där vår guidade kanottur med Loch Lomond Leisure ska börja så är det knappt att vi kan se andra sidan av sjön. Det är grått och tråkigt och inte alls så lovande väder för den stundande kanotturen.

Loch = det irländska, skotska gäliska och skotska ordet för en sjö eller ett havsinlopp. Det är känt med Manx lough, Cornish logh och ett av de walesiska orden för lake, llwch. – Wikipedia

Regn, regn och ännu mera regn.

En sömnig liten by i de skotska högländerna

Det är egentligen inte alls kallt ute men regnet gör att allt blir kyligt. Jag tappar bort halva vår grupp då jag går i min egna lilla värld på jakt efter fotomotiv. När jag hittar de andra igen så får jag veta att de bara stått och väntat ut regnet under det lilla tak som uthyrningsfirman erbjuder. Jag får också veta att det inte kommer att bli någon kanottur på grund av vädret. Istället har kanoterna bytts ut mot öppna kajaker. När det väl är dags att börja paddla så är det bara tre tappra själar som beger sig iväg ut på jakt efter äventyr. Jag är inte en av de tre.

Det finns 22 lochs i nationalparken och Loch Lomond är den mest kända. Du hittar även Skottlands enda sjö här, Lake of Menteith.

Istället så stannar jag kvar på strandkanten och fotograferar fåglar. Sen börjar det regna mer och mer så jag promenerar tillbaka längs den blöta stranden, tillbaka in till byn. Där smiter jag in på Coach House Coffee Shop och hittar de andra i gruppen, de som promenerade i förväg medan jag fotograferade i regnet.

Jag kollar lite i shoppen innan jag beställer in en kopp rykande het choklad med grädde att värma mig med. En gigantisk bit morotskaka hittar också vägen till mitt bord och det är inte förrän alldeles för sent som jag kommer ihåg att vi ju snart ska äta lunch. Morotskakan är god, väldigt god men jag klarar inte av att äta ens halva den för det blir för mycket sött med chokladen.

Luss är en mysig liten by där det bor ca 250 personer. Det känns lite som att åka tillbaka i tiden när jag går där bland kullersten och små söta hus som är klädda i blommor och växter. Och det är fler än jag som tycker det för byn har tydligen synts till i den framgångsrika tv-serien Take the High Road under 80- och 90-talet. Själv har jag inte ens hört talas om tv-serien, har du?

Trots sin lilla storlek så tar Luss emot över 750 000 personer under ett år. Många vill besöka kyrkan. Luss är nämligen en del av The Green Pilgrimage Network och platsen har varit en plats för kristen pilgrimsfärg i över 1500 år.

Saker att göra i Luss

Historien om byns namn

För ungefär 1500 år sedan så anlände en irländsk missionär till Loch Lomond. Han hette St Kessog och var den som förde kristendomen till området. Vid den tiden så hade Luss ett annat namn – Clachan Dhu som betydde “den mörka byn”. Byn låg nämligen i skuggan av de omgivande kullarna och det var så byn fick sitt dåvarande namn.

När St Kessog dog av martyr så balsamerade man hans kropp med söta örter. Legenden säger att örter sedan började växa på hans grav och till slut täckte den helt. Lus är gäliska för örter och det är så byn fick sitt nuvarande namn, Luss.

Varm choklad med grädde och morotskaka på Coach House Coffee Shop i Luss.

Kyrkan i Luss och solens återkomst

Det är lätt att glömma bort tiden när det regnar utanför. Helt plötsligt är det dags för oss att promenera tillbaka till vår minivan. De är snart tillbaka från kajakturen och vi kan ju inte åka någonstans utan en samlad grupp. Jag tar på mig min regnponcho och springer bort till kyrkan som ligger i närheten av caféet. Tar några bilder innan jag börjar promenera mot parkeringen. Regnet har nästan slutat och när jag promenerar genom byn så får jag några glimtar av solen som beslutat sig för att titta fram bland molnen.

Det är inte bara solen som dykt upp utan även det gäng som åkt på en guidad båttur tidigare. Byn är helt plötsligt full av liv och jag tycker synd om bilen som försöker ta sig igenom folksamlingarna som nu finns lite överallt. Husen ska fotograferas, blommorna ska beundras och vad sa du, regnar det? Jag kan verkligen föreställa mig hur det är i byn under en sommardag och även om jag hade önskat att det inte regnat under vårt besök, så är jag glad över att det inte är fullt av människor där.

Parkeringen vid Luss.

Lunch på The Boat House

Nästa stopp är Cameron House och vår lunch på The Boat House. Restaurangen ligger pittoreskt vid vattnet och har utsikt över sjön och marinan. Just nu så renoveras och restaureras Cameron House Hotel och det planeras för en nyöppning under slutet av 2020.

Jag behöver inte alls vara där länge innan jag vet att jag vill återvända, men då helst under sommartid. Jag vill så gärna uppleva denna plats när det är vackert väder och jag vill gärna paddla på Loch Lomond under en dag då det är strålande sol och värme i luften. För vattenaktiviteter gör sig allra bäst under dagar med vackert väder om du frågar mig och att solen sakta börjar värma luften får mig inte att längta tillbaka mindre en solig dag.

Jag smiter iväg till vattnet en stund och sätter mig vid bordet precis innan vår förrätt dyker upp. Vi blir bjudna på en “Chef’s sharing platter” som bland annat består av någon slags pizzabröd med grönt och pålägg på. Så otroligt gott att jag hade kunnat äta bara detta. Vi får även in bröd och massor av olika pålägg på och jag försöker att inte äta mig mätt på allt bröd.

Huvudrätten har vi förbeställt och jag har längtat efter mina musslor med pommes. Det är väldigt sällan som jag äter just det så kanske var det därför som det smakade så otroligt gott?! Jag orkar inte äta upp alla mina musslor och är tacksam för att vi inte hinner med varken kaffe eller efterrätt.

Marinan vid Cameron House.

Båttur på Loch Katrine med Sir Walter Scott

Även om vi har lite ont om tid så hinner vi både med ett kort stopp vid en utsiktsplats innan vi är framme vid Loch Katrine och vår efterlängtade båttur med Sir Walter Scott. Det gungar och blåser kalla vindar, men det regnar inte längre och himlen är vackert blå med vita fluffiga moln. Det är så vackert att jag sitter kvar utomhus så länge jag bara kan.

När jag känner mig nöjd med mina bilder så letar jag upp resten av gruppen som gömmer sig inne i det lilla båtcafét. De har precis beställt in varm choklad med Bailey’s och jag får också en kopp. Det värmer kroppen men jag kommer fram till att varm choklad är godast utan alkohol. Det blev bara alldeles för sött för mig.

En timmes kryssning på Loch Katrine med Sir Walter Scott kostar £15 för en vuxen.

Sit Walter Scott kryssar runt på Loch Katrine.

The Bicycle Tree i Brig o’Turk och fotografier från en minivan

Efter båtturen så har vi en vandring till ett vattenfall som står på schemat. Men innan vi åker dit så stannar Graham till i Brig o’Turk och vi promenerar en kort bit till ett träd där det finns en cykel som vuxit ihop med stammen. Han berättar inte vad vi ska få se förrän vi står där framför trädet och det är väldigt oväntat. Trädet kallas för The Bicycle Tree och är idag skyddat.

Vi stannar även till lite snabbt vid ett slott som nu används som lägenhetshotell. Jag är inte ensam om att vilja fotografera men jag tycker att det gör sig allra bäst på bild från ett avstånd. Vi åker tillbaka en bit och får med en av locharna i förgrunden.

Att stanna på precis varje vackra plats är såklart helt omöjligt och det blir en del bilder tagna från mitt fönster där längst bak i vår minivan.

En kort promenad till vackra Bracklinn Falls

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge och äntligen är det dags för den korta promenaden till Bracklinn Falls. Jag som älskar vattenfall tycker självklart att detta är en av höjdpunkterna under dagen. Det är bara ca 1,6 km till vattenfallet och mestadels platt väg. Precis innan vattenfallet så är det dock en backe, men den är kort och inte alls svårt att ta sig ned eller uppför.

Det finns även fler vandringsturer att välja på vid Bracklinn Falls för den som vill gå en längre tur. Om vi hade haft mer tid till godo här så hade jag gärna gått hela rundan på 5,3 km. Den sägs vara fin.

Det vi möts av när vi tar oss nedför backen precis innan vi kommer till vattenfallet är något som får mig att stanna till. Det ligger blombuketter vid ett av träden och bara några meter från så forsar vattnet ned. När vi är där så är det lerigt och halt. Att gissa sig fram och förstå vad som har hänt är inte svårt. Vid kanten så är det brant och halkar man där så kan det sluta illa.

Det är alltid viktigt att vara försiktig när man är i närheten av vattenfall och forsande vatten.

Det finns en vacker träbro över det forsande vattnet som gör att du kan gå över till andra sidan. Jag har sett en bild på både vattenfallet och bron men vi har inte så mycket tid på oss så jag nöjer mig med att fotografera från bron. Det är också väldigt vackert där med det forsande vattnet.

Det blir vårt sista stopp med Graham och Rabbie’s turen. Han kör oss till Monachyle Mhor där vi ska övernatta de två kommande nätterna och sen säger vi hej då för denna gång.

 

Resan till Skottland var en pressresa med Visit Britain.
Alla åsikter, tankar och bilder är som alltid mina egna.

Oh darling, let’s be adventurers finns även på Facebook och Instagram.
Följ även gärna bloggen på Bloglovin för att inte missa några inlägg. 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments